Arrabbiata je jedan od onih recepata koji te spašavaju u zadnji čas. Imaš limenku rajčica i par začina? Večera je gotova za manje pola sata
Voliš ljuto i chili ima kraljevsko mjesto na tvojoj polici sa začinima... Razumijemo te! U znak podrške, imamo umak koji će ti postati novi favorit. Arrabbiata umak dolazi iz Lazija, regije u kojoj se nalazi i Rim, i svoje ime, koje u prijevodu znači "ljutit", duguje upravo paprenoj naravi.
Za razliku od klasične marinare, arrabbiata se ne trudi biti nježna. Naprotiv! Nema trunke šećera, nema dodataka. Samo rajčica, češnjak, maslinovo ulje i chili pahuljice.
I detalji koji sve zaokružuje: malo balzamičnog octa na kraju i svježi bosiljak koji donosi kontrast ljutini. Rezultat je umak koji savršeno funkcionira na tjestenini, ali i kao baza za jela od jaja, složence ili uz grilano meso.
Domaći arrabbiata umak
foto: Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći arrabbiata umak
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Češnjak
3
režanj
Pelati iz konzerve
800
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Chili pahuljice
0,50
žličica
Sol
1
žličica
Svježi bosiljak
1
svežanj
Balzamični ocat
1
žličica
Postupak
Zgnječi i oguli češnjak. Ulij rajčice s tekućinom u srednje veliku zdjelu pa ih rukama zgnječi na komade veličine zalogaja (ili ih nareži kuhinjskim škarama).
U velikoj tavi s visokim rubom zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj češnjak i chilli pahuljice i prži dok ne zamirišu, oko 2 minute. Ulij rajčice, posoli i promiješaj. Pusti da zavrije.
Smanji vatru na srednje laganu i kuhaj bez poklopca, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. U međuvremenu natrgaj listove bosiljka i nasjeckaj ih dok ne dobiješ 1/4 šalice.
Makni umak s vatre i izvadi češnjak. Umiješaj bosiljak i balzamični ocat. Po potrebi dodaj još ljutih pahuljica.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
66 kcal
3 %
MASTI
4,90 g
6 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
5,40 g
1 %
PROTEINI
1,30 g
2 %
Arrabbiata umak možeš napraviti unaprijed i držati u hladnjaku nekoliko dana. Još bolje - zamrzni ga bez bosiljka pa odmrzni kad zatrebaš. I dodaj bosiljak.