Ukiseli razno povrće na talijanski način i njime obogati sendviče, posluži ga uz platu sireva i suhomesnatih proizvoda ili pak posluži uz glavno jelo, umjesto salate... Giardiniera je slasna i univerzalna!
Giardiniera, slasna teglica puna boja i okusa, predstavlja talijanski način kiseljenja povrća, a odlična je kada treba obogatiti sendviče, plate sa sirevima i suhomesnatim proizvodima..., a može se poslužiti i kao fora salata uz glavno jelo.
Slasne zalihe povrća za hladne dane
Ruku na srce, svakom ukiseljenom povrću uvijek se veselimo, osobito u hladnijim danima kada ni nema puno svježeg povrća. I zato treba iskoristiti ovo ljetno vrijeme obilja i spremiti što više toga za zimu. Iako, mislimo da će većina giardiniere nestati i ranije koliko je fina, pa zato obavezno pripremi veću količinu.
Iako ne spada među klasične načine kiseljenja povrća, giardiniera nije niti "quick picke", odnosno brzo ukiseljeno povrće poput brzo ukiseljenog ljubičastog luka koji obožavamo, a imamo i super recept...
Giardiniera se sastoji od većih komada sirovog povrća koji se kisele mješavinom ulja i octa u jednakim omjerima. Dodaje se i sol i razni začini te, naravno, konkretna količina češnjaka. Naravno, osim povrća navedenog u receptu (cvjetača, mrkva, stabljika celera), možeš dodati i drugo tvrdo povrće poput paprike.
Isprobaj naš recept, jer sigurni smo da će giardiniera, nakon što je probaš, postati važan dio tvoje smočnice. U svako doba godine.
Giardiniera
foto: The Kitchn/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Giardiniera
26 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Cvjetača
1
kom
Crvena paprika
1
kom
Mrkva
1
kom
Celer - stabljika
2
kom
Češnjak
10
režanj
Sol
3
žlica
Suncokretovo ulje
500
ml
Alkoholni ocat
500
ml
Papar u zrnu
2
žličica
Chili pahuljice
1
žličica
Komorač - sjemenke
1
žličica
Sušeni origano
0,50
žličica
Postupak
U velikoj zdjeli izmiješaj cvjetaču narezanu na manje komade, papriku narezanu na komade, mrkvu i celer narezane na komade, češnjeve češnjaka i sol. Pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na minimalno 12, a maksimalno 24 sata.
Procijedi kroz fino cjedilo (s malim rupicama), potom povrće rasporedi u 2 staklenke od cca 500 ml (ili više manjih).
U zdjeli pomiješaj ulje, ocat, papar u zrnu (možeš ga lagano zdrobiti), sjemenke komorača i sušeni origano (ili bosiljak). Prelij preko povrća i stavi u hladnjak na minimalno 12 sati, a maksimalno 1 mjesec.