Blondies i brownies imaju nekoliko zajedničkih stvari, pa tako za početak za pripremu obje slastice koriste se jaja, brašno, šećer i maslac. Oboje se obično režu na slične komade, slična im je i tekstura, a kada je u pitanju okus, brownie je nešto slađi, pogotovo ako ih radiš po osnovnom i klasičnom receptu. No, gdje se onda nalazi razlika?
Osim one standardne, u boji, razlika je i u nekoliko sastojaka. U brownies, naravno, dolazi čokolada, dok se blondies pripremaju uz pomoć (smeđeg) šećera i ekstrakta vanilije, a ako se ne možeš odlučiti koji napraviti - koristi smjesu za blondies te u nju ubaci komadiće nasjeckane čokolade ili čokoladne kapljice, a jednom gotove blondiese dodatno premaži čokoladom.
Kako bismo ti olakšali, u nastavku teksta ostavit ćemo ti upute za pripremu klasičnih browniesa i blondiesa, ali i nekoliko naših najboljih verzija ovih deserata.
Brownies
Ovaj desert od "ljepljivog' čokoladnog tijesta zadovoljit će svako nepce, ne samo ono ljubitelja čokolade. Nakon što probaš recept za klasične, svakako probaj i naše recepte za browniese od zrelih banana i browniese s bijelom čokoladom i malinama.
Sastojci:
- 170 g maslaca
- 300 g čokolade
- 100 g kakaa u prahu
- 4 velika jaja
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 1/4 žličice soli
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Četvrtasti lim za pečenje obloži masnim papirom.
- Maslac i 270 g čokolade rastopi na pari i zatim ostavi sa strane da bi se malo ohladili.
- Za to vrijeme izmiksaj jaja sa šećerom kako bi dobila laganu i pahuljastu smjesu. Ulij rashlađenu smjesu čokolade i maslaca lagano ju promiješaj.
- Na kraju dodaj brašno, po mogućnosti ga prethodno prosij i sol. Sve dobro promiješaj, a zatim umuti preostalih 30 grama čokolade koju si prethodno nasjeckala na manje komade.
- Smjesu ulij u posudu i peci 35 do 40 minuta. Jednom gotove, brownies ohladi prije rezanja i posluživanja.
Blondies
Blondiesi su čvrsto zauzeli svoju poziciju kao rivali browniesa, a sa svojom gnjecavom ili "gooey" teksturom svidjet će se onima koji više od čokolade vole - vaniliju. Nadalje, odlične verzije su i one s dodatkom naranče i cimeta, ali nakon klasične mi ti predlažemo našu verziju blondiesa s jabukama ili vesele blondiese sa šarenim bombončićima.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 3/4 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 10 žlica rastopljenog maslaca
- 300 g (smeđeg) šećera
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vinilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj zajedno brašno, sol, prašak za pecivo i stavi na stranu.
- U drugu posudu stavi rastopljeni maslac i smeđi šećer i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj jaja i vaniliju i ponovno promiješaj.
- Polako dodaj suhe sastojke vlažnim sastojcima i miješaj da se sjedine. Po želji dodaj 150 grama nasjeckanih komadiće čokolade ili čokoladnih kapljice.
- Ulij tijesto u dobro namašćen lim za pečenje ili u njega postavi masni papir i peci 25 do 30 minuta.
- Ostavi ih da se ohlade i zatim ih razreži i posluži.
- Ako ih želiš poslužiti tople, pusti ih 10 do 15 minuta i zatim ih polagano razreži i posluži s kuglicom sladoleda.