Recepti 03. listopada 2014.

Francuski krumpir

gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najpoznatijih specijaliteta od krumpira svakako je - francuski krumpir (“gratin dauphinois”) koji je ime dobio po francuskoj pokrajini dauphiné. Premda originalni recept sadrži tek krumpir (skuha se u ljusci pa se oguli i narezan na ploške peče zaliven vrhnjem ili mlijekom uz ponešto začina), mnogi ga ne mogu zamisliti bez ribanog sira, zapečenih jaja ili raznih kobasica i slanine.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 283

Potrebno vam je

  • 500 ml vrhnje kiselo (20% masti)
  • 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 3 režanj češnjak
  • 8 kom krumpir, mladi
  • 100 g sir tilzit

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190c. U veliku posudu stavite vrhnje, mlijeko i češnjak te pustite da lagano proključa. Izrežite krumpir gulilicom na tanke ploške (tri-četiri mm debljine), dodajte ih u vrhnje i pirjajte tri-četiri minute dok se ne prokuhaju.
  2. Lagano promiješajte smjesu i odvojite krumpir. Izvadite krumpir pomoću žlice s prorezom pa ga stavite u široku i plitku vatrostalnu posudu (dubine oko pet cm). Prelijte slojeve krumpira smjesom vrhnja, mlijeka i češnjaka (prije toga izvadite komadiće češnjaka).
  3. Prema želji možete sve posuti sirom koristi se gruyere, ali ako ga nemate, upotrijebite bilo koji tvrdi sir (montasia ili grana padano) ili kombinaciju polutvrdog tilzita, ementalera ili gaude s pikantnim pecorinom. Pecite krumpir u pećnici 30 minuta sve dok ne dobije zlatnu boju.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.