gastro postao
Talijanski klasik za ukusnu tjesteninu koji nikada ne izlazi iz mode
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 257
Potrebno vam je
- 300 g govedina, krta, mljevena
- 150 g panceta
- 50 g mrkva, crvena
- 50 g celer, korijen
- 50 g luk ,crveni
- 300 g rajčica, ukuhana (konc. 10%)
- 0.50 šalica vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
- 0.50 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 0.50 šalica vrhnje za kuhanje
Priprema
- Na maslinovom ulju pržite slaninu (mljevenu) dok ne počne otpuštati masnoću, pritom pazeći da ne zagori.
- Dodajte povrće i pirjajte, lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast. Dodajte govedinu i pirjajte sve dok meso ne poprimi smeđu boju.
- Dodajte pire od rajčice, podlijte vinom i dobro promiješajte. Polagano dodavajte mlijeko sve dok se dobro ne sljubi s ostalim sastojcima.
- Začinite solju i paprom, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata. Povremeno promiješajte te dodajte još mlijeka ukoliko primijetite da se meso počelo sušiti.
- Kada je umak gotov, prema običaju u Bologni, možete dodati vrhnje.
Talijanski klasik za ukusnu tjesteninu koji nikada ne izlazi iz mode
umak
bolognese
govedina
mljeveno meso
recept
sok od rajčice
prilog
ručak
večera
pirjanje
kuhanje
niskokaloricna prehrana
Italija