Recepti 5535 prikaza 22. siječnja 2018.

Bogati složenac od povrća i jaja

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jaja i povrće čine izvrstan ručak od kojeg se mogu najesti četiri osobe. Možete ga napraviti i večer ranije i čuvati u hladnjaku ili ga sirovog zamrznuti.

Kad se ispeče, složenac može stajati do pet dana, ako ga dobro uskladištite i čuvate na hladnom mjestu. Zbog toga može biti ukusan jutarnji zalogaj, gablec, kasni ručak ili večera. Primjenjiv je na sve prilike, a sastojci su dobro poznati i nekako utješni.

Iako smo vam u receptu predložili da koristite gaudu, izbor je na vama! Složenac će biti odličan i ako umiješate ricottu, malo feta sira pa čak i svježeg. 

 

Možda vas zanima... Idealan prilog: Složenac od palente i slanine Recepti

 

Sastojci:

  • 200 g vrganja
  • 150 g špinata
  • 100 g naribane mrkve
  • 400 g krumpira
  • 1 crvena paprika
  • 200 g sira Gauda
  • 12 jaja
  • 2 žličice soli
  • Prstohvat papra
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite dublju posudu za pečenje maslinovim uljem.
  2. Zagrijte žlicu maslinovog ulja na tavici. Dodajte narezane vrganje, mrkvu i ostavite na laganoj vatri otprilike 5 minuta, povremeno miješajući. 
  3. U tavu ubacite špinat i kuhajte još nekoliko minuta, dok gotovo sva tekućina ne ispari. Maknite s vatre.
  4. Krumpir operite, ogulite, narežite na male kockice i kuhajte u slanoj vodi 10-15 minuta. Nemojte prekuhati!
  5. Pomiješajte povrće s krumpirom i posložite u posudu za pečenje. Prekrijte cijelu površinu naribanim sirom. 
  6. U zasebnoj zdjeli umutite jaja s mlijekom, soli i paprom i prelijte preko povrća.
  7. Pecite 50 minuta ili dok složenac ne poprimi zlatnosmeđu boju. 

Pričekajte pet minuta prije posluživanja. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.