Recepti Desert 02. kolovoza 2025.

Galette s borovnicama, slatki hit bez puno kompliciranja

Desert
25 MIN
55 MIN
12
JEDNOSTAVNO
Galette s borovnicama
Galette s borovnicama
foto: Gracia Petek
Prhko tijesto i pite savršen su slatki comfort food. A galette je najbrže gotov, još kad kao nadjev iskoristimo sočne borovnice...

Tradicionalno u mom kraju sprema se pita od jabuka. Odrasla sam na mirisnoj piti od jabuke uz dodatak cimeta.

Ljeti, kad su tržnice i vrtovi puni sočnog, šarenog i mirisnog voća ja se volim igrati i raditi pite, a to je najlakše ako imaš savršeni recept za prhko tijesto koje je gotovo veoma brzo i uspije baš svaki put. A galette s borovnicama nudi se kao savršeno slasno rješenje...

Cranachan - tradicionalan škotski desert s malinama Možda vas zanima... Desert s malinama u čaši gotov je za 15 minuta Recepti

Tajna brzog i kvalitetnog prhkog tijesta

Odat ću ti tajnu mog prhkog tijesta, a na tebi je da odabereš šareno punjenje kojim ćeš obradovati sebe i svoje najdraže.

Sad možeš birati iz čarobne škrinje prirode najraznovrsnije voće od jabuka, marelica, breskva, nektarina pa do bobičastog voća. Vjeruj mi u pitu možeš dodati sve što voliš.

Mnoštvo bliskih ljudi se bavi uzgojem borovnica, pa mi je ovih dana frižider prepun malih sočnih bobica. Zato sam se odlučila napraviti pitu baš od ovih finih ljepotica.

 | Author: Gracia Petek Borovnice foto: Gracia Petek

Limun i lavanda za još bolji okus

Dodala sam im malo limuna i lavande zato jer imam pun vrt, a i volim se igrati okusima. Borovnice i lavanda se jako vole, baš kao i jagode i bosiljak. Ako voliš nove okuse isprobaj, ako ne lavandu izbaci.

Ako ti je zamirisao ovaj fini brzi slatki zalogaj ajmo se baciti na izradu prhkog tijesta i slasnog punjenja od borovnica. Kao što znaš ja sam vegan pa nema jaja i umjesto maslaca koristim margarin, a ti možeš koristiti maslac ako ti je tako draže. U nastavku je recept za galette s borovnicama!

 | Author: Gracia Petek Galette s borovnicama foto: Gracia Petek

Ne gasi ekran dok kuham

Galette s borovnicama
25 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
PRHKO TIJESTO
Sastojci
  • Polubijelo pšenično brašno tip 850 250 g
  • Pirovo brašno 100 g
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Burbon vanilin šećer 0,50 žličica
  • Limunova korica 1 kom
  • Maslac 180 g
  • Javorov sirup 60 ml
  • Voda
NADJEV
Sastojci
  • Borovnice 4 šalica
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Kokosov šećer 6 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 2 žlica
  • Cvjetići lavande 1 žličica
Postupak
  1. U većoj zdjeli prosijaj brašno i pomiješaj s praškom za pecivo i koricom limuna


  2. Maslac nareži na manje kockice te dodaj brašnu i razmrvi s vilicom, možeš i rukama, razradi dok ne dobiješ mrvičasto tijesto.

    U tijesto dodaj javorov sirup i vodu prema potrebi te zamijesi kompaktno mekano tijesto. 


  3. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi na hlađenje u hladnjak. (barem na 1 sat, a najbolje ako stoji više sati)


  4. Dok se tijesto hladi, izradi punjenje za galette. U mali lonac ubaci borovnice i sok od limuna, zagrij ih dok ne počnu puštati sok, umiješaj kukuruzni škrob ili tapioka brašno, dodaj šećer, kuhaj 2-3 minute, nakon toga makni s vatre i pusti da se ohladi.


  5. Kad se tijesto ohladilo i stisnulo izvadi ga iz hladnjaka i podjeli na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljaj u krug na pobrašnjenoj podlozi ili papiru za pečenje


  6. Zagrij pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje. Na papir za pečenje posloži sva 3 kruga tijesta.


  7. Sredinu kruga svakog tijesta napuni smjesom od borovnica. Preklapaj rubove tijesta prema gore kako punjenje ne bi iscurilo.


  8. Prije pečenja tijesto namaži kokosovim uljem i malo poprskaj kokosovim šećerom. Peci cca 30-40 minuta,odnosno dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.


Pusti da se galette ohlade pa ih onda razreži i posluži. Prije posluživanja ih možeš posuti šećerom u prahu, iako je meni dovoljno slatko bilo i bez toga (ovisi i o slatkoći borovnica).
Pita od višanja Možda vas zanima... Starinska pita od višanja baš kao iz bakine kuhinje Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:09 02. Kolovoz 2025.

    Mmmm