Pileća prsa znaju biti dosadnjikava, ali ovo jelo, piletina s javorovim sirupom i pekan orasima, to definitivno mijenja. Donosimo odličan recept
Ponekad ti stvarno ne treba jelo koje pripremaš satima ni nova tehnika koju moraš googlati svakih pet minuta. Treba ti nešto jednostavno, ali da nije dosadno. Ova piletinas javorovim sirupom i pekan orasima je upravo to.
Nema paniranja, nema puno posuđa, ali ima sočni umak od senfa, javorova sirupa, timijana, limuna i đumbira koji se jako lijepo slaže s tostiranim pekan orasima. Sve ide u pećnicu, a meso ostaje mekano, sočno i puno okusa.
Ako pečeš piletinu redovito, ovo ti može biti slasna pauza od uobičajenih kombinacija. Ne moraš ništa marinirati dan prije, ne moraš stajati uz tavu – napraviš smjesu, premažeš, složiš, ispečeš i serviraš. I to s onim osjećajem "ovo ću ponoviti".
Tajna je u balansu. Senf daje laganu oštrinu, javorov sirup blagu slatkoću, timijan i đumbir donose aromu, a limun malo svježine. Pekan orasisu tu da sve zaokruže teksturom i blagom orašastom notom.
Recept za piletinu s javorovim sirupom i pekan orasima je u nastavku...
Piletina s javorovim sirupom i pekan orasima
foto: SkinnyMs./Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Piletina s javorovim sirupom i pekan orasima
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Đumbir - svježi
0,50
žličica
Češnjak
4
režanj
Sok od limuna
1,50
žlica
Limunova korica
1
žlica
Limun - kriška
4
kom
Dijon senf
2
žlica
Javorov sirup
2
žlica
Svježi timijan - listići
1
žlica
Dimljena paprika
0,50
žličica
Maslinovo ulje
4
žlica
Sol
Pileća prsa
450
g
Svježe mljeveni crni papar
Pekan orasi
0,66
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C i stavi veliku tavu (koja može u pećnicu) da se grije zajedno s njom.
U velikoj zdjeli pomiješaj oguljen i nariban đumbir (trebat će ti komadić oko 1,25 cm), nasjeckani češnjak, limunovu koricu i sok, senf, javorov sirup, sitno nasjeckani timijan, dimljenu papriku, 2 žlice ulja i pola žličice soli. Odvoji ¼ šalice te mješavine u manju zdjelu i stavi u hladnjak - to ti ide za kraj.
Piletinu posuši papirnatim ručnikom. Prereži svako od pilećih prsa po dužini tako da dobiješ 4 tanja komada. Posoli ih i popapri, pa ih ubaci u zdjelu s većinom umaka i lagano promiješaj da sve obložiš.
Pažljivo izvadi ugrijanu tavu iz pećnice i dodaj preostale 2 žlice ulja. U plitki tanjur stavi sitno nasjeckane pekane. Svaki komad piletine pritisni jednom stranom u orahe, lagano ih utisni da se zalijepe, pa složi u tavu – s orasima okrenutima prema gore.
Peci 15 do 17 minuta, dok piletina ne bude pečena do kraja i termometar ne pokaže 74 °C u najdebljem dijelu.
Izvadi, stavi preko svake dio rezerviranog umaka, pospi još malo timijana i posluži uz kriške limuna.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
409 kcal
20 %
MASTI
29,00 g
40 %
KOLESTEROL
0,72 g
0 %
UH
13,00 g
4 %
PROTEINI
25,00 g
50 %
Ako ti ostane, jedi je hladnu – super funkcionira kao proteinski dodatak uz salatu. Ili je nareži na šnite i složi sendvič s krem sirom i rikolom.
Ako voliš piletinu, ne propusti je na ove načine...