gastro postao
Ako voliš deserte s jabukom, ovaj svakako prepiši ili ispiši i pričvrsti magnetićem za hladnjak.
Sočne blondies s jabukama donose i zamamnu kombinaciju cimeta, smeđeg šećera, ali i smeđeg maslaca ako se odlučiš na njegovu pripremu. Ako se pita nas, ovi okusi i mirisi idealni su za prijelazno razdoblje između ljeta i jeseni.
Dobra vijest jest da ih je veoma lako pripremiti te su brzo gotovi, no isto tako brzo će i nestati sa stola. Pobrini se da ih bude dovoljno!
Sastojci za blondies:
- 2 srednje velike jabuke
- 30 mL čistog javorovog sirupa (ili smeđeg šećera)
- 1/8 žličice mljevenog cimeta
- 230 g maslaca
- 290 g brašna
- 1 i 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 330 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za preljev:
- 60 g maslaca
- 180 g šećer u prahu
- 30 ml mlijeka
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Napravi smeđi maslac: Ovaj korak možeš, ali ne moraš napraviti. Nareži 300 grama maslaca na kockice i stavi ga u tavu svijetle boje. Svijetle boje pomoć će ti odrediti kada maslac počne smeđiti. Otopi maslac na umjerenoj vatri uz stalno miješanje. Jednom kada se otopi, maslac će se početi pjeniti. Nastavi miješati. Nakon pet do osam minuta maslac će početi smeđiti i primijetit ćeš da se na dnu posude počinju stvarati lagano smeđe mrlje. Osjetit ćeš orašastu aromu. Jednom kada posmeđi, odmah ga makni s vatre, ulij u posudu otpornu na toplinu i ostavi sa strane za kasniju uporabu.
- Pripremi jabuke: U međuvremenu vrati tavu na štednjak. Ne moraš ju ispirati. Jabuke operi i nareži na kriške ili na kockice. Dodaj jabuke, javorov sirup/smeđi šećer i cimet u tavu. Promiješaj i kuhaj na umjerenoj vatri dok jabuke malo ne omekšaju, oko tri do pet minuta. Stavi jabuke na stranu.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dno i stranice lima za pečenje obloži papirom za pečenje.
- Napravi blondies: Brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić umuti u velikoj zdjeli. U srednje velikoj zdjeli umuti 230 grama maslaca, smeđi šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Ulij mokre sastojke u suhe sastojke i miješaj dok se ne sjedine. Dodaj zatim u tijesto jabuke i dobro promiješaj. Tijesto ravnomjerno rasporedi u pripremljenu posudu. Peci oko 35 minuta ili dok vrh lagano ne porumeni i čačkalica ne izađe uglavnom čista. Izvadi iz pećnice i pusti da se blondies potpuno ohlade.
- Napravi preljev od smeđeg maslaca: Zagrij preostalih 60 grama smeđeg maslaca u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi jer se do sada vjerojatno stvrdnuo. Umuti u njega šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije. Ako je potrebno, dodaj još šećera da se zgusne ili više mlijeka da se razrijedi. Prelij dobivenu smjesu po ohlađenom kolaču, a zatim ga izreži na kocke.
- Pokrij i čuvaj ostatke na sobnoj temperaturi do dva dana ili do tjedan dana u hladnjaku.
U slast!