Recepti 01. lipnja 2023.

Brzo i slasno: Tuna sa salatom od mahuna i graha

Salata s tunjevinom i grahoricama
Salata s tunjevinom i grahoricama foto: Engin Akyurt/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj brzi ručak vrlo je praktičan jer ga možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku. Na taj će način salata biti još ukusnija i okusi se ravnomjernije sljubiti!

Ova je salata idealna za bilo koje godišnje doba jer se grah može iskoristiti iz konzerve, no proljeće volimo baš zbog svježih plodova prirode pa je i okus posebniji. Riječ je o salati od mahunarki koja se vrlo jednostavno priprema i vrlo brzo.

Ako ne želiš zaprljati ni posudu za kuhanje, možeš koristiti gotov grah, inače, možeš se odlučiti i za suhi grah. U tom slučaju ne zaboravi namočiti mahunarke prethodnu noć i zatim ih kuhati oko 45 minuta.

Gotovi grah, pak, može 'uskočiti u pomoć' kada se u zadnji tren odlučiš pripremiti ovu salatu. A i tuna može biti iz konzerve ako ne stigneš u ribarnicu po svježe odreske...

 

Tuna sa salatom od začinskog bilja Možda vas zanima... Tuna sa salatom od začinskog bilja Recepti

 

Sastojci koji je najbolje sljubljuju

Preporučujemo cannellini grah jer uz njega posebno fino ide tuna u maslinovom ulju, sitno nasjeckani ljubičasti luk, sol, ulje i malo nasjeckanog vlasca. Ako želiš proširiti okus - predlažemo da probaš salatu od graha i kukuruza.

Ovaj brzi ručak vrlo je praktičan i za ponijeti u ured ili na izlet u prirodu jer ga možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku. Na taj će način salata biti još ukusnija i okusi se ravnomjernije sljubiti!

 | Author: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash Tuna iz konzerve foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

Tuna sa salatom od mahuna i graha

Sastojci (za 6 osoba):

  • 250 g uskih mahuna
  • 2 male konzerve bijelog graha
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 vezica vlasca
  • 2 žlice senfa
  • 5 šalica bijelog balzamičnog octa
  • 12 žlica ulja
  • 6 odrezaka tune (po 150 g)
  • sol i papar

 

Salata od tune Možda vas zanima... Tuna i grah vole se u salati None

 

Postupak:

  1. Mahune očisti, operi i istrgaj na manje komade. Potom ih blanširaj u posoljenoj vodi oko 5 minuta, isperi i ocijedi u cjedilu.
  2. Grah iz konzerve ocijedi, a luk oljušti i nareži na kriškice. Papriku očisti, operi i nareži na kockice, i vlasac sitno nasjeckaj.
  3. Umuti senf i ocat s malo soli i papra pa umiješaj pjenjačom 10 žlica ulja. Pripremljene sastojke za salatu izmiješaj s marinadom.
  4. Tunjevinu premaži ostatkom ulja, onda je peci na žaru sa svake strane po 2 minute, a potom posoli i popapri. Na 6 tanjura raspodijeli salatu od mahuna i graha, dodaj tunu i pospi nasjeckanim peršinom.

 | Author: Alesia Kozik/Pexels Salata s tunjevinom, grahoricama i jajima foto: Alesia Kozik/Pexels

 

tuna iz konzerve Možda vas zanima... Tunu iz konzerve pripremi na 3 odlična, brza načina Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.