Recepti Desert 14. rujna 2024.

Bienenstich torta: Pčelinji ubod koji ćeš obožavati

Bienenstich torta: Pčelinji ubod koji ćeš obožavati
Bienenstich torta - njemački tradicionalni desert
foto: Instagram @the_cookie_fairy
Samo ćemo ovo reći – Bienenstich torta ili Pčelinji ubod ostavit će ti sladak okus u ustima. I vratit ćeš se po još!

Bienenstich torta, poznata i kao Pčelinji ubod, je pravi njemački klasik. Legenda o njenom nastanku govori o pekarima iz grada Andernacha koji su pomoću pčelinjih gnijezda obranili grad od napadača. U čast tom događaju, nastala je ova torta.

Hrskavom korom prekrivenom medom i bademima te kremastim punjenjem ova torta savršen je spoj tekstura i okusa. Istina, malo je kompliciranija za pripremu, ali je rezultat vrijedan truda. Tijesto se priprema od jednostavnih sastojaka, a tajna uspjeha je u preciznom mjerenju i miješanju.

slastičarska krema | Author: Maryam Sicard/Unsplash Slastičarska krema foto: Maryam Sicard/Unsplash

Jedinstvena tekstura i okus

Kada tijesto naraste, prekriva se smjesom meda i badema koja se tijekom pečenja pretvara u zlatno-smeđu hrskavu koricu. Bienenstich torta je posebna zbog svoje teksture: pahuljasta je, kremasta i hrskava. Najveći dio slatkoće dolazi iz cvjetnog meda, a ne od same smjese.

Kombinacija različitih komponenata čini ovu tortu pravi slastičarskim izazovom, ali i zabavnim projektom za pečenje.  Kremasti nadjev može se pripremiti dan ranije, a preljev je jednostavan, sadrži samo 4 sastojka.

med, saće | Author: Olivie Strauss/Unsplash Med iz saća foto: Olivie Strauss/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Bienenstich torta
120 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
ZAHTJEVNO
Sastojci
  • Šećer 0,33 šalica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 3 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Žumanjak 3 kom
  • Mlijeko 1,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Vrhnje za šlag 0,50 šalica
  • Mlijeko 0,25 šalica
  • Maslac 0,25 šalica
  • Med 2 žlica
  • Jaje 2 kom
  • Brašno 2,75 šalica
  • Suhi kvasac 1,75 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Maslac 0,25 šalica
  • Med 2 žlica
  • Šećer 2 žlica
  • Listići badema 1 šalica
Postupak
  1. Za pripremu nadjeva, u srednjoj zdjeli pomiješaj šećer, kukuruzni škrob i sol.


  2. Dodaj žumanjke i miksaj dok smjesa ne postane blijeda i glatka, oko 1 minutu. Smjesa će se na početku činiti suhom, ali nastavi miješati i "razmekšat" će se. Dodaj punomasno mlijeko, malo-pomalo, stalno miješajući dok se sve ne sjedini.


  3. Ulij smjesu mlijeka u lonac i kuhaj na srednje niskoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Kada se počnu stvarati nježni mjehurići, nastavi kuhati, stalno miješajući, još 1 minutu kako bi se škrob potpuno skuhao. Skini lonac s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.


  4. Procijedi slastičarsku kremu kroz sitno cjedilo u čistu zdjelu i prekrij plastičnom folijom površinu. Neka se hladi dok pripremaš kolač.


  5. Za pripremu kolača, zagrij mlijeko i maslac u malom loncu na niskoj vatri dok se maslac ne rastopi. Skini lonac s vatre i ostavi da se smjesa hladi dok ne postane mlaka.


  6. Ulij smjesu mlijeka i maslaca u zdjelu samostojećeg miksera s nastavkom za tijesto. Dodaj med, jaja, brašno, kvasac i sol. Miješaj na niskoj brzini oko 1 minutu dok se sve ne sjedini i formira grubo tijesto.

    Povećaj brzinu miksera na srednju i nastavi mijesiti 6 minuta. Tijesto bi trebalo biti glatko i elastično, a ne ljepljivo.


  7. Prebaci tijesto u lagano namašćenu zdjelu. Pokrij i pusti da se diže na toplome dok se ne udvostruči, oko 1 sat.


  8. Dok se tijesto diže, pripremi preljev s bademima. Stavi maslac, med i šećer u mali lonac. Kuhaj na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i ne počnu stvarati mjehurići. Skini s vatre i umiješaj narezane bademe. Ostavi da se ohladi.


  9. Namasti kalup za tortu promjera 22 centimetra maslacem. Pospi brašnom dno i stranice te otresi višak.


  10. Formiraj tijesto i prenesi ga u pripremljeni kalup. Lagano rasporedi bademov preljev po njemu da pokrije cijelu površinu.


  11. Pokrij kalup i pusti da se kolač diže na toplome dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.


  12. Otprilike 20 minuta prije nego što je kolač spreman za pečenje, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175°C.


  13. Peci kolač 25-30 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatni, a preljev ne počne "mjehurićati".


  14. Izvadi kolač iz pećnice i pusti da se hladi u kalupu 20 minuta kako bi se preljev učvrstio. Zatim prođi nožem oko rubova kalupa kako bi se oslobodio kolač i prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi prije punjenja.


  15. U zdjeli samostojećeg miksera s nastavkom za metlicu (ili u velikoj zdjeli ako koristiš ručni mikser) istuci vrhnje za šlag na srednje visokoj brzini dok se ne učvrste vrhovi, 1-2 minute. 


  16. Izvadi slastičarsku kremu iz hladnjaka i promiješaj je pjenjačom dok ne postane glatka i kremasta. Dodaj polovicu tučenog vrhnja u ohlađenu slastičarsku kremu i nježno je sjedini gumenom lopaticom. Zatim umiješaj ostatak tučenog vrhnja. Nadjev bi trebao biti gladak, lagan i prozračan.


  17. Kada se kolač potpuno ohladi, sastavi ga. Koristeći nazubljeni nož za kruh, prereži kolač vodoravno na pola. Upotrijebi lopaticu da namažeš nadjev po donjem sloju kolača. Ostaviti 1,25 cm oko rubova. Nemoj koristiti sav nadjev jer bi mogao iscuriti sa strane. 


  18. Stavi gornji sloj preko nadjeva. Iako ga možeš poslužiti odmah, ako ga ostaviš da se hladi nekoliko sati, kolač će se bolje stisnuti i bit će ga lakše rezati.


  19. Čuvaj kolač, pokriven, u hladnjaku do 2 dana. Ne preporučuje se zamrzavanje ovog kolača jer slastičarska krema s kukuruznim škrobom ne podnosi dobro zamrzavanje i odmrzavanje.


Uživaj u još okusa europske slatke tradicije!

Sacher torta Možda vas zanima... Sacher torta - klasik oko kojeg se vodila pravna bitka Špajza Baskijski cheesecake Možda vas zanima... RECEPT DANA Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka Recepti Torta Pasqualina Možda vas zanima... RASKOŠ TRADICIJE: Slana talijanska uskrsna torta Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:23 16. Rujan 2024.

    Prekrasna torta