Recepti Kruh i pecivo 17. lipnja 2025.

Ovi prefini keksići s grčkim jogurtom gotovi su u trenu

Keksi
30 MIN
20 MIN
16
JEDNOSTAVNO
Keksići s grčkim jogurtom
Keksići s grčkim jogurtom
foto: Freepik
Najmekši i najlisnatiji keksići s grčkim jogurtom savršeni su za doručak, ručak ili užinu, a gotovi su za samo 20 minuta

Ovi keksići s grčkim jogurtom pravi su primjer kako jednostavna tehnika čini razliku. Zahvaljujući naribanom hladnom maslacu i laminiranju (preklapanju) tijesta, dobivaju se divno lisnate, hrskave korice s mekanom, prozračnom sredinom.

Grčki jogurt u osnovi daje laganu kiselkastu notu i dodatnu mekoću, a cijela priprema je toliko lagana da će ti brzo postati omiljeni recept za svaki dan.

maslac Možda vas zanima... Kako pravilno zamrznuti maslac Špajza

Trik za savršeni rezultat

Tehnika laminiranja - ponavljanje slaganja i razvlačenja tijesta - ključ je za bogatu teksturu s puno lisnatih slojeva. Vrlo je važno površinu pobrašniti samo lagano, kako bi tijesto ostalo mekano i podatno.

Naribani hladni maslac omogućava ravnomjernu raspodjelu masnoće, što rezultira idealnim slojevima tijekom pečenja. Osim toga, keksiće možeš zamrznuti i peći po potrebi, što je savršeno za nenadane goste ili kad ti zatreba topla, mirisna poslastica bez puno muke.

maslac | Author: Maryam Sicard/Unsplash Tajna je u hladnom maslacu foto: Maryam Sicard/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Keksi s grčkim jogurtom
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Grčki jogurt 180 ml
  • Brašno 300 g
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Sol 1,25 žličica
  • Soda bikarbona 0,75 žličica
  • Maslac 170 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220 °C. Pleh obloži papirom za pečenje. Umuti jogurt s 80 ml (1/3 šalice) ledene vode i stavi u hladnjak.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Naribaj hladni maslac na krupno izravno u smjesu s brašnom, pa lagano izmiješaj da se maslac ravnomjerno raspodijeli.


  3. Dodaj smjesu jogurta u brašno. Gumenom lopaticom nježno sjedini sve sastojke u tijesto. Ako je previše suho, dodaj još žlicu po žlicu ledene vode dok tijesto ne postane vlažno, ali ne ljepljivo.


  4. Tijesto prebaci na lagano pobrašnjenu podlogu. Nježno ga premijesi 3-4 puta, samo da se spoji. Razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Nožem ili lopaticom podijeli na 4 jednaka dijela.


  5. Poslaži dijelove tijesta jedan na drugi, lagano pritisni, pa ponovno razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Ponavljaj postupak još 3 puta. Kod posljednjeg valjanja tijesto razvaljaj na debljinu od 1,25 cm.


  6. Kalupom promjera 6 cm izreži keksiće, pritiskajući ravno prema dolje (nemoj okretati kalup). Po potrebi lagano pobrašni kalup. Rasporedi keksiće po pripremljenom plehu. Preostale dijelove tijesta premijesi, ponovno razvaljaj i izreži. Peci 12 do 14 minuta, dok keksići ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pusti da se malo ohlade prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

124 kcal

6 %

MASTI

7,00 g

9 %

KOLESTEROL

0,19 g

0 %

UH

12,00 g

4 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Kad smo već kod keksića, ispeci i ove. Nećeš požaliti!

Sicilijanski keksići s bademima Možda vas zanima... Sicilijanski keksići s bademima Recepti Možda vas zanima... Neodoljivo fini keksi od samo 2 sastojka Recepti Snickerdoodle keks iz tave Možda vas zanima... Golemi keks iz tave vraća u djetinjstvo! Recepti Keksi s kokosom Možda vas zanima... Najsavršeniji keksi s kokosom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.