Recepti Desert 20. prosinca 2024.

Gingerbread torta s mascarponeom i brusnicama

Desert
35 MIN
25 MIN
12
SREDNJE
gingerbread torta
Gingerbread torta
foto: Rainbow Nourishments/Pinterest
Raskošna, začinjena i impresivna – gingerbread torta s mascarpone kremom i zaslađenim brusnicama unosi posebnu čaroliju u blagdansku tradiciju

Gingerbread kolači i keksi omiljeni su klasik na blagdanskom stolu, ali ove godine imaš priliku otići s nama korak dalje uz tortu koja spaja okuse tradicionalnih medenjaka s prozračnom mascarpone kremom i osvježavajućim zaslađenim brusnicama. Napravi desert koji ne samo da izgleda spektakularno nego i priča priču o tradiciji, toplini i kreativnosti.

Više od tradicije...

Zasigurno znaš da su medenjaci (gingerbread) u Europi više od deserta – nekada su ih pravili u obliku kućica i ljudi i njome ukrašavali svoje domove. Danas ta tradicionalna delicija dobiva modernu interpretaciju u slojevitoj torti koja je istovremeno rustikalna i profinjena.

Dodajemo joj kremu od mascarponea kako bismo zaokružili bogatstvo okusa, a brusnice – slatke, kisele i svjetlucave – izgledaju kao sićušni kristali mraza.

gingerbread torta | Author: Bibby's Kitchen/Pinterest Gingerbread torta foto: Bibby's Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gingerbread torta s mascarpone kremom
35 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
UŠEĆERENE BRUSNICE
Sastojci
  • Šećer 200 g
  • Voda 250 ml
  • Brusnice - zamrznute 100 g
Postupak
  1. U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavaj dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazi da smjesa ne zavre. Makni s vatre i dodaj svježe brusnice. Smjesu prelij u zdjelu i stavi u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.


  2. Ujutro ocijedi brusnice (sirup možeš sačuvati za koktele ili gazirane napitke). U zdjelici pomiješaj preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice. Ušećerene brusnice posloži na pladanj i ostavi u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.


BISKVIT
Sastojci
  • Guinness stout pivo 235 ml
  • Melasa 235 ml
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Jaje 3 kom
  • Smeđi šećer 190 g
  • Šećer 200 g
  • Suncokretovo ulje 150 g
  • Oštro brašno 260 g
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Đumbir u prahu 1 žlica
  • Cimet 1 žličica
  • Klinčić u prahu 0,25 žličica
  • Muškatni oraščić 0,25 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Kardamom 1 prstohvat
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premaži maslacem i pobrašni ili namaži uljem. Na dno svakog kalupa stavi izrezan papir za pečenje.


  2. U velikom loncu zagrij pivo i melasu dok ne zavriju, zatim makni s vatre. Pažljivo umiješaj sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladi na sobnu temperaturu.


  3. U velikoj zdjeli pomiješaj šećere i ulje, zatim dodaj jaja i izmiksaj. Dodaj ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješaj.

    Preko zdjele prosij brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješaj dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjeraš s miješanjem.


  4. Podijeli tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Peci 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadi i ukloni papir za pečenje. Ohladi tortu potpuno prije slaganja.


MASCARPONE KREMA
Sastojci
  • Slatko vrhnje 475 ml
  • Šećer u prahu 45 g
  • Mascarpone 115 g
Postupak
  1. U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobiješ mekane vrhove. Dodaj mascarpone, žlicu po žlicu, i miksaj dok se ne sjedini sa smjesom. Pazi da ne pretjeraš s miksanjem.


  2. Prvi biskvit stavi na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnaj gornji dio nožem. Premaži ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovi s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena.

    Na vrh torte posloži zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasi i gingerbread čovječuljcima ili kućicama. Torta je spremna za posluživanje odmah, ali je možeš čuvati u hladnjaku dok ne zatreba.


U receptu se koristi slavno Guinness stout pivo tamne boje i kremaste pjene te tamna melasa bogata mineralima poput željeza, kalcija, kalija i fosfora. 

Kad smo već kod gingerbreada... ne propusti kliknuti!

Možda vas zanima... Blagdanska tradicija: Ukrasi od medenjaka Recepti Možda vas zanima... Spektakularno: Grad izgrađen od medenjaka! Špajza Možda vas zanima... Medene kocke: Slatki klasik gotov za pola sata Recepti Možda vas zanima... Slavonski medenjaci - slatki zalogaji sreće Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:15 20. Prosinac 2024.

    Prekrasna torta