Prhko tijesto i pite savršen su slatki comfort food. A galette je najbrže gotov, još kad kao nadjev iskoristimo sočne borovnice...
Tradicionalno u mom kraju sprema se pitaod jabuka. Odrasla sam na mirisnoj piti od jabuke uz dodatak cimeta.
Ljeti, kad su tržnice i vrtovi puni sočnog, šarenog i mirisnog voća ja se volim igrati i raditi pite, a to je najlakše ako imaš savršeni recept za prhko tijesto koje je gotovo veoma brzo i uspije baš svaki put. A galette s borovnicama nudi se kao savršeno slasno rješenje...
Odat ću ti tajnu mog prhkog tijesta, a na tebi je da odabereš šareno punjenje kojim ćeš obradovati sebe i svoje najdraže.
Sad možeš birati iz čarobne škrinje prirode najraznovrsnije voće od jabuka, marelica, breskva, nektarina pa do bobičastog voća. Vjeruj mi u pitu možeš dodati sve što voliš.
Mnoštvo bliskih ljudi se bavi uzgojem borovnica, pa mi je ovih dana frižider prepun malih sočnih bobica. Zato sam se odlučila napraviti pitu baš od ovih finih ljepotica.
Borovnice
foto: Gracia Petek
Limun i lavanda za još bolji okus
Dodala sam im malo limuna i lavande zato jer imam pun vrt, a i volim se igrati okusima. Borovnice i lavanda se jako vole, baš kao i jagode i bosiljak. Ako voliš nove okuse isprobaj, ako ne lavandu izbaci.
Ako ti je zamirisao ovaj fini brzi slatki zalogaj ajmo se baciti na izradu prhkog tijesta i slasnog punjenja od borovnica. Kao što znaš ja sam vegan pa nema jaja i umjesto maslaca koristim margarin, a ti možeš koristiti maslac ako ti je tako draže. U nastavku je recept za galette s borovnicama!
Galette s borovnicama
foto: Gracia Petek
Ne gasi ekran dok kuham
Galette s borovnicama
25 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
PRHKO TIJESTO
Sastojci
Polubijelo pšenično brašno tip 850
250
g
Pirovo brašno
100
g
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Burbon vanilin šećer
0,50
žličica
Limunova korica
1
kom
Maslac
180
g
Javorov sirup
60
ml
Voda
NADJEV
Sastojci
Borovnice
4
šalica
Sok od limuna
0,50
kom
Kokosov šećer
6
žlica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žlica
Cvjetići lavande
1
žličica
Postupak
U većoj zdjeli prosijaj brašno i pomiješaj s praškom za pecivo i koricom limuna
Maslac nareži na manje kockice te dodaj brašnu i razmrvi s vilicom, možeš i rukama, razradi dok ne dobiješ mrvičasto tijesto.
U tijesto dodaj javorov sirup i vodu prema potrebi te zamijesi kompaktno mekano tijesto.
Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi na hlađenje u hladnjak. (barem na 1 sat, a najbolje ako stoji više sati)
Dok se tijesto hladi, izradi punjenje za galette. U mali lonac ubaci borovnice i sok od limuna, zagrij ih dok ne počnu puštati sok, umiješaj kukuruzni škrob ili tapioka brašno, dodaj šećer, kuhaj 2-3 minute, nakon toga makni s vatre i pusti da se ohladi.
Kad se tijesto ohladilo i stisnulo izvadi ga iz hladnjaka i podjeli na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljaj u krug na pobrašnjenoj podlozi ili papiru za pečenje
Zagrij pećnicu na 180 °C.Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje. Na papir za pečenje posloži sva 3 kruga tijesta.
Sredinu kruga svakog tijesta napuni smjesom od borovnica. Preklapaj rubove tijesta prema gore kako punjenje ne bi iscurilo.
Prije pečenja tijesto namaži kokosovim uljem i malo poprskaj kokosovim šećerom. Peci cca 30-40 minuta,odnosno dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.
Pusti da se galette ohlade pa ih onda razreži i posluži. Prije posluživanja ih možeš posuti šećerom u prahu, iako je meni dovoljno slatko bilo i bez toga (ovisi i o slatkoći borovnica).
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.