Ruže, kardamom, pistacije i šafran... Ovi cupcakesi inspirirani slavnom perzijskom ljubavnom tortom nisu samo vizualno atraktivni nego su puni okusa
Dovoljno je reći - perzijska ljubavnatorta da se u mislima preseliš u neku od priča iz 1001 noći. Legenda kaže kako je ovu slasticu ispekla ljepotica iz drevne Perzije ne bi li osvojila srce princa. Ishod se razlikuje ovisno o pripovjedaču – u nekim verzijama ljubav procvjeta, u drugima završi neočekivano.
No ono što ostaje isto je kolač bogat mirisima i okusima: ružina vodica, kardamom, limun, bademi... sve ono što priziva slike perzijskih vrtova u cvatu.
Upravo ti okusi i boje bili su inspiracija za ove cupcakes – nježne, začinske i vizualno očaravajuće. Iako imaju moderan oblik, u svakom zalogaju kriju duh priče koju prenose.
Ne zna se točno tko je prvi u modernoj verziji sljubio ove sastojke, ali jedno je sigurno: ova slastica osvaja i ostaje zapamćena po načinu na koji spaja jednostavno s raskošnim. I nekako vjerujemo da bi svaki princ pao na koljena pred njom!
Perzijska ljubavna torta inspiracija je za ove cupcakese
foto: Sarah Fennel/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Perzijski ljubavni cupcakesi
73 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Maslac
6
žlica
Šećer
0,75
šalica
Jaje
4
kom
Ulje od repice
3
žlica
Ružina vodica
2
žlica
Sok od limuna
2
žličica
Limunova korica
2
žličica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Brašno
1
šalica
Bademovo brašno
0,50
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Kardamom
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Obloži kalup za 12 muffina papirnatim košaricama.
U zdjeli pomiješaj omekšali maslac i šećer, pa ih električnim mikserom izradi dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
Dodaj jaja i miksaj na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka.
Umiješaj ulje, ružinu vodicu, limunov sok i koricu limuna te vaniliju i miksaj na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Stavi sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješaj glatko brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo, kardamom i sol.
Postupno dodaj suhe sastojke u smjesu s maslacem i jajima, lagano miješajući dok se sve ne poveže. Nemoj previše miješati.
Ravnomjerno raspodijeli smjesu u 12 kalupića.
Peci 20 do 25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadi iz pećnice i ostavi 5 minuta da se hlade u kalupu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
GLAZURA
Sastojci
Šafran - niti
0,25
prstohvat
Voda
1
žlica
Šećer u prahu
0,75
šalica
Sok od limuna
1
žličica
Postupak
Dok se cupcakes hlade, pripremi glazuru. Zgnječi šafranove niti između prstiju i stavi ih u zdjelicu s toplom vodom. Promiješaj, pokrij i ostavi da se natapaju 10 minuta.
U drugoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, šafranovu vodu i limunov sok. Miješaj dok ne dobiješ glatku glazuru koja lagano curi s žlice. Ako je pregusta, dodaj žličicu vode.
Glazuru prelij preko ohlađenih cupcakesa.
POSIP
Sastojci
Pistacije
1,50
žlica
Sušeni cvjetovi ruže
1
žlica
Postupak
Na vrh svakog cupcakesa dodaj sjeckane pistacije i latice ruže. Posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
251 kcal
12 %
MASTI
13,50 g
18 %
KOLESTEROL
0,06 g
0 %
UH
29,10 g
10 %
PROTEINI
4,20 g
8 %
Ljubav je ispisana i u ovim delicijama. A ljubavi nikada dosta!