Recepti 13. listopada 2014.

Domaći njoki u šugu od lignji

Domaći njoki u šugu od lignji
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaći njoki imaju poseban okus vrijedan truda, a kako bi bolje upio umak, svaki njok prođite na ribežu kako bi postao rebrast

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 701

Potrebno vam je

  • 300 g pšenično brašno, bijelo
  • 1000 g krumpir, mladi
  • 1 kom jaje kokošje
  • sol
  • 1000 g lignja
  • ulje maslinovo
  • 1 dl vino bijelo
  • češnjak
  • 1 kom luk ,crveni
  • peperoncin
  • peršin, list
  • 2 dl domaća šalša

Priprema

  1. Lignje, birajte jadranske, očistite i dobro ih isperite u nekoliko mlazova vode. Osušite ih te narežite na kolutove debljine 1 cm.
  2. Luk naribajte na krupnoj strni ribeža da bi bio što sitniji. Dinstajte ga na maslinovu ulju u dubokoj tavi, a kada omekša, dodajte lignje i nastavite dinstati te podlijte bijelim vinom. Kuhajte kratko, a potom dodajte salsu od rajčice, vršak svježeg peperoncina i sitno nasjeckani češnjak.
  3. Nastavite kuhati na laganoj vatri dok lignje ne omekšaju.
  4. Krumpire skuhajte u ljusci, a kada su gotovi, ogulite ih i zgnječite. Dodajte prosijano brašno, jaje i sol. Umiješajte rukama fino tijesto. Razvaljajte ga u manje kugle, a njih potom u kobasice koje režite na kvadratiće. Pobrašnite ih i protresite te ih kuhajte kratko u posoljenoj vodi.
  5. Kad isplivaju, procijedite ih, dodajte umaku i protresite.
  6. Dodajte žlicu, dvije vode od kuhanja da se bolje povežu. Pospite sitno sjeckanim peršinom.

Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.