Recepti Zimnica 09. srpnja 2025.

Giardiniera – ovako Talijani kisele povrće

Zimnica
26 MIN
0 MIN
2
JEDNOSTAVNO
giardiniera
Giardiniera
foto: The Kitchn/Pinterest
Ukiseli razno povrće na talijanski način i njime obogati sendviče, posluži ga uz platu sireva i suhomesnatih proizvoda ili pak posluži uz glavno jelo, umjesto salate... Giardiniera je slasna i univerzalna!

Giardiniera, slasna teglica puna boja i okusa, predstavlja talijanski način kiseljenja povrća, a odlična je kada treba obogatiti sendviče, plate sa sirevima i suhomesnatim proizvodima..., a može se poslužiti i kao fora salata uz glavno jelo.

Slasne zalihe povrća za hladne dane

Ruku na srce, svakom ukiseljenom povrću uvijek se veselimo, osobito u hladnijim danima kada ni nema puno svježeg povrća. I zato treba iskoristiti ovo ljetno vrijeme obilja i spremiti što više toga za zimu. Iako, mislimo da će većina giardiniere nestati i ranije koliko je fina, pa zato obavezno pripremi veću količinu.

Iako ne spada među klasične načine kiseljenja povrća, giardiniera nije niti "quick picke", odnosno brzo ukiseljeno povrće poput brzo ukiseljenog ljubičastog luka koji obožavamo, a imamo i super recept...

Ukiseljeni luk Možda vas zanima... Brzo ukiseljeni luk, spreman za samo 10 minuta Recepti

Kako se priprema giardiniera?

Giardiniera se sastoji od većih komada sirovog povrća koji se kisele mješavinom ulja i octa u jednakim omjerima. Dodaje se i sol i razni začini te, naravno, konkretna količina češnjaka. Naravno, osim povrća navedenog u receptu (cvjetača, mrkva, stabljika celera), možeš dodati i drugo tvrdo povrće poput paprike.

Isprobaj naš recept, jer sigurni smo da će giardiniera, nakon što je probaš, postati važan dio tvoje smočnice. U svako doba godine.

giardiniera | Author: The Kitchn/Pinterest Giardiniera foto: The Kitchn/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Giardiniera
26 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Cvjetača 1 kom
  • Crvena paprika 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Češnjak 10 režanj
  • Sol 3 žlica
  • Suncokretovo ulje 500 ml
  • Alkoholni ocat 500 ml
  • Papar u zrnu 2 žličica
  • Chili pahuljice 1 žličica
  • Komorač - sjemenke 1 žličica
  • Sušeni origano 0,50 žličica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli izmiješaj cvjetaču narezanu na manje komade, papriku narezanu na komade, mrkvu i celer narezane na komade, češnjeve češnjaka i sol. Pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na minimalno 12, a maksimalno 24 sata.


  2. Procijedi kroz fino cjedilo (s malim rupicama), potom povrće rasporedi u 2 staklenke od cca 500 ml (ili više manjih).


  3. U zdjeli pomiješaj ulje, ocat, papar u zrnu (možeš ga lagano zdrobiti), sjemenke komorača i sušeni origano (ili bosiljak). Prelij preko povrća i stavi u hladnjak na minimalno 12 sati, a maksimalno 1 mjesec.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

2127 kcal

106 %

MASTI

225,00 g

312 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

15,00 g

5 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

 

Isprobaj i ove varijante zimnice:

kiseli krastavci Možda vas zanima... Najpouzdaniji recept za pripremu kiselih krastavaca Recepti staklenke za zimnicu Možda vas zanima... Sterilizacija staklenki za zimnicu je obavezan korak! Špajza kiseli krastavci Možda vas zanima... FINA ZIMNICA Slatko-kiseli ukiseljeni krastavci Recepti Pripremite ukiseljno povrće Možda vas zanima... Pripremite što prije ukusno ukiseljeno povrće None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.