Chili je mala ljuta paprika koja se uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi, Indiji i na Dalekom istoku.
Smatra se da je chili paprika podrijetlom iz područja Anda u Boliviji, Peruu i Ekvadoru, te da se koristila čak i prije 10000 godina. Štaviše, pronađeni su i dokazi da su se chili paprike koristile u kulinarstvu Maja i Azteka. Danas su chili paprika i začin od mljevene chili paprike sastavni dio jela u Aziji, Africi, Americi i nekim dijelovima Europe.
Smatra se da je chili paprika dobila naziv po originalnom Nahuatl imenu za papriku (xilli). Postoji cijeli niz vrsta chili paprika koje se razlikuju pretežno po boji i okusu, od vrlo blagih paprika do ekstremno ljute Jalapeño paprike. Sve te vrste pripadaju Capiscum genus obitelji biljaka.
Svijet je ovaj blagotvoran začin dobio nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku i od tada mu nema ravna u otvaranju dišnih puteva, smanjenju bolova i izbacivanju otrovnih tvari iz tijela. Chili je prava riznica vitamina: odličan je izvor minerala željeza, magnezija, fosfora, kalcija te dobar izvor selena. Od vitamina sadržava vitamin A, vitamina K, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin E...
Feferoni, chili i kajenski papar svoju ljutinu duguju kapsaicinu, a što ga više imaju, paprika je 'žešća'. Da je kapsaicin vrlo moćan, pokazuje i podatak da se njegova ljutina osjeća i u razrjeđenju od gotovo milijun puta! Smatra se da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i tako dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljutu papriku ili jela u kojima se ona koristi.
Chili paprika može se upotrebljavati svježa i sasušena, u komadićima ili cijela, sama ili u kombinaciji drugih začina. Svježe paprike mogu biti zelene ili crvene boje, zelene su znatno ljuće od crvenih. Crvena paprika može biti razne jačine: blaža vrsta koristi se za pripravu začina crvene paprike u prahu, a vrlo ljuta vrsta za Cayenne papar.
Sušena paprika melje se u prah te se koristi kao začin u kombinaciji s drugim začinima ili sama, ali se isto tako može od nje napraviti chili pasta koja se dodaje jelima. Kako sastojak mješavine začina, chili se nalazi u chili prahu (chili, kumin, češnjak, origano i sol), mljevenoj crvenoj paprici (blagoj ili ljutoj) i Cayenne papru.
Chili u kulinarstvu
Chili se dodaje raznim jelima, Najviše je poznat kao sastojak meksičkih, indijskih i koreanskih jela. Najbolje ga je dodati jelima na samom početku kuhanja kako bi njihov okus prožeo cijelo jelo, a nakon pripreme čilija neophodno je dobro oprati ruke. U stvari, obzirom da chili paprika može izazvati pečenje ruku ili očiju, puno kuhara koristi gumene rukavice kad rade s chilijem.
Chili se dodaje jelima s mesom, peradi, jajima, ribom, sirom, rižom i tjesteninom, a vrlo dobro se slaže s češnjakom, grahom, đumbirom, lukom i ribom. Na području američkog kontinenta chili se najčešće koristi za pripremu razni vrsta mesnih i bezmesnih chilija, u koje se uz chili začin obično dodaje i mljeveni kumin te origano. Na području Indije, chili se najčešće dodaje raznim curry jelima.
Jeste li znali...
Ljutina čili paprike se označava prema posebnoj skali za koncentraciju capsaicina, pri čemu se koriste Scovillove jedinice ljutine (SHU, Scoville heat units), a test je organoleptički. Ljuća papričica ima više capsaicina i viši broj. Primjerice, slatka paprika je 0 SHU, papperoncini 100 do 500 SHU; jalapeno 2.500 do 5.000 SHU, infinity chilly 855.000 do 1.500.000 SHU.
Isprobajte chili u ovim receptima:
Vatreni krekeri s čilijem i bučinim uljem
Saznajte sve i o ovim začiima: