gastro postao
Ukusni i hrskavi talijanski kolačići ispunjavaju vaš dom neodoljivim mirisima
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 315
Za pripremu
- 50 g narančina kora, ušećerena
- 50 g ušećerena limunova korica
Za karameliziranje
- 100 g maslac, neslani
- 100 g šećer, kristal
- 3 žlica med, vrcani
- 250 ml vrhnje za šlag
- 250 g listići badema
- 50 g lješnjak, listići
Čokoladna glazura
- 100 g čokolada za kuhanje
- 20 g margarin, soft (od biljnih ulja )
Priprema
- Ušećerene narančine i limunove korice nasjeckajte na sitne kockice.
- Za karameliziranje: Maslac, šećer i med otopite u lončiću. Sastojke dobro zagrijte miješajući oko 5 minuta, dok ne dobiju smećkastu boju. Dodajte slatko vrhnje i miješajte, dok se šećer sasvim ne otopi.
- Umiješajte usitnjenu ušećerenu narančinu i limunovu koricu, bademe i lješnjake. Ostavite da smjesa lagano kuha na tihoj vatri, sve dok ne postane jednolična.
- Pomoću dviju žličica načinite hrpice i posložite ih, u dovoljno velikom razmaku, na lim (namašćen i obložen papirom za pečenje). Lim stavite u pećnicu i pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva.
- Firentince izvadite iz pećnice, po potrebi im popravite oblik, tako da ih okruglim kalupčićima preoblikujete. Odvojite kolačiće od papira za pečenje.
- Čokoladna glazura: Otopite usitnjenu čokoladu i masnoću na slaboj vatri u lončiću u vodenoj kupelji i izmiješajte u glatku smjesu.
- Čokoladnu glazuru nanesite kuhinjskim kistom na donju stranu kolačića. Ostavite da se čokolada stvrdne.
Izvor "Uskrsna kuharica", Večernji list