Recepti 12. prosinca 2025.

Čokoladni madeleines za slatki povratak u sretne dane

Desert
15 MIN
7 MIN
10
SREDNJE
čokoladni madeleines
Čokoladni madeleines
foto: Bakers Table/Pinterest
Donosimo recept uspješnog španjolskog slastičara Miguela Guarra za čokoladne madeleines. Mjere su precizne, a okusi savršeni!

Miguel Guarro poznat je i uspješan španjolski slastičar, koji sebe predstavlja kao - slastičarskog aktivista. Djeluje i kao konzultant, a na društvenim mrežama ima brojne pratitelje koji obožavaju njegove sjajne i precizne recepte. 

Nedavno je objavio odličan, precizan recept za čokoladne madeleines (znaš one kolačiće u obliku školjke koji su Prousta uspjeli vratiti u prošlost), a mi ga prenosimo jer nam se jako, jako sviđa.

Možda vas zanima... Madeleines - najpoznatiji francuski kolačići Kolumne

Precizne mjere = uspješan desert

Kako je vrhunsko slastičarstvo vrlo precizna disciplina, tako su i mjere za neke namirnice koje obično brojimo na komad ili mjerimo u mililitrima navedene u gramima. Ipak su ovo čokoladni madeleines s potpisom vrhunskog slastičara.

Isprobaj recept Miguela Guarra za vrhunske čokoladne madeleines. Jamčimo da će te vratiti u neke ljepše i sretnije dane...

čokoladni madeleines | Author: A Baking Journey/Pinterest Čokoladni madeleines foto: A Baking Journey/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladni madeleines
15 MIN
pripreme
7 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 140 g
  • Čokolada sa 80% kakaa 25 g
  • Jaje 85 g
  • Punomasno mlijeko 40 g
  • Šećer 50 g
  • Smeđi šećer 25 g
  • Cvjetni med 15 g
  • Sol 2 g
  • Glatko brašno 125 g
  • Kakao prah 8 g
  • Prašak za pecivo 3,80 g
  • Čokolada
Postupak
  1. Zagrijati pećnicu na 220 °C. Kalupiće za madeleines premazati tankim slojem maslaca i posuti brašnom.


  2. Od maslaca napraviti smeđi maslac (beurre noisette).


  3. U posudi pomiješati: jaja + mlijeko + šećere + med + sol. Miješati samo dok se sve ne otopi (ne miksati do pjenastog).


  4. Prosijati brašno + kakao + prašak za pecivo.


  5. Dodati suhe sastojke u mokre. MIješati do homogene smjese.


  6. U smjesu dodati maslac na 60 °C + otopljenu čokoladu u tankom mlazu i dobro sjediniti.


  7. Napuniti kalupe do ¾ visine.


  8. Peći na 220 °C, 6–7 minuta.


  9. Madeleines izvaditi iz kalupića, rastopiti čokoladu, staviti malo čokolade u svaki namašćeni kalupić, u čokoladu umočiti madeleines i izvaditi ponovno iz kalupa kada se čokolada stine.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

180 kcal

9 %

MASTI

11,50 g

15 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

16,50 g

6 %

PROTEINI

2,70 g

5 %

Isprobaj i ove recepte za madeleines, s malo drugačijim aromama...

Madeleines Možda vas zanima... Moraš isprobati ove limunaste madeleines! Recepti Madeleines Možda vas zanima... Madeleines s bazgom ili čokoladom? Biramo oboje! Recepti Možda vas zanima... Madeleines s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom Kolumne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.