Caprese salata, taj divan osvježavajuć klasik, dobila je novu varijantu s pečenim šparogama i pečenim cherry rajčicama, a mozzarella je zapečene i rastopljena... Mljac! Donosimo recept!
Sve je ukusnije, ako je - Caprese. Ok, to definitivno nije neka stara izreka, nego čisto naša umotvorina jer Caprese - kombinacija rajčica, mozzarelle i svježeg bosiljka - jedna nam je od najdražih kombinacija namirnica i okusa.
Osim klasične Caprese salate već smo isprobali Caprese tjesteninu i Caprese piletinu, a sada su na red došle i slasne Caprese šparoge. Odlične, svježe šparoge, ta divna proljetna namirnica za detoksikaciju organizma, super funkcioniraju u kombinaciji s pečenim cherry rajčicama, rastopljenom mozzarellom i svježim listićima bosiljka.
Donosimo recept za Caprese šparoge koje su naš najdraži jestivi uvod u ljeto kada ćemo do mile volje uživati u Caprese salati!
Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva. Veliki pleh za pečenje obloži papirom za pečenje, na njega posloži šparoge namašćene maslinovim uljem, posoljene i popaprene. Tako pripremljene šparoge naguraj u jedan dio pleha i pospi ih naribanom mozzarellom.
U drugi dio pleha smjesti raspolovljene cherry rajčice, također namašćene maslinovim uljem, posoljene, popaprene te posute mediteranskom mješavinom začina.
Povrće peci dok šparoge ne omekšaju, a sir se ne rastopi, oko 20 minuta.
Dok se šparoge i cherry rajčice peku, napravi glazuru. U maloj posudi pomiješaj aceto balsamico i med, zagrijavaj na laganoj vastri i puti da lagano krčka, uz često miješanje, sve dok se tekućina ne reducira napola, oko 15 minuta.
Stavi sa strane i u pusti da se lagano ohladi.
Pečene šparoge stavi na pladanj za serviranje. na njih složi pečene rajčice te sve prelij glazurom. Pospi natrganim listićima svježeg bosiljka.