Recepti 24. travnja 2023.

Bijele šparoge sa 3 šarena umaka bogata okusima

Bijele šparoge
Bijele šparoge s umakom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Fine bijele šparoge uz zeleni umak od graška i metvice, pikantni od čilija i manga te kremasti od smrčka pravi su gastronomski užitak

Kreni s nama u sezonu šparoga uz recept za tri vrste umaka koji će naglasiti bogatu aromu bijelih šparoga, ovog kraljevskog povrća. Jer, složit ćeš se s nama sigurno, ne postoji savršeniji proljetni jelovnik od onog na kojem kraljuju šparoge - bez obzira na to jesu li divlje ili uzgojene, zelene ili bijele

 

Šparoge Možda vas zanima... Dosje šparoge: zelene kraljice proljeća na 3 načina! Špajza

 

Ovaj put smo zamislili recept s bijelim šparogama – osim što se razliku po boji od 'popularnijih' zelenih, jer pri uzgoju nemaju pristup sunčevoj svjetlosti s obzirom na to da rastu ispod zemlje i pokrivene su plastikom pa izdanci ostaju zakinuti za proces fotosinteze i stvaranje klorofila koji je zaslužan za zelenu nijansu, bijele šparoge su i deblje od zelenih, ali nježnijeg okusa.

Ono što je važno znati pri kuhanju – treba im malo više pripreme: stabljikama obavezno oguli vanjski sloj i odreži donji dio.

 

 | Author: Shutterstock Bijele šparoge s umakom foto: Shutterstock

Šparoge s tri vrste umaka

Sastojci:

  • 2,5 kg bijelih šparoga
  • 30 g đumbira
  • 2 žličice ulja
  • naribana korica 1 neprskane limete
  • 2 žlice soka od limete
  • 1 crvena ljuta papričica
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 2 g sušenih smrčaka
  • 170 g maslaca
  • 2,5 žlice šećera
  • 300 g smrznutog graška
  • 2 ljutike
  • 200 ml juhe
  • 1 žlica nasjeckane metvice
  • 150 g creme fraiche
  • 1 mango
  • 5 žumanjaka
  • 1 žličica soka od limuna
  • sol i papar
Salata od šparoga i morskih plodova Možda vas zanima... Morska salata sa šparogama - neka proljetna gozba počne Recepti

Postupak:

  1. Šparoge oguli i odreži im drvenaste krajeve. Potom ih kuhaj 20 minuta u 2 litre kipuće vode u koju treba dodati 30 g maslaca, 2 žlice šećera i malo soli.
  2. Napravi umak od graška i metvice: Grašak blanširaj u vrućoj vodi pa ga ocijedi. Ljutike oljušti, nareži na kockice, propirjaj na 20 g maslaca te pospi ostatkom šećera. Dodaj grašak i juhu, poklopi da para može izlaziti i pirjaj 6-8 minuta. Umiješaj metvicu pa umak izmiksaj. Umiješaj creme fraiche, protisni umak kroz sito te ga posoli i popapri po ukusu.
  3. Napravi umak od manga i čilija: Mango oguli, izvadi košticu pa očišćeno meso ploda nareži na kockice. Đumbir oguli, nasitno nasjeckaj i propirjaj na vrućem ulju. Dodaj i kratko poprži mango, potom sok od limete i koricu te sve izmiksaj. Papričicu očisti, operi i nasjeckaj te s peršinom umiješaj u umak. Posoli i popapri.
  4. Napravi umak od smrčaka: Smrčke namači 20 minuta u 150 ml vode pa ih ocijedi. Tekućinu procijedi kroz sito pokriveno kuhinjskim ubrusom. Žumanjke istuci sa solju, paprom, sokom od limuna i tekućinom od namakanja smrčaka na pari, potom umiješaj kockicu po kockicu hladnog maslaca. Umak kušaj, po ukusu začini još s malo soli i papra te ukrasi vlascem i smrčcima.
  5. Šparoge ocijedi. Umak od graška i metvice lagano zagrij te posluži sa šparogama i ostalim umacima te primjerice sa sirovom šunkom.

 | Author: Shutterstock Bijele šparoge s umakom foto: Shutterstock

 

juha od šparoga, šparoge Možda vas zanima... Stigle su prve šparoge pa kuhamo juhu od šparoga Recepti Špageti sa šparogama i graškom Možda vas zanima... Brzinski kremasti špageti sa šparogama i graškom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.