Recepti 11. kolovoza 2022.

Bolognese od leće ukusna je i povoljnija verzija omiljenog klasika

Bolognese od leće foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mljeveno meso zamijeni lećom i dobit ćeš ukusno i znatno povoljnije jelo

Bolognese je mnogima omiljeni umak za tjesteninu, no iako je klasik koji obožavamo, uvijek se veselimo probati drugačije verzije. Danas je na meniju bolognese od leće, jednako ukusan, no znatno povoljniji za budžet. Mljeveno meso jednostavno zamijeni lećom i dobit ćeš vegetarijansko jelo kojem neće faliti proteina. Leća je, baš kao i druge mahunarke, bogata proteinima pa je tako i odlična zamjena za meso. 

Recept uvijek možeš prilagoditi svojim ukusima, a jedno je sigurno - u bolognese umaku od leće uživat će svi. Posluži ga uz zelenu salatu ili kisele krastavce za još ukusniji obrok. 

Bolognese od leće recept

Sastojci:

  • 1 konzerva leće
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 srednja mrkva
  • 2 veće rajčice
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 300 g tjestenine po izboru
  • 3 lovorova lista
  • Papar
  • Sol
  • Po želji: Ribani parmezan i svježi peršin

Priprema:

  1. Nasjeckaj luk, češnjak i mrkvu na sitne kockice. Rajčicu operi i nasjeckaj na kockice.
  2. U tavi zagrij maslinovo ulje, luk, češnjak i mrkvu dok luk ne postane staklast. 
  3. Na luk dodaj rajčice i lovorov list te kuhaj 10-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju i puste sok. 
  4. U lonac dodaj ocijeđenu leću, papar, sol i sušeni origano. Kuhaj na srednjoj temperaturi još 10-ak minuta. 
  5. Za to vrijeme skuhaj tjesteninu po izboru prema uputama na pakiranju. 
  6. Kada je tjestenina kuhana, dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala u bolognese, promiješaj i dodaj tjesteninu.
  7. Posluži toplo, po želji posipaj ribanim parmezanom i listićima svježeg peršina. 

Dobar tek!

 | Author: Shutterstock Bolognese od leće recept foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Bolonjez (bolognes) umak: Recept slavnog talijanskog kuhara Recepti Možda vas zanima... Poboljšaj standardni bolognese na čak devet načina Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:30 12. Kolovoz 2022.

    Lijepe bolonjeze volim