Recepti Umak 11. lipnja 2025.

Domaći arrabbiata umak gotov je za 20 minuta

Umak
10 MIN
20 MIN
6
JEDNOSTAVNO
arrabbiata umak
Domaći arrabbiata umak
foto: Karen Tedesco/Familystyle Food/foodess.com/Pinterest
Arrabbiata je jedan od onih recepata koji te spašavaju u zadnji čas. Imaš limenku rajčica i par začina? Večera je gotova za manje pola sata

Voliš ljuto i chili ima kraljevsko mjesto na tvojoj polici sa začinima... Razumijemo te! U znak podrške, imamo umak koji će ti postati novi favorit. Arrabbiata umak dolazi iz Lazija, regije u kojoj se nalazi i Rim, i svoje ime, koje u prijevodu znači "ljutit", duguje upravo paprenoj naravi.

Za razliku od klasične marinare, arrabbiata se ne trudi biti nježna. Naprotiv! Nema trunke šećera, nema dodataka. Samo rajčica, češnjak, maslinovo ulje i chili pahuljice.

I detalji koji sve zaokružuje: malo balzamičnog octa na kraju i svježi bosiljak koji donosi kontrast ljutini. Rezultat je umak koji savršeno funkcionira na tjestenini, ali i kao baza za jela od jaja, složence ili uz grilano meso.

arrabbiata umak | Author: Pinterest Domaći arrabbiata umak foto: Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći arrabbiata umak
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Češnjak 3 režanj
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Chili pahuljice 0,50 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Svježi bosiljak 1 svežanj
  • Balzamični ocat 1 žličica
Postupak
  1. Zgnječi i oguli češnjak. Ulij rajčice s tekućinom u srednje veliku zdjelu pa ih rukama zgnječi na komade veličine zalogaja (ili ih nareži kuhinjskim škarama).


  2. U velikoj tavi s visokim rubom zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj češnjak i chilli pahuljice i prži dok ne zamirišu, oko 2 minute. Ulij rajčice, posoli i promiješaj. Pusti da zavrije.


  3. Smanji vatru na srednje laganu i kuhaj bez poklopca, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. U međuvremenu natrgaj listove bosiljka i nasjeckaj ih dok ne dobiješ 1/4 šalice.


  4. Makni umak s vatre i izvadi češnjak. Umiješaj bosiljak i balzamični ocat. Po potrebi dodaj još ljutih pahuljica.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

66 kcal

3 %

MASTI

4,90 g

6 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

5,40 g

1 %

PROTEINI

1,30 g

2 %

Arrabbiata umak možeš napraviti unaprijed i držati u hladnjaku nekoliko dana. Još bolje - zamrzni ga bez bosiljka pa odmrzni kad zatrebaš. I dodaj bosiljak.

 Bez ljutnje, ali ljuto je zakon!

Pikantni umak od svježeg bosiljka Možda vas zanima... Pikantni umak od svježeg bosiljka, vlasca i češnjaka Recepti Možda vas zanima... Tjestenina za one koji vole dobru dozu ljutine Recepti Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 22. Chili Špajza Možda vas zanima... Oprez, vruće! Domaći slatko-ljuti umak Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.