Ovo je quiche koji rješava božićni doručak za cijelu (širu i užu) obitelj – bez stresa i bez previše posuđa. Imamo odličan, provjeren recept!
Svakog prosinca ista priča - pokloni koji nisu zamotani (ni kupljeni), kolači koje tek treba ispeći, rodbina koja stiže bez najave… Znamo da ste se već pomirili s blagdanskim kaosom, ali to ne znači da si ne možete olakšati barem nešto. Primjerice, doručak!
Božićni quiche punjen špinatom, sušenim rajčicama i fetom možeš pripremiti unaprijed i samo ga ubaciti u pećnicu, a rezultat je obrok koji će usrećiti i vegetarijance i mesojede.
Sušene rajčice dodaju i boju i aromu, ali i moćne antioksidanse poput likopena. Špinat je, kao i uvijek, pun luteina i zeaksantina, a jaja ne samo da su proteinska bomba, nego su i bogata kolinom koji je top za mozak.
Ukratko, ovaj quiche je sve što božićni doručak treba biti: bogat, jednostavan i prilagodljiv. Božićnu quiche možeš poslužiti u komadu, ali ako želiš, peci ga u kalupima za muffine za mini verzije – savršeno za švedski stol i goste koji dolaze i odlaze s tanjurom u ruci.
Recept za božićni quiche je u nastavku...
Božićni quiche
foto: Ikramul Alam/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Božićni quiche
30 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Ulje iz staklenke sušenih rajčica
1
žlica
Sušene rajčice u maslinovom ulju
0,50
šalica
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Mladi špinat
140
g
Jaje
12
kom
Mlijeko
0,66
šalica
Dijon senf
2
žličica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Feta sir
0,75
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C. Naulji kalup za pitu promjera 23 cm i stavi ga na veliki pleh s rubom.
Na srednje jakoj vatri zagrij 1 žlicu ulja iz staklenke sa sušenim rajčicama. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša i postane blago proziran, otprilike 3 minute.
Umiješaj sitno nasjeckani češnjak i pirjaj još 30 sekundi dok ne zamiriši. Dodaj grubo nasjeckane špinat i rajčice, pa pirjaj još 2 minute, dok špinat ne povene. Makni s vatre i pusti da se smjesa ohladi 5 minuta.
U velikoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, Dijon senf, sol i papar dok se potpuno ne povežu. Umiješaj ohlađeno povrće i ½ šalice usitnjene fete.
Smjesu ulij u pripremljeni kalup, a po vrhu pospi preostalu fetu. Pažljivo prebaci kalup u pećnicu – bit će pun, pa pazi da ne proliješ.
Peci oko 40 minuta, dok se nadjev ne stisne i dobije zlatnu boju na rubovima, a sredina još lagano titra kad protreseš. Ostavi 10 minuta da se odmori prije rezanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
197 kcal
9 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
0,24 g
0 %
UH
6,00 g
2 %
PROTEINI
13,00 g
26 %
Quiche možeš i potpuno ispeći dan ranije, pa ga samo lagano zagrij u pećnici na 160 °C oko 15 minuta.