Recepti Doručak 12. prosinca 2025.

Božićni quiche sa špinatom, fetom i rajčicama

Doručak
30 MIN
55 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Božićni quiche
Božićni quiche
foto: Easy Peasy Recipe/Pinterest
Ovo je quiche koji rješava božićni doručak za cijelu (širu i užu) obitelj – bez stresa i bez previše posuđa. Imamo odličan, provjeren recept!

Svakog prosinca ista priča - pokloni koji nisu zamotani (ni kupljeni), kolači koje tek treba ispeći, rodbina koja stiže bez najave… Znamo da ste se već pomirili s blagdanskim kaosom, ali to ne znači da si ne možete olakšati barem nešto. Primjerice, doručak!

Božićni quiche punjen špinatom, sušenim rajčicama i fetom možeš pripremiti unaprijed i samo ga ubaciti u pećnicu, a rezultat je obrok koji će usrećiti i vegetarijance i mesojede.

prhko tijesto Možda vas zanima... Nema dobrog prhkog tijesta bez čiste pećnice! Špajza

Bogat, jednostavan i prilagodljiv

Sušene rajčice dodaju i boju i aromu, ali i moćne antioksidanse poput likopena. Špinat je, kao i uvijek, pun luteina i zeaksantina, a jaja ne samo da su proteinska bomba, nego su i bogata kolinom koji je top za mozak.

Ukratko, ovaj quiche je sve što božićni doručak treba biti: bogat, jednostavan i prilagodljiv. Božićnu quiche možeš poslužiti u komadu, ali ako želiš, peci ga u kalupima za muffine za mini verzije – savršeno za švedski stol i goste koji dolaze i odlaze s tanjurom u ruci.

Recept za božićni quiche je u nastavku...

Božićni quiche | Author: Ikramul Alam/Pinterest Božićni quiche foto: Ikramul Alam/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Božićni quiche
30 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Ulje iz staklenke sušenih rajčica 1 žlica
  • Sušene rajčice u maslinovom ulju 0,50 šalica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Mladi špinat 140 g
  • Jaje 12 kom
  • Mlijeko 0,66 šalica
  • Dijon senf 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Feta sir 0,75 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 °C. Naulji kalup za pitu promjera 23 cm i stavi ga na veliki pleh s rubom.


  2. Na srednje jakoj vatri zagrij 1 žlicu ulja iz staklenke sa sušenim rajčicama. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša i postane blago proziran, otprilike 3 minute.

    Umiješaj sitno nasjeckani češnjak i pirjaj još 30 sekundi dok ne zamiriši. Dodaj grubo nasjeckane špinat i rajčice, pa pirjaj još 2 minute, dok špinat ne povene. Makni s vatre i pusti da se smjesa ohladi 5 minuta.


  3. U velikoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, Dijon senf, sol i papar dok se potpuno ne povežu. Umiješaj ohlađeno povrće i ½ šalice usitnjene fete.

    Smjesu ulij u pripremljeni kalup, a po vrhu pospi preostalu fetu. Pažljivo prebaci kalup u pećnicu – bit će pun, pa pazi da ne proliješ.


  4. Peci oko 40 minuta, dok se nadjev ne stisne i dobije zlatnu boju na rubovima, a sredina još lagano titra kad protreseš. Ostavi 10 minuta da se odmori prije rezanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

197 kcal

9 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,24 g

0 %

UH

6,00 g

2 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

 Quiche možeš i potpuno ispeći dan ranije, pa ga samo lagano zagrij u pećnici na 160 °C oko 15 minuta. 

Slavi uz ove delicije!

zelene kiflice Možda vas zanima... ZDRAVI BOŽIĆ Zelene kiflice s bučinim sjemenkama Recepti gingerbread čovječuljci Možda vas zanima... Baš su nam slatki (i fini) ovi gingerbread čovječuljci Recepti čokoladni sobovi Možda vas zanima... Na blagdanski jelovnik ubaci čokoladne sobove! Recepti panettone tiramisu Možda vas zanima... Panettone tiramisu je novi slatki hit božićnog stola Recepti paloma s brusnicama, koktel Možda vas zanima... Paloma s brusnicama je odličan sezonski koktel Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.