gastro postao
Ni sa kakvom tortom od čokolade ne možete pogriješiti.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 454
Tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 150 g maslac, neslani
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
Krema
- 300 g tamna čokolada
- 5 žlica voda
- 1 žlica kakao u prahu, nezašećereni
- 1.50 žlica gustin
- 3 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 200 ml vrhnje za šlag
- 1 kom šlag fix
- zelatina
Priprema
- Od sastojaka zamijesite prhko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na sat vremena. Razvaljajte na veličinu kalupa. Pobrašnite kalup, utapkajte tijesto prstima i izbockajte. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180°c. Pecite oko 20 minuta. Pečeno tijesto ohladite.
- Rastopite čokoladu s pet žlica vode. Odvojite pet žlica mlijeka, a ostatak zagrijte. Hladno mlijeko pomiješajte s gustinom i kakaom te dodajte u toplo mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne.
- Želatinu rastopite s pet žlica hladne vode te ostavite deset minuta da nabubri. Rastopljenu čokoladu izmiksajte sa šećerom. Zagrijte i umiješajte želatinu. Promiješajte i hladite u hladnjaku oko pola sata.
- Slatko vrhnje istucite sa šlag fixom, dodajte smjesu od čokolade i pudinga te sve dobro promiješajte.
Izvor Skuhatćute