Recepti 23. kolovoza 2021.

Domaća juha od svježih rajčica koja miriši na ljeto

SHUTTERSTOCK Juha od rajčice
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova ljetna delicija priprema se u pećnici, a odlično će se slagati sa šnitom focaccie

Sezona svježih domaćih rajčica napokon je tu, a mi jedva čekamo iskoristiti sve arome i okuse koje nam nudi. Jedan od najboljih načina kako to napraviti je ovom kremastom domaćom juhom od svježih rajčica. Zaboravi na kupovnu pasiranu rajčicu, jednom kada probaš ovaj tradicionalni recept jednostavno ćeš se zaljubiti u nježnu kombinaciju rajčice, bosiljka i češnjaka. Priprema je vrlo jednostavna, a ako uz juhu napraviš i focacciu dobit ćeš idealan ljetni ručak.

 

Možda vas zanima... Mirisna focaccia za doručak, gablec ili večeru Kolumne

 

Sastojci:

  • 1.5 kg rajčica
  • 2 crvena luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 200 ml kipuće vode
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • Grančica svježeg bosiljka
  • Prstohvat šećera
  • Papar
  • Sol 

Priprema:

  1. Rajčice najprije operi i nareži na četvrtine. Crveni luk također očisti i nareži na četvrtine. Pomiješaj ih u limu za paćenje s tri žlice maslinovog ulja, suhim bosiljkom te malo soli i papra. 
  2. Glavici češnjaka odreži gornji dio tako da svi režnjevi budu vidljivi. Zamotaj ga u aluminijsku foliju sa svih strana osim s gornje gdje su vidljivi češnjevi. Tako zamotan češnjak stavi u sredinu lima za pečenje na kojem su rajčice i luk te ga prelij jednom žlicom maslinovog ulja. Sve skupa peci oko 40 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.
  3. Kada je luk počeo poprimati tamnije rubove vrijeme je da povrće izvadiš iz pećnice. Povrće sa sokom od pečenja prebaci u blender. Češnjak bi trebao biti dovoljno mekan da pojedini režanj lagano istisneš iz glavice. Kada izvadiš sve režnjeve, dodaj ih u blender. 
  4. Sve skupa nekoliko trenutaka blendaj. U blender zatim dodaj maslac, mlijeko, prstohvat šećera i kipuću vodu. Juhu dobro izblendaj dok ne dobiješ kremastu strukturu. Vrijeme je da ju kušaš i po želji dodaš još začina, a ako je previše gusta i malo vode. 
  5. Juhu je najbolje poslužiti toplu, ali može se jesti i hlada. Kada ju poslužuješ na vrh dodaj nekoliko listića svježeg bosiljka, a odlično će se nadopunjavati sa šnitom focaccie. 

 

Svježe ljetne rajčice možeš iskoristiti i za ove recepte:

 

Možda vas zanima... Uživaj u panzanelli - salati s kruhom i rajčicama Recepti Možda vas zanima... Kraljica svih umaka: Napravi šalšu od pomidora Recepti Možda vas zanima... Punjene rajčice na grčki način - ručak, večera ili slasni prilog Recepti Ratatouille Možda vas zanima... Ratatouille: Saznaj tajnu francuskog seoskog jela Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.