Recepti Prilog 22. kolovoza 2024.

Broštulani gramper s orihi - krumpir pržen s orasima

Prilog
15 MIN
25 MIN
4
JEDNOSTAVNO
krumpir, vižinada
Chef Robert Perić pripremio je broštulani gramper s orihi
foto: Sebastijan Skoko
U Kašteliru i Labincima posebno su ponosni na svoje krumpire, odnosno grampere kako ih tamo zovu. Ovoj skromnoj, a tako svestranoj namirnici posvetili su i festival, a sada su krumpiru posvetili i ovaj brendirani recept

Krumpir, ili gramper kako ga zovu u Kašteliru i Labincima, namirnica je od posebnog značaja u tim krajevima, pa je tamo, tijekom live cooking radionice, predstavljen prilog službenog naziva Broštulani gramper s orihi (u prijevodu - krumpir pržen s orasima) jelo koje su Kaštelir i Labinci nedavno brendirali kao ovdašnje i lokalno.

Ovo jelo osmislio je i pripremio chef Robert Perić s ciljem da se dodatno valorizira krumpir kao namirnica koja pruža izvrsne gastronomske mogućnosti.

gramperijada Možda vas zanima... Fešta u čast krumpiru - jedna od najslasnijih fešti u Istri Špajza

krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko Broštulani gramper z orihi foto: Sebastijan Skoko krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko Broštulani gramper z orihi foto: Sebastijan Skoko

Krumpir kao kralj gastronomije

"Krumpir odnosno gramper je u Kašteliru kralj gastronomije i vrhunski brend, pa smo tako osmislili i ovo posebno jelo. Lijepa je to priča koja spaja poljoprivredu i turizam.”, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Đulijano Petrović

Ispred Butige širio se zamamni miris ovog istinski fantastičnog priloga koji naizgled jednostavnu namirnicu poput krumpira prikazuje u posve drugačijem svjetlu. Broštulani gramper s orihi svi su mogli besplatno degustirati, i to uz vrhunska lokalna Cossetto vina.

krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko Kaštelirski gramper foto: Sebastijan Skoko krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko Kaštelirski gramper foto: Sebastijan Skoko

20. obljetnica Gramperijade

Podsjetimo još jednom da se krumpir zove gramper samo u Kašteliru i Labincima te da u tim krajevima predstavlja namirnicu od iznimnog značaja. Do te mjere da joj je posvećena i cijela manifestacija, čuvena Gramperijada, koja je je baš ove godine proslavila dvadesetu obljetnicu.

U čast jubilarne 20. obljetnice Gramperijade, gramper je i brendiran na poseban način. Cijeli taj projekt je nastao zajedničkom suradnjom te uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.

krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko U Kašteliru su ponosnoi na svoj krumpir foto: Sebastijan Skoko krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko Chef Robert Perić foto: Sebastijan Skoko

Istraživanje tradicije

Kako su već prije isticali u TZ-u Općine Kaštelir-Labinci, prije finalizacije recepta sudionici projekta pričali su sa starijim mještanima i zamolili ih da kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom svi su rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin.

Zato ovaj recept, koji donosimo u nastavku, ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog.

krumpir, vižinada | Author: Sebastijan Skoko Broštulani gramper z orihi foto: Sebastijan Skoko

Ne gasi ekran dok kuham

Broštulani gramper s orihi
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krumpir
  • Maslac
  • Maslinovo ulje
  • Orasi
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Kadulja
  • Timijan
  • Ružmarin
Postupak
  1. Krumpir (gramper) oprati i cijeli staviti kuhati na paru ili u vodu. Kuhani krumpir ohladiti i izrezati na kriške. Na tavi zagrijati maslinovo ulje i dodati pola količine maslaca. 


  2. Krupno nasjeckane orahe (orihe) dodati u tavu (pršuru) i kratko vrijeme popržiti zajedno s nekoliko listova začinskog bilja.


  3. Dodati krumpir i zapeći sa svih strana. Pred kraj dodati preostali maslac i usitnjeno začinsko bilje. Posoliti i popapriti prema ukusu.


  4. Pripremljeni gramper posložiti na pijat zajedno s orihima, preliti s preostalim umakom iz pršure i ukrasiti začinskim biljem.


Evo i par recepata za krumpir za svih strana svijeta...

punjeni krumpiri Možda vas zanima... BRZI RUČAK Krumpiri punjeni vrhnjem i parmezanom Recepti španjolski krumpir Možda vas zanima... Španjolski krumpir bolji je od francuskog! Evo i recepta... Recepti Popečci od krumpira Možda vas zanima... Popečci od krumpira - brzo gotovi i jako, jako fini! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.