gastro postao
Jaja i povrće čine izvrstan ručak od kojeg se mogu najesti četiri osobe. Možete ga napraviti i večer ranije i čuvati u hladnjaku ili ga sirovog zamrznuti.
Kad se ispeče, složenac može stajati do pet dana, ako ga dobro uskladištite i čuvate na hladnom mjestu. Zbog toga može biti ukusan jutarnji zalogaj, gablec, kasni ručak ili večera. Primjenjiv je na sve prilike, a sastojci su dobro poznati i nekako utješni.
Iako smo vam u receptu predložili da koristite gaudu, izbor je na vama! Složenac će biti odličan i ako umiješate ricottu, malo feta sira pa čak i svježeg.
Sastojci:
- 200 g vrganja
- 150 g špinata
- 100 g naribane mrkve
- 400 g krumpira
- 1 crvena paprika
- 200 g sira Gauda
- 12 jaja
- 2 žličice soli
- Prstohvat papra
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite dublju posudu za pečenje maslinovim uljem.
- Zagrijte žlicu maslinovog ulja na tavici. Dodajte narezane vrganje, mrkvu i ostavite na laganoj vatri otprilike 5 minuta, povremeno miješajući.
- U tavu ubacite špinat i kuhajte još nekoliko minuta, dok gotovo sva tekućina ne ispari. Maknite s vatre.
- Krumpir operite, ogulite, narežite na male kockice i kuhajte u slanoj vodi 10-15 minuta. Nemojte prekuhati!
- Pomiješajte povrće s krumpirom i posložite u posudu za pečenje. Prekrijte cijelu površinu naribanim sirom.
- U zasebnoj zdjeli umutite jaja s mlijekom, soli i paprom i prelijte preko povrća.
- Pecite 50 minuta ili dok složenac ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Pričekajte pet minuta prije posluživanja. Dobar tek!