Krumpir, ili gramper kako ga zovu u Kašteliru i Labincima, namirnica je od posebnog značaja u tim krajevima, pa je tamo, tijekom live cooking radionice, predstavljen prilog službenog naziva Broštulani gramper s orihi (u prijevodu - krumpir pržen s orasima) jelo koje su Kaštelir i Labinci nedavno brendirali kao ovdašnje i lokalno.
Ovo jelo osmislio je i pripremio chef Robert Perić s ciljem da se dodatno valorizira krumpir kao namirnica koja pruža izvrsne gastronomske mogućnosti.
Krumpir kao kralj gastronomije
"Krumpir odnosno gramper je u Kašteliru kralj gastronomije i vrhunski brend, pa smo tako osmislili i ovo posebno jelo. Lijepa je to priča koja spaja poljoprivredu i turizam.”, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci, Đulijano Petrović
Ispred Butige širio se zamamni miris ovog istinski fantastičnog priloga koji naizgled jednostavnu namirnicu poput krumpira prikazuje u posve drugačijem svjetlu. Broštulani gramper s orihi svi su mogli besplatno degustirati, i to uz vrhunska lokalna Cossetto vina.
20. obljetnica Gramperijade
Podsjetimo još jednom da se krumpir zove gramper samo u Kašteliru i Labincima te da u tim krajevima predstavlja namirnicu od iznimnog značaja. Do te mjere da joj je posvećena i cijela manifestacija, čuvena Gramperijada, koja je je baš ove godine proslavila dvadesetu obljetnicu.
U čast jubilarne 20. obljetnice Gramperijade, gramper je i brendiran na poseban način. Cijeli taj projekt je nastao zajedničkom suradnjom te uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.
Istraživanje tradicije
Kako su već prije isticali u TZ-u Općine Kaštelir-Labinci, prije finalizacije recepta sudionici projekta pričali su sa starijim mještanima i zamolili ih da kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom svi su rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin.
Zato ovaj recept, koji donosimo u nastavku, ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog.
Evo i par recepata za krumpir za svih strana svijeta...