Cottage Cheese Cookies, odnosno keksići sa svježim kravljim sirom, odlični su keksi koje mogu jesti i oni koju su na dijeti s obzirom na dodatnu dozu proteina koju sadrže zahvaljujući svježem kravljem siru
Cottage Cheese Cookies, odnosno keksići sa svježim kravljim sirom, možda zvuče kao neobična kombinacija, ali jednom kad ih probaš – osvojit će te zauvijek! Mekani su, mirisni i bogati okusima, a uz to imaju i dozu dodatnih proteina.
Svježi sir savršeno se stopi s tijestom pa nema grudica, dok bademovo brašno daje laganu orašastu notu koja se sjajno slaže s tamnom čokoladom. Rezultat su lagani keksi taman prave slatkoće – idealni za sve koji vole malo zdraviju verziju deserta i ne odriču se keksa ni kada su na dijeti!
Imamo i ideje za dodatke ovom receptu koji će sigurno podići okus keksića sa svježim kravljim sirom:
krupno nasjeckani orasi, pistacije ili bademi za hrskavu teksturu
cimet ili muškatni oraščić za aromatičnu toplinu
karamela i morska sol za klasičan slatko-slani kontrast
maslac od kikirikija za dodatni sloj okusa i proteina
Recept za Cottage Cheese Cookies je u nastavku...
Cottage Cheese Cookies
foto: Feel Good Foodie/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Cottage Cheese Cookies
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
Bademovo brašno
2
šalica
Šećer
0,50
šalica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Prašak za pecivo
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Svježi sir
1
šalica
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
1,50
žličica
Maslinovo ulje
1
žlica
Tamna čokolada - komadići
0,50
šalica
Postupak
U zdjeli pomiješaj bademovo brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Stavi sa strane.
U blenderu izmiksaj sir, jaje, ekstrakt vanilije i maslinovo ulje. Trebaš dobiti glatku smjesu, potrebano je 20-30 sekundi.
Tekuću smjesu sa sirom pomiješaj sa suhim sastojcima. Miješaj dok ne dobiješ lijepo tijesto - tijesto u ovoj fazi treba izgledati kao tijesto za muffine (zgusnut će se u hladnjaku). Umiješaj i komadiće čokolade.
Tijesto stavi u hladnjak na najmanje 1 sat.
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
Dva veća pleha obloži papirom za pečenje.
Uz pomoć žlice za kekse ili žlice za sladoled kreiraj hrpice od cca 1.5 žlice i stavi ih na papir za pečenje.
Razmak između dvije hrpice mora biti oko 5 cm.
Kekse peci 13-15 minuta, dok se rubovi ne zazlate.
Izvadi iz pećnice i pusti da se keksi ohlade u plehu dok ih ne prebaciš na rešetku.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
105 kcal
5 %
MASTI
2,00 g
2 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
9,00 g
3 %
PROTEINI
4,00 g
8 %
Obavezno koristi punomasni svježi sir, nikako ne posni.