Tjestenina u kolutu sir veliki je hit na food festivalima diljem Hrvatske. Ovo je naša, kućna verzija, bez da moraš kupiti cijeli kolut sira od 40-ak kilograma!
Diljem Hrvatske na food festivalima jedno je jelo nezaobilazno: tjestenina u kolutu od sira. Riječ je zapravo o svojevrsnoj varijanti tjestenine cacio e pepe (špageti, crni papar, sir pecorino romano), a postoji i malo luksuznija verzija s dodatkom tartufa. Ovo jelo ugostiteljima garantira uspjeh kod publike, a mi si baš razmišljamo kako pripremiti nešto slično kod kuće bez da moramo kupiti golem kolut sira od 40-ak kila!
I tako smo, tragajući, pronašli ovaj fora recept za brie špagete! Kolut sira (potpuno druge vrste - brie) je tu, a tu je i tjestenina pa priprema ovog slasnog obroka može početi. Naravno, ako ćeš stvarno koristiti veliki brie od kilograma pozovi dovoljno prijatelja na večeru!
Recept za brie špagete je u nastavku...
Brie špageti
foto: taste.com.au/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Brie špageti
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brie
1
kg
Špageti
800
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
3
režanj
Listići svježeg peršina
0,25
šalica
Mljevena paprika - slatka
1
prstohvat
Parmezan
0,25
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Odreži gornju koru s brie sira i stavi ga u tavu približno iste veličine. Peci dok brie ne počne 'ključati', odnosno dok se na površini ne krenu stvarati mjehurići i potpuno se ne rastopi, otprilike 25 minuta. (Točno vrijeme ovisi o veličini sira, pa počni provjeravati već nakon 15 minuta!)
U međuvremenu skuhaj špagete. U velikom loncu punom kipuće obilno posoljene vode skuhaj špagete prema uputama na pakiranju. Sačuvaj otprilike 1 šalicu vode od kuhanja, zatim ocijedi i prebaci špagete u veliku zdjelu.
Pomiješaj špagete s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i mljevenom paprikom. Posoli prema ukusu.
Odmah nakon što izvadiš brie iz pećnice, dodaj špagete u tavu s brie sirom i pomoću kuhinjskih kliješta dobro promiješaj da se sve obloži sirom. Ako je brie pregust, postupno dodaj malo vode od kuhanja tjestenine dok ne postigneš željenu kremoznost. Posluži odmah uz naribani parmezan.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
780 kcal
39 %
MASTI
40,00 g
55 %
KOLESTEROL
0,13 g
0 %
UH
62,00 g
22 %
PROTEINI
39,00 g
78 %
Baš kao i na fotografiji, i ti svojim brie špagetima možeš dodati malo prepržene slanine. Mesoljupci će biti oduševljeni!