Najmekši i najlisnatiji keksići s grčkim jogurtom savršeni su za doručak, ručak ili užinu, a gotovi su za samo 20 minuta
Ovi keksićis grčkim jogurtom pravi su primjer kako jednostavna tehnika čini razliku. Zahvaljujući naribanom hladnom maslacu i laminiranju (preklapanju) tijesta, dobivaju se divno lisnate, hrskave korice s mekanom, prozračnom sredinom.
Grčki jogurt u osnovi daje laganu kiselkastu notu i dodatnu mekoću, a cijela priprema je toliko lagana da će ti brzo postati omiljeni recept za svaki dan.
Tehnika laminiranja -ponavljanje slaganja i razvlačenja tijesta - ključ je za bogatu teksturu s puno lisnatih slojeva. Vrlo je važno površinu pobrašniti samo lagano, kako bi tijesto ostalo mekano i podatno.
Naribani hladni maslac omogućava ravnomjernu raspodjelu masnoće, što rezultira idealnim slojevima tijekom pečenja. Osim toga, keksiće možeš zamrznuti i peći po potrebi, što je savršeno za nenadane goste ili kad ti zatreba topla, mirisna poslastica bez puno muke.
Tajna je u hladnom maslacu
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Keksi s grčkim jogurtom
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Grčki jogurt
180
ml
Brašno
300
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
1,25
žličica
Soda bikarbona
0,75
žličica
Maslac
170
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 220 °C. Pleh obloži papirom za pečenje. Umuti jogurt s 80 ml (1/3 šalice) ledene vode i stavi u hladnjak.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Naribaj hladni maslac na krupno izravno u smjesu s brašnom, pa lagano izmiješaj da se maslac ravnomjerno raspodijeli.
Dodaj smjesu jogurta u brašno. Gumenom lopaticom nježno sjedini sve sastojke u tijesto. Ako je previše suho, dodaj još žlicu po žlicu ledene vode dok tijesto ne postane vlažno, ali ne ljepljivo.
Tijesto prebaci na lagano pobrašnjenu podlogu. Nježno ga premijesi 3-4 puta, samo da se spoji. Razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Nožem ili lopaticom podijeli na 4 jednaka dijela.
Poslaži dijelove tijesta jedan na drugi, lagano pritisni, pa ponovno razvaljaj ili utapkaj na debljinu od 2 cm. Ponavljaj postupak još 3 puta. Kod posljednjeg valjanja tijesto razvaljaj na debljinu od 1,25 cm.
Kalupom promjera 6 cm izreži keksiće, pritiskajući ravno prema dolje (nemoj okretati kalup). Po potrebi lagano pobrašni kalup. Rasporedi keksiće po pripremljenom plehu. Preostale dijelove tijesta premijesi, ponovno razvaljaj i izreži. Peci 12 do 14 minuta, dok keksići ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pusti da se malo ohlade prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
124 kcal
6 %
MASTI
7,00 g
9 %
KOLESTEROL
0,19 g
0 %
UH
12,00 g
4 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Kad smo već kod keksića, ispeci i ove. Nećeš požaliti!