Špajza 17. travnja 2017.

Balkonska šuma: Uzgoj začinskog bilja u stanu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uzgoj začinskog bilja ne mora predstavljati problem čak ni živite li u stanu na nekom od viših katova. Donosimo sjajne savjete za perfektno raskošno bilje s balkona...

Mislite li da zbog života u zgradi ne možete postati ponosan vlasnik visokog biljka koje će vaša jela učiniti još ukusnijima, za vas imamo odličnu vijest. Varate se! Uzgoj začinskog bilja itekako može biti uspješan na krovu ili balkonu bez obzira o kojem se katu zgrade radilo. Sve što će vam trebati bit će prikladan pribor i pokoji savjet o navikama pojedinih biljaka.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za početak, trebat će vam zemlja, teglice i sjemenje. Bilje također možete kupiti već izniklo, a idealna mjesta za takvu kupovinu bit će tržnice. Potražite štand s biljem, odaberite ono koje vam najbolje odgovara i vaša avantura može početi. To će ujedno biti i nešto uredniji i jednostavniji odabir.

Možda vas zanima... Može li peršin ukloniti loš zadah None

Teglice mogu biti obične plastične, za ljepši ugođaj birajte one ukrasne keramičke dok će uzgoj povrća odabranog povrća zahtijevati viseće tegle. Birajte teglice veće veličine jer će tako biljke imati više prostora za razvoj korijenja što će na kraju rezultirati bogatijim i mirisnijim balkonom. Također, odlično rješenje bit će i kupovina jednostavnih crnih etiketa po kojima možete pisati kredom, posebice ako niste osobiti stručnjak na području bilja, ali ipak volite na prirodan način začiniti svoja jela. Bosiljak u piću Možda vas zanima... Top 5 najboljih načina za iskorištavanje bosiljka None

S dolaskom ljeta i rastom temperatura, biljke će od vas tražiti više vode. Nemojte izbjegavati ni čišćenje od prašine. Svaka je biljka drugačija pa će tako svaka od odabranih tražiti poseban tretman.
 

Peršin | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Peršin voli izravnu izloženost sunčevoj svjetlosti, metvicu smjestite na mjesto gdje neće imati previše svjetla, ali je također prebacite u veću teglu kako bi se ona mogla razviti u punom sjaju. Naime, ako ih se pravilno tretira, menta i metvica mogu se u rekordnom roku pretvoriti u velik grm koji će na sjajan način osvježiti vaš balkon.

Možda vas zanima... Pileći file omotan pršutom s kuhanom rižom i celerom na maslacu Recepti

Origano i bosiljak voljet će južnu stranu vašeg stana, sunčanu i toplu dok će ružmarinu biti najvažnije ono mjesto koje je većinu dana okupana suncem. 

Svaka je biljka drugačija pa se stoga prije sadnje i uzgoja o svakoj posebno raspitajte kako bi ona dobila sve što joj je potrebno za neometan rast. Biljke šišajte kada se pojave novi listići kako bi im dali priliku da se razviju. Začinite svoja jela na najljepši i najprirodniji način i najbolje od svega, postignite sve to sami.
 

Menta | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.