gastro postao
Domaći njoki imaju poseban okus vrijedan truda, a kako bi bolje upio umak, svaki njok prođite na ribežu kako bi postao rebrast
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 701
Potrebno vam je
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 1000 g krumpir, mladi
- 1 kom jaje kokošje
- sol
- 1000 g lignja
- ulje maslinovo
- 1 dl vino bijelo
- češnjak
- 1 kom luk ,crveni
- peperoncin
- peršin, list
- 2 dl domaća šalša
Priprema
- Lignje, birajte jadranske, očistite i dobro ih isperite u nekoliko mlazova vode. Osušite ih te narežite na kolutove debljine 1 cm.
- Luk naribajte na krupnoj strni ribeža da bi bio što sitniji. Dinstajte ga na maslinovu ulju u dubokoj tavi, a kada omekša, dodajte lignje i nastavite dinstati te podlijte bijelim vinom. Kuhajte kratko, a potom dodajte salsu od rajčice, vršak svježeg peperoncina i sitno nasjeckani češnjak.
- Nastavite kuhati na laganoj vatri dok lignje ne omekšaju.
- Krumpire skuhajte u ljusci, a kada su gotovi, ogulite ih i zgnječite. Dodajte prosijano brašno, jaje i sol. Umiješajte rukama fino tijesto. Razvaljajte ga u manje kugle, a njih potom u kobasice koje režite na kvadratiće. Pobrašnite ih i protresite te ih kuhajte kratko u posoljenoj vodi.
- Kad isplivaju, procijedite ih, dodajte umaku i protresite.
- Dodajte žlicu, dvije vode od kuhanja da se bolje povežu. Pospite sitno sjeckanim peršinom.
Izvor "Tako me mama učila", Marina Gaši