Recepti 18. listopada 2022.

Brzi štapići sa sirom od samo 5 sastojaka

Uz njih će pasati i bilo kakav umak, ali pojest će se i bez njega! foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad se skupi društvo i kad moraš nahraniti cijelu ekipu, dobro je imati svega u ponudi! Najbolje prolaze grickalice, naravno, a kad su domaće onda je stvar uvijek još i bolja, a tvoja druženja na boljem glasu.

Znaš one grickalice koje jednostavno ne možeš prestati grickati? E, pa ovo su jedne od takvih. Nećeš ih moći prestati grickati ni ti ni ostatak ekipe. Zapravo, kad bolje razmislimo, možda da odmah napraviš duplu smjesu. Jer ovi štapići sa sirom nestat će dok kažeš – štapić.

Zapravo, prije nego ponudiš ekipu ovim štapićima, moraš ih isprobati. Za svaki slučaj, iako je mogućnost da štapići sa sirom budu loši vrlo, vrlo mala. A plus je definitivno to što su ovi vrlo brzo gotovi. Odnosno, za njih ti treba tek pet sastojaka (ako ne brojimo sol, dobro), a to ti govori da na pripremanje štapića nećeš potrošiti puno vremena niti energije. Više ćeš energije potrošiti da se suzdržiš od jedenja dok su štapići vrući. Ili da ih ne pojedeš sve prije nego što ekipa dođe.

Možda vas zanima... Trokutići s jogurtom - hrskavi doručak ili brza grickalica Kolumne

Važan trik za pripremu ovih štapića je da svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi prije nego što počneš raditi tijesto. Bilo bi, dakle, mudro izvaditi ih iz hladnjaka sat do dva prije nego što planiraš raditi tijesto. Tako će se sastojci lakše spojiti, tijesto će biti glađe, a tekstura i okus još bolji. Tijesto možeš pripremiti i dan ranije, pa omotano u plastičnoj foliji držati u hladnjaku dok ih ne planiraš peći. U tom slučaju, izvadi tijesto pola sata prije nego što ga namjeravaš valjati.

Teoretski, ovi štapići sa sirom mogu stajati do idućeg dana u zatvorenoj limenoj posudi. Ali to je samo teoretski, jer nema – teoretske šanse da se ne pojedu.

Možeš ih poslužiti s nekim od umaka, a ovdje potraži naše prijedloge. 

Štapići sa sirom

Sastojci:

  • 250 g brašna + malo za valjanje
  • 250 g maslaca, sobne temperature
  • 250 g svježeg sira
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 150 g (ili više ako želiš) Gouda ili nekog drugog tvrdog sira

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C.
  2. Pomiješaj brašno, maslac sobne temperature i sol dok smjesa ne postane potpuno glatka. Zatim dodaj svježi sir i miješaj dok se ne sjedini.
  3. Napravi veliku kuglu tijesta i stavi u frižider na pola sata, da bude lakše valjati tijesto. Možeš ga pripremiti i dan ranije i ostaviti u hladnjaku preko noći, kao što smo već spomenuli.
  4. Loptu tijesta stavi na pobrašnjenu podlogu i razvaljaj na 3-5 mm debljine. Izreži tijesto na oblik štapića.
  5. Umuti jaje i njime premaži tijesto odozgo. Na kraju po vrhu pospi naribani sir.
  6. Štapiće stavi na pladanj obložen papirom za pečenje, pa pladanj stavi u pećnicu. Treba im 15-20 minuta. Kad sir odozgo porumeni - gotovi su.
slanutak Možda vas zanima... Napravi hrskavi slanutak za opuštenu večer ispred TV-a Recepti Lažni pommes frittes Možda vas zanima... "Pomfrit" od mrkve ukusna je i zdrava grickalica Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:26 19. Listopad 2022.

    Ovo cu bas za veceru