Recepti 22. srpnja 2020.

Roštilj iskoristi za pripremu odlične pizze

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršeno hrskavo tijesto i slasni dodaci rezultirat će pizzom na kojoj bi vam zavidjeli i susjedi Talijani...

Pizza pripremljena na roštilju nije samo dobra alternativna metoda kada ne želiš ugrijati svoju kuhinju korištenjem pećnice. Miris i okus ugodno su obogaćeni dimom, a ono što moraš znati jest da prilikom njene pripreme sve obavezno trebaš pripremiti unaprijed.

 

Možda vas zanima... I doručak i večera: Napravi pizza kruh, oduševit ćeš se Recepti

 

Sve preljeve, umake, dodatke poput povrća i sira, sve to važno je oprati, narezati i staviti pored roštilja. Jednom pripremljeno tijesto, možeš staviti na roštilj, minutu dvije sa svake strane, a zatim ga opet preokrenuti i krenuti sa slaganjem svih dodataka. Vrijeme njenog pečenja može varirati ovisno o vrućini tvojeg roštilja i njegovoj vrsti te o količini dodataka koji se nalaze na samoj pizzi. Također, ako ne posjeduješ američki tip roštilja s poklopcem, koji veoma dobro zamjenjuje pećnicu, pobrini se da koristiš sastojke za čiju pripremu treba manja termička obrada kako bi vrijeme pečenja bilo kraće.

Dobro prilagodi količinu tijesta i samih sastojaka jer gotovo uvijek prilikom pripremanja ovakvih recepata se dogodi da tvoji prijatelji ili obitelj žele baš još onaj jedan komad više. Stoga, pobrini se da za sve ima dosta, a posluži ju uz rashlađeno vino ili pivo!

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Sastojci za pripremu jedne pizze:

  • 1 kuglica tijesta za pizzu (oko 1 kilogram), domaće ili kupljeno u trgovini
  • maslinovo ulje
  • 180 g umaka od rajčice (domaćeg ili kupovnog)
  • sitno nasjeckani dodaci po želji: luk, mozzarella, parmezan, cherry rajčica, salama, domaća kobasica, kukuruz, špinat

 

Možda vas zanima... Pizza na francuskom kruhu rješenje je za sve tvoje probleme Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij roštilj tako da bude poprilično vruć.
  2. Skupi svoje sastojke i dodatke. Stavi ih na stol, operi i pripremi. 
  3. Pripremi potreban alat za pripremu. Trebat će ti par dugačkih metalnih kliješta.
  4. Pripremi tijesto: treba ga razvući ili razvaljati u tanki krug.
  5. Tijesto premaži maslinovim uljem: jednu stranu tijesta premaži uljem (na tu ga stranu prvi okreni prilikom stavljanja na roštilj).
  6. Peci jednu stranu pizze: tijesto stavi na roštilj s maslinovom uljem prema dolje. Gornji dio tijesta premaži tankim slojem maslinovog ulja. Ostavi da se peče oko dvije minute ili više ako želiš vidjeti tragove rešetaka na njemu.
  7. Preokreni tijesto uz pomoć kliješta. Trebalo bi se podići bez pucanja. Dodaj tanki sloj umaka, malo sira i dodatke po želji. Nemoj pretjerati jer što više pizzu napuniš to će se ona teže ispeći.
  8. Peci pizzu pet minuta ili više, ovisno o toplini i vrsti roštilja te želji hrskavosti. 
  9. Prije nego ju makneš, rubovi pizze moraju biti hrskavi, a sir bi se trebao rastopiti. Ostavi pizzu sa strane da se ohladi, a zatim nareži na trokute i posluži!

U slast!

 

Možda vas zanima... Granola pizza izmamit će ti osmijeh na početku radnog tjedna Recepti Možda vas zanima... Slasna i šarena voćna pizza za kraj dana Recepti Možda vas zanima... Izvrsna pizza od cikle s pestom od rikule Kolumne Možda vas zanima... Najjednostavnije pizza rolice od lisnatog tijesta Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.