Recepti 01. ožujka 2020.

Brownies vs. Blondies: Recepti za klasične, ali i one malo 'pomaknute' verzije

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Brownies je zasigurno jedan od najpopularnijih američkih deserta, a zašto to ne bi i bio? Spoj brašna, maslaca, jaja i čokolade rezultira odličnim okusom i mekanom teksturom te je on odlična ideja za desert ili međuobrok. No, koja je razlika između njih i blondiesa? Je li ona samo u boji?

Blondies i brownies imaju nekoliko zajedničkih stvari, pa tako za početak za pripremu obje slastice koriste se jaja, brašno, šećer i maslac. Oboje se obično režu na slične komade, slična im je i tekstura, a kada je u pitanju okus, brownie je nešto slađi, pogotovo ako ih radiš po osnovnom i klasičnom receptu. No, gdje se onda nalazi razlika?

 

Možda vas zanima... I to je moguće: Browniesi od samo DVA sastojka! Recepti Možda vas zanima... Banana blondie kolač za bezbrižna uživanja Recepti

 

Osim one standardne, u boji, razlika je i u nekoliko sastojaka. U brownies, naravno, dolazi čokolada, dok se blondies pripremaju uz pomoć (smeđeg) šećera i ekstrakta vanilije, a ako se ne možeš odlučiti koji napraviti - koristi smjesu za blondies te u nju ubaci komadiće nasjeckane čokolade ili čokoladne kapljice, a jednom gotove blondiese dodatno premaži čokoladom. 

Kako bismo ti olakšali, u nastavku teksta ostavit ćemo ti upute za pripremu klasičnih browniesa i blondiesa, ali i nekoliko naših najboljih verzija ovih deserata.

Brownies

Ovaj desert od "ljepljivog' čokoladnog tijesta zadovoljit će svako nepce, ne samo ono ljubitelja čokolade. Nakon što probaš recept za klasične, svakako probaj i naše recepte za browniese od zrelih banana i browniese s bijelom čokoladom i malinama.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci:

  • 170 g maslaca
  • 300 g čokolade
  • 100 g kakaa u prahu
  • 4 velika jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1/4 žličice soli

 

Možda vas zanima... Svjetski dan Nutelle uz jednostavne i slasne brownieje Špajza Možda vas zanima... Pomaknuti klasik: Browniesi s bundevom Recepti

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Četvrtasti lim za pečenje obloži masnim papirom.
  2. Maslac i 270 g čokolade rastopi na pari i zatim ostavi sa strane da bi se malo ohladili. 
  3. Za to vrijeme izmiksaj jaja sa šećerom kako bi dobila laganu i pahuljastu smjesu. Ulij rashlađenu smjesu čokolade i maslaca lagano ju promiješaj.
  4. Na kraju dodaj brašno, po mogućnosti ga prethodno prosij i sol. Sve dobro promiješaj, a zatim umuti preostalih 30 grama čokolade koju si prethodno nasjeckala na manje komade.
  5. Smjesu ulij u posudu i peci 35 do 40 minuta. Jednom gotove, brownies ohladi prije rezanja i posluživanja.

Blondies

Blondiesi su čvrsto zauzeli svoju poziciju kao rivali browniesa, a sa svojom gnjecavom ili "gooey" teksturom svidjet će se onima koji više od čokolade vole - vaniliju. Nadalje, odlične verzije su i one s dodatkom naranče i cimeta, ali nakon klasične mi ti predlažemo našu verziju blondiesa s jabukama ili vesele blondiese sa šarenim bombončićima.

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 3/4 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 10 žlica rastopljenog maslaca
  • 300 g (smeđeg) šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vinilije

 

čokoladni blondie Možda vas zanima... Čokoladni blondie: Kolač od bijele čokolade i slanutka None Možda vas zanima... Neodoljivi blondies s kokosom i komadićima čokolade Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj zajedno brašno, sol, prašak za pecivo i stavi na stranu. 
  2. U drugu posudu stavi rastopljeni maslac i smeđi šećer i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj jaja i vaniliju i ponovno promiješaj. 
  3. Polako dodaj suhe sastojke vlažnim sastojcima i miješaj da se sjedine. Po želji dodaj 150 grama nasjeckanih komadiće čokolade ili čokoladnih kapljice.
  4. Ulij tijesto u dobro namašćen lim za pečenje ili u njega postavi masni papir i peci 25 do 30 minuta. 
  5. Ostavi ih da se ohlade i zatim ih razreži i posluži.
  6. Ako ih želiš poslužiti tople, pusti ih 10 do 15 minuta i zatim ih polagano razreži i posluži s kuglicom sladoleda.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.