Kreni s nama u sezonu šparoga uz recept za tri vrste umaka koji će naglasiti bogatu aromu bijelih šparoga, ovog kraljevskog povrća. Jer, složit ćeš se s nama sigurno, ne postoji savršeniji proljetni jelovnik od onog na kojem kraljuju šparoge - bez obzira na to jesu li divlje ili uzgojene, zelene ili bijele.
Ovaj put smo zamislili recept s bijelim šparogama – osim što se razliku po boji od 'popularnijih' zelenih, jer pri uzgoju nemaju pristup sunčevoj svjetlosti s obzirom na to da rastu ispod zemlje i pokrivene su plastikom pa izdanci ostaju zakinuti za proces fotosinteze i stvaranje klorofila koji je zaslužan za zelenu nijansu, bijele šparoge su i deblje od zelenih, ali nježnijeg okusa.
Ono što je važno znati pri kuhanju – treba im malo više pripreme: stabljikama obavezno oguli vanjski sloj i odreži donji dio.
Šparoge s tri vrste umaka
Sastojci:
- 2,5 kg bijelih šparoga
- 30 g đumbira
- 2 žličice ulja
- naribana korica 1 neprskane limete
- 2 žlice soka od limete
- 1 crvena ljuta papričica
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 2 g sušenih smrčaka
- 170 g maslaca
- 2,5 žlice šećera
- 300 g smrznutog graška
- 2 ljutike
- 200 ml juhe
- 1 žlica nasjeckane metvice
- 150 g creme fraiche
- 1 mango
- 5 žumanjaka
- 1 žličica soka od limuna
- sol i papar
Postupak:
- Šparoge oguli i odreži im drvenaste krajeve. Potom ih kuhaj 20 minuta u 2 litre kipuće vode u koju treba dodati 30 g maslaca, 2 žlice šećera i malo soli.
- Napravi umak od graška i metvice: Grašak blanširaj u vrućoj vodi pa ga ocijedi. Ljutike oljušti, nareži na kockice, propirjaj na 20 g maslaca te pospi ostatkom šećera. Dodaj grašak i juhu, poklopi da para može izlaziti i pirjaj 6-8 minuta. Umiješaj metvicu pa umak izmiksaj. Umiješaj creme fraiche, protisni umak kroz sito te ga posoli i popapri po ukusu.
- Napravi umak od manga i čilija: Mango oguli, izvadi košticu pa očišćeno meso ploda nareži na kockice. Đumbir oguli, nasitno nasjeckaj i propirjaj na vrućem ulju. Dodaj i kratko poprži mango, potom sok od limete i koricu te sve izmiksaj. Papričicu očisti, operi i nasjeckaj te s peršinom umiješaj u umak. Posoli i popapri.
- Napravi umak od smrčaka: Smrčke namači 20 minuta u 150 ml vode pa ih ocijedi. Tekućinu procijedi kroz sito pokriveno kuhinjskim ubrusom. Žumanjke istuci sa solju, paprom, sokom od limuna i tekućinom od namakanja smrčaka na pari, potom umiješaj kockicu po kockicu hladnog maslaca. Umak kušaj, po ukusu začini još s malo soli i papra te ukrasi vlascem i smrčcima.
- Šparoge ocijedi. Umak od graška i metvice lagano zagrij te posluži sa šparogama i ostalim umacima te primjerice sa sirovom šunkom.