Recepti Kruh i pecivo 19. rujna 2025.

Bavarski pivski pereci, baš kao s Oktoberfesta!

Kruh i pecivo
30 MIN
10 MIN
10
SREDNJE
bavarski pivski pereci
Bavarski pivski pereci
foto: noreptyk/Pinterest
Baš kao i minhensko pivo, i bavarski pivski pereci, neizostavan su dio Oktoberfesta, a ovogodišnji počinje u subotu 20. rujan i traje do nedjelje 5. listopada. Imamo provjeren recept koji u tvoj dom donosi duh najpopularnijeg pivskog festivala na svijetu!

U subotu 20. rujna u Münchenu počinje 190. Oktoberfest, najposjećeniji i najpopularniji festival piva na svijetu. Tijekom Oktoberfesta poslužuju se razna tradicionalna njemačka jela koja izvrsno idu uz pivo - od pilića pečenih na ražnju, preko špecla pa sve do svinjskom pečenja i kobasica uz kiseli kupus i knedle od kruha. No možda i najpopularniji i najjednostavniji zalogaj koji izvrsno ide uz pivo su tradicionalni bavarski pivski pereci.

Oktoberfest 2024. Možda vas zanima... Pivo teče u potocima! Počeo je 189. Oktoberfest! Najave

Oktoberfest 2024. | Author: DPA/PIXSELL Oktoberfest 2024. foto: DPA/PIXSELL

Kako bismo unijeli dašak Oktoberfesta u svoj dom, isprobali smo recept za bavarske pivske perece - bili su nam čak i finiji od kupovnih. I zato ti ovaj isprobani recept donosimo u nastavku.

Za pripremu pereca trebalo bi se koristiti Märzen pivo ili bilo koji njemački lager, no mi smo koristili hrvatski lager i sasvim su nam dobro ispali. Također, od istog tijesta možeš napraviti i okrugla peciva ili kifle koji se jednostavnije oblikuju, ali ostatak postupka je isti.

bavarski pereci | Author: Monika Borys/Unsplash Bavarski pivski pereci foto: Monika Borys/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Bavarski pivski pereci
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
PERECI
Sastojci
  • Pivo 0,50 šalica
  • Smeđi šećer 1 žlica
  • Voda 0,50 šalica
  • Instant kvasac 1 žlica
  • Maslac 4 žlica
  • Glatko brašno 4 šalica
VODENA KUPELJ
Sastojci
  • Voda 3 šalica
  • Soda bikarbona 60 g
  • Aceto Balsamico
POSIP
Sastojci
  • Krupna sol
Postupak
  1. Pivu natoči u šalicu i pusti sa strane. U zdjelici izmiješaj smeđi šećer i 1/2 šalice tople vode. Dodaj instant kvasac, promiješaj i pusti da se aktivira.


  2. U zdjelu od miksera dodaj brašno.


  3. Kad se kvasac aktivira, dodaj mu 4 žlice rastopljenog maslaca i pivo. Dobro promiješaj. Ovu mješavinu dodaj u brašno, mijesi mikseom oko 8 minuta na slaboj brzini, odnosno dok se tijesto lijepo ne formira.


  4. Naulji zdjelu i tijesto, pokrij plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i pusti da se tijesto diže 1-2 sata, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.


  5. Tijesto premijesi i razdijeli na 10 podjednakih komada, svaki će imati 75-80 g. Komade tiejsta pokrij kuhinjskom krpom da se ne osuše. Jedan po jedan komad tijesta zarolaj u 33-38 cm dugačak valjak sa zadebljanjem u sredini. Oblikuj perece na način kako je to prikazano u videu.

    Perece stavi u zamrzivač na 15-ak minuta.


  6. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.


  7. Vodu stavi u lonac da zakpi, dodaj sol. Makni s vatre, oprezno dodaj sodu bikarbonu, dobro promiješaj.

    Perece izvadi iz zamrzivača. Uz pomoć 2 vilice ili šeflje s rupicama jedan po jedan perec spuštaju u vodu sa sodom bikarbonom. Pusti svaki da stoji u vodenoj kupelji oko 15 sekundi.

    Perece pažljivo vadi iz vode i stavi na pleh obložen papirom za pečenje.

    Perece pospi krupnom solju.


  8. Perece peci oko 10 minuta. Okreni pleh nakon pola vremena pečenja.


    bavarski pereci



  9. Perece izvadi iz pećnice i posluži uz dobro njemačko pivo. Super su i uz topli senf!


Bavarski pivski pereci mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do 5 dana. Samo ih treba spremiti u posudu s poklopcem - naravno, nakon što se potpuno ohlade...

Isprobaj i ove divne pivske recepte...

pivo Možda vas zanima... Znamo kako kuhati s pivom Špajza Lava cake s Guinnessom Možda vas zanima... Poseban lava cake za ljubitelje piva Recepti grilana piletina, pileći zabatci Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:45 19. Rujan 2025.

    Njam