gastro postao
Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje ti energije, ne osjećaš se dobro i potreban ti je novi start? Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!
Bolognese je mnogima omiljeni umak za tjesteninu, no iako je klasik koji obožavamo, uvijek se veselimo probati drugačije verzije. Danas je na meniju bolognese od leće, jednako ukusan, no znatno zdraviji. Mljeveno meso jednostavno zamijeni lećom i dobit ćeš vegetarijansko jelo kojem neće faliti proteina. Leća je, baš kao i druge mahunarke, bogata proteinima pa je tako i odlična zamjena za meso.
Recept uvijek možeš prilagoditi svojim ukusima, a jedno je sigurno - u bolognese umaku od leće uživat će svi. Posluži ga uz zelenu salatu ili kisele krastavce za još ukusniji obrok.
Bolognese od leće recept
Sastojci:
- 1 konzerva leće
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 srednja mrkva
- 2 veće rajčice
- 3 žlice maslinovog ulja
- 300 g tjestenine po izboru
- 3 lovorova lista
- Papar
- Sol
- Po želji: Ribani parmezan i svježi peršin
Priprema:
- Nasjeckaj luk, češnjak i mrkvu na sitne kockice. Rajčicu operi i nasjeckaj na kockice.
- U tavi zagrij maslinovo ulje, luk, češnjak i mrkvu dok luk ne postane staklast.
- Na luk dodaj rajčice i lovorov list te kuhaj 10-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju i puste sok.
- U lonac dodaj ocijeđenu leću, papar, sol i sušeni origano. Kuhaj na srednjoj temperaturi još 10-ak minuta.
- Za to vrijeme skuhaj tjesteninu po izboru prema uputama na pakiranju.
- Kada je tjestenina kuhana, dodaj nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala u bolognese, promiješaj i dodaj tjesteninu.
- Posluži toplo, po želji posipaj ribanim parmezanom i listićima svježeg peršina.
Dobar tek!