Ova je salata idealna za bilo koje godišnje doba jer se grah može iskoristiti iz konzerve, no proljeće volimo baš zbog svježih plodova prirode pa je i okus posebniji. Riječ je o salati od mahunarki koja se vrlo jednostavno priprema i vrlo brzo.
Ako ne želiš zaprljati ni posudu za kuhanje, možeš koristiti gotov grah, inače, možeš se odlučiti i za suhi grah. U tom slučaju ne zaboravi namočiti mahunarke prethodnu noć i zatim ih kuhati oko 45 minuta.
Gotovi grah, pak, može 'uskočiti u pomoć' kada se u zadnji tren odlučiš pripremiti ovu salatu. A i tuna može biti iz konzerve ako ne stigneš u ribarnicu po svježe odreske...
Sastojci koji je najbolje sljubljuju
Preporučujemo cannellini grah jer uz njega posebno fino ide tuna u maslinovom ulju, sitno nasjeckani ljubičasti luk, sol, ulje i malo nasjeckanog vlasca. Ako želiš proširiti okus - predlažemo da probaš salatu od graha i kukuruza.
Ovaj brzi ručak vrlo je praktičan i za ponijeti u ured ili na izlet u prirodu jer ga možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku. Na taj će način salata biti još ukusnija i okusi se ravnomjernije sljubiti!
Tuna sa salatom od mahuna i graha
Sastojci (za 6 osoba):
- 250 g uskih mahuna
- 2 male konzerve bijelog graha
- 1 ljubičasti luk
- 1 crvena paprika
- 1 vezica vlasca
- 2 žlice senfa
- 5 šalica bijelog balzamičnog octa
- 12 žlica ulja
- 6 odrezaka tune (po 150 g)
- sol i papar
Postupak:
- Mahune očisti, operi i istrgaj na manje komade. Potom ih blanširaj u posoljenoj vodi oko 5 minuta, isperi i ocijedi u cjedilu.
- Grah iz konzerve ocijedi, a luk oljušti i nareži na kriškice. Papriku očisti, operi i nareži na kockice, i vlasac sitno nasjeckaj.
- Umuti senf i ocat s malo soli i papra pa umiješaj pjenjačom 10 žlica ulja. Pripremljene sastojke za salatu izmiješaj s marinadom.
- Tunjevinu premaži ostatkom ulja, onda je peci na žaru sa svake strane po 2 minute, a potom posoli i popapri. Na 6 tanjura raspodijeli salatu od mahuna i graha, dodaj tunu i pospi nasjeckanim peršinom.