Jednom kad se uigraš, za pripremu savršenih enchilada s piletinom trebat će ti samo sat vremena! Organizacija je ključna, a postupak pripreme je zapravo vrlo jednostavan i prikladan i za one koji su tek krenuli eksperimentirati u kuhinji.
Prije no što se baciš na pripremu, napravi posebnu začinsku mješavinu za enchiladas. Pomiješaj žličicu luka u prahu, žličicu kumina, žličicu crvene paprike, pola žličice origana, pola žličice kajenskog papra i 1/4 žličice crnog papra. Ovu začinsku mješavinu možeš koristiti za mariniranje piletine, ali i u pripremi umaka za enchiladas!
Sastojci su dostatni za 8 serviranja, ali računaj na to da će svi ukućani htjeti repete. Dobar tek!
Enchiladas s piletinom
Sastojci:
- 8 tortilja
- 4 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice brašna
- 500 ml pilećeg temeljca
- 350 ml umaka od rajčice
- 600 g pilećih prsa bez kostiju
- 1 mali luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 rog paprika
- konzerva crvenog graha (400 g)
- konzerva kukuruza (400 g)
- 250 g naribanog topljivog sira
- 2 žlice korijandera
Postupak:
- Najprije pripremi umak. U posudi zagrij 2 žlice maslinovog ulja pa dodaj brašno i energično miješaj. Podlij temeljcem i umakom od rajčice, dodaj 2 žličice pripremljene začinske mješavine i posoli po ukusu. Dobro promiješaj i pusti da se kuha otprilike 5 minuta, dok se malo ne zgusne. Isprobaj i po potrebi dodatno začini.
- Žlicu maslinovog ulja zagrij u velikoj tavici. S preostalom žlicom maslinovog ulja prelij pileći file od prsa. Začini začinskom mješavinom, malo posoli i dobro promiješaj. Piletinu peci između 10 i 15 minuta pa ostavi sa strane da odstoji.
- U istu tavicu dodaj sitno nasjeckani luk i češnjak te papriku narezanu na male kockice. Dobro prodinstaj pa dodaj ocijeđeni grah i kukuruz iz konzerve. Miješaj nekoliko minuta pa makni s vatre i umiješaj narezanu piletinu.
- Na svaku tortilju dodaj nekoliko žlica pripremljenog punjenja, pospi s malo sira i zarolaj je. Ponovi isti postupak sa svih 8 kukuruznih tortilja.
- Po dnu duboke posude za pečenje razmaži dvije žlice umaka od rajčice pa posloži tortilje jednu uz drugu. Prelij umakom i dobro pospi sirom.
- Peci enchiladas otprilike 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Znat ćeš da su gotove kad se sir rastopi i poprimi zlatnu boju. Izvadi ih, pospi nasjeckanim korijanderom i posluži!