Recepti Desert 14. travnja 2025.

Cupcakesi inspirirani najromantičnijom tortom na svijetu

Desert
73 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
Cupcakesi inspirirani najromantičnijom tortom na svijetu
foto: @bakinglikeachef Pinterest
Ruže, kardamom, pistacije i šafran... Ovi cupcakesi inspirirani slavnom perzijskom ljubavnom tortom nisu samo vizualno atraktivni nego su puni okusa

Dovoljno je reći - perzijska ljubavna torta da se u mislima preseliš u neku od priča iz 1001 noći. Legenda kaže kako je ovu slasticu ispekla ljepotica iz drevne Perzije ne bi li osvojila srce princa. Ishod se razlikuje ovisno o pripovjedaču – u nekim verzijama ljubav procvjeta, u drugima završi neočekivano.

No ono što ostaje isto je kolač bogat mirisima i okusima: ružina vodica, kardamom, limun, bademi... sve ono što priziva slike perzijskih vrtova u cvatu.

Možda vas zanima... Kremasti puding od riže i bademovog mlijeka Kolumne

Okusi iz perzijskog vrta

Upravo ti okusi i boje bili su inspiracija za ove cupcakes – nježne, začinske i vizualno očaravajuće. Iako imaju moderan oblik, u svakom zalogaju kriju duh priče koju prenose.

Ne zna se točno tko je prvi u modernoj verziji sljubio ove sastojke, ali jedno je sigurno: ova slastica osvaja i ostaje zapamćena po načinu na koji spaja jednostavno s raskošnim. I nekako vjerujemo da bi svaki princ pao na koljena pred njom!

perzijska ljubavna torta | Author: Sarah Fennel/Pinterest Perzijska ljubavna torta inspiracija je za ove cupcakese foto: Sarah Fennel/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Perzijski ljubavni cupcakesi
73 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Maslac 6 žlica
  • Šećer 0,75 šalica
  • Jaje 4 kom
  • Ulje od repice 3 žlica
  • Ružina vodica 2 žlica
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Limunova korica 2 žličica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Brašno 1 šalica
  • Bademovo brašno 0,50 šalica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Kardamom 1 žličica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C.


  2. Obloži kalup za 12 muffina papirnatim košaricama.


  3. U zdjeli pomiješaj omekšali maslac i šećer, pa ih električnim mikserom izradi dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.


  4. Dodaj jaja i miksaj na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka.


  5. Umiješaj ulje, ružinu vodicu, limunov sok i koricu limuna te vaniliju i miksaj na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Stavi sa strane.


  6. U drugoj zdjeli pomiješaj glatko brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo, kardamom i sol.


  7. Postupno dodaj suhe sastojke u smjesu s maslacem i jajima, lagano miješajući dok se sve ne poveže. Nemoj previše miješati.


  8. Ravnomjerno raspodijeli smjesu u 12 kalupića.


  9. Peci 20 do 25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadi iz pećnice i ostavi 5 minuta da se hlade u kalupu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.


GLAZURA
Sastojci
  • Šafran - niti 0,25 prstohvat
  • Voda 1 žlica
  • Šećer u prahu 0,75 šalica
  • Sok od limuna 1 žličica
Postupak
  1. Dok se cupcakes hlade, pripremi glazuru. Zgnječi šafranove niti između prstiju i stavi ih u zdjelicu s toplom vodom. Promiješaj, pokrij i ostavi da se natapaju 10 minuta.


  2. U drugoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, šafranovu vodu i limunov sok. Miješaj dok ne dobiješ glatku glazuru koja lagano curi s žlice. Ako je pregusta, dodaj žličicu vode.


  3. Glazuru prelij preko ohlađenih cupcakesa.


POSIP
Sastojci
  • Pistacije 1,50 žlica
  • Sušeni cvjetovi ruže 1 žlica
Postupak
  1. Na vrh svakog cupcakesa dodaj sjeckane pistacije i latice ruže. Posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

251 kcal

12 %

MASTI

13,50 g

18 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

29,10 g

10 %

PROTEINI

4,20 g

8 %

Ljubav je ispisana i u ovim delicijama. A ljubavi nikada dosta!

koktel Možda vas zanima... Ljubavni napitak za posebne trenutke Recepti Pots de Creme Možda vas zanima... Pečena krema od tamne čokolade topi se u ustima Recepti pavlova cupcakes Možda vas zanima... Pavlova cupcakes sa sočnim umakom od malina Recepti Millefeuile Možda vas zanima... Millefeuille s kremom od čokolade i brandyja te karamelom s bademima Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.