Baš kao i minhensko pivo, i bavarski pivski pereci, neizostavan su dio Oktoberfesta. Imamo provjeren recept koji u tvoj dom donosi duh najpopularnijeg pivskog festivala na svijetu!
Proteklog vikenda u Münchenu je počeo 189. Oktoberfest, najposjećeniji i najpopularniji festival piva na svijetu. Već prvog vikenda u odličnom minhenskom pivu uživalo je oko milijun posjetitelja, a uz pivo, naravno, uvijek dobro dođe i neki slastan zalogaj.
Tijekom Oktoberfesta poslužuju se razna tradicionalna njemačka jela koja izvrsno idu uz pivo - od pilića pečenih na ražnju, preko špecla pa sve do svinjskom pečenja i kobasica uz kiseli kupus i knedle od kruha. No možda i najpopularniji i najjednostavniji zalogaj koji izvrsno ide uz pivo su tradicionalni bavarski pivski pereci.
Kako bismo unijeli dašak Oktoberfesta u svoj dom, isprobali smo recept za bavarske pivske perece - bili su nam čak i finiji od kupovnih. I zato ti ovaj isprobani recept donosimo u nastavku.
Za pripremu pereca trebalo bi se koristiti Märzen pivo ili bilo koji njemački lager, no mi smo koristili hrvatski lager i sasvim su nam dobro ispali. Također, od istog tijesta možeš napraviti i okrugla peciva ili kifle koji se jednostavnije oblikuju, ali ostatak postupka je isti.
Pivu natoči u šalicu i pusti sa strane. U zdjelici izmiješaj smeđi šećer i 1/2 šalice tople vode. Dodaj instant kvasac, promiješaj i pusti da se aktivira.
U zdjelu od miksera dodaj brašno.
Kad se kvasac aktivira, dodaj mu 4 žlice rastopljenog maslaca i pivo. Dobro promiješaj. Ovu mješavinu dodaj u brašno, mijesi mikseom oko 8 minuta na slaboj brzini, odnosno dok se tijesto lijepo ne formira.
Naulji zdjelu i tijesto, pokrij plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i pusti da se tijesto diže 1-2 sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
Tijesto premijesi i razdijeli na 10 podjednakih komada, svaki će imati 75-80 g. Komade tiejsta pokrij kuhinjskom krpom da se ne osuše. Jedan po jedan komad tijesta zarolaj u 33-38 cm dugačak valjak sa zadebljanjem u sredini. Oblikuj perece na način kako je to prikazano u videu.
Perece stavi u zamrzivač na 15-ak minuta.
Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.
Vodu stavi u lonac da zakpi, dodaj sol. Makni s vatre, oprezno dodaj sodu bikarbonu, dobro promiješaj.
Perece izvadi iz zamrzivača. Uz pomoć 2 vilice ili šeflje s rupicama jedan po jedan perec spuštaju u vodu sa sodom bikarbonom. Pusti svaki da stoji u vodenoj kupelji oko 15 sekundi.
Perece pažljivo vadi iz vode i stavi na pleh obložen papirom za pečenje.
Perece pospi krupnom solju.
Perece peci oko 10 minuta. Okreni pleh nakon pola vremena pečenja.
Perece izvadi iz pećnice i posluži uz dobro njemačko pivo. Super su i uz topli senf!
Bavarski pivski pereci mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do 5 dana. Samo ih treba spremiti u posudu s poklopcem - naravno, nakon što se potpuno ohlade...