Raskošna, začinjena i impresivna – gingerbread torta s mascarpone kremom i zaslađenim brusnicama unosi posebnu čaroliju u blagdansku tradiciju
Gingerbreadkolači i keksi omiljeni su klasik na blagdanskom stolu, ali ove godine imaš priliku otići s nama korak dalje uz tortu koja spaja okuse tradicionalnih medenjaka s prozračnom mascarpone kremom i osvježavajućim zaslađenim brusnicama. Napravi desert koji ne samo da izgleda spektakularno nego i priča priču o tradiciji, toplini i kreativnosti.
Više od tradicije...
Zasigurno znaš da su medenjaci (gingerbread) u Europi više od deserta – nekada su ih pravili u obliku kućica i ljudi i njome ukrašavali svoje domove. Danas ta tradicionalna delicija dobiva modernu interpretaciju u slojevitoj torti koja je istovremeno rustikalna i profinjena.
Dodajemo joj kremu od mascarponea kako bismo zaokružili bogatstvo okusa, a brusnice – slatke, kisele i svjetlucave – izgledaju kao sićušni kristali mraza.
Gingerbread torta
foto: Bibby's Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Gingerbread torta s mascarpone kremom
35 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
UŠEĆERENE BRUSNICE
Sastojci
Šećer
200
g
Voda
250
ml
Brusnice - zamrznute
100
g
Postupak
U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavaj dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazi da smjesa ne zavre. Makni s vatre i dodaj svježe brusnice. Smjesu prelij u zdjelu i stavi u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.
Ujutro ocijedi brusnice (sirup možeš sačuvati za koktele ili gazirane napitke). U zdjelici pomiješaj preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice. Ušećerene brusnice posloži na pladanj i ostavi u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.
BISKVIT
Sastojci
Guinness stout pivo
235
ml
Melasa
235
ml
Soda bikarbona
0,50
žličica
Jaje
3
kom
Smeđi šećer
190
g
Šećer
200
g
Suncokretovo ulje
150
g
Oštro brašno
260
g
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Đumbir u prahu
1
žlica
Cimet
1
žličica
Klinčić u prahu
0,25
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Sol
0,50
žličica
Kardamom
1
prstohvat
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premaži maslacem i pobrašni ili namaži uljem. Na dno svakog kalupa stavi izrezan papir za pečenje.
U velikom loncu zagrij pivo i melasu dok ne zavriju, zatim makni s vatre. Pažljivo umiješaj sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladi na sobnu temperaturu.
U velikoj zdjeli pomiješaj šećere i ulje, zatim dodaj jaja i izmiksaj. Dodaj ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješaj.
Preko zdjele prosij brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješaj dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjeraš s miješanjem.
Podijeli tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Peci 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadi i ukloni papir za pečenje. Ohladi tortu potpuno prije slaganja.
MASCARPONE KREMA
Sastojci
Slatko vrhnje
475
ml
Šećer u prahu
45
g
Mascarpone
115
g
Postupak
U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobiješ mekane vrhove. Dodaj mascarpone, žlicu po žlicu, i miksaj dok se ne sjedini sa smjesom. Pazi da ne pretjeraš s miksanjem.
Prvi biskvit stavi na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnaj gornji dio nožem. Premaži ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovi s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena.
Na vrh torte posloži zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasi i gingerbread čovječuljcima ili kućicama. Torta je spremna za posluživanje odmah, ali je možeš čuvati u hladnjaku dok ne zatreba.
U receptu se koristi slavno Guinness stout pivo tamne boje i kremaste pjene te tamna melasa bogata mineralima poput željeza, kalcija, kalija i fosfora.
Kad smo već kod gingerbreada... ne propusti kliknuti!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.