Gulaš od divljači s njokima mnogima je omiljeno jelo koje neodoljivo podsjeća na mirise i okuse bakine kuhinje. Kuhanje domaćeg gulaša će ti oduzeti nešto više vremena, ali trud će se isplatiti! U nastavku otkrivamo kako pripremiti najbolji gulaš od divljači, uz koje ga priloge servirati i kako napraviti marinadu (pac) za meso divljači koje će se topiti u ustima.
Prilog uz gulaš od divljači
Hladnije dane teško možemo zamisliti bez pravog jela na žlicu, a jedno od omiljenijih definitivno je gulaš. Specijalitet koji dolazi u mnoštvo varijacija, a rado ga spajamo s palentom, njokima, knedlama od kruha ili tjesteninom, mada se ne bi bunili ni kada bi bio poslužen samo s nekoliko kriški pravog domaćeg kruha.
Domaći gulaš od divljači,
Male tajne najboljeg gulaša
Veoma je važno pripaziti na vrijeme kuhanja mesa divljači prilikom pripreme gulaša jer želiš da ono bude veoma meko i da se "topi u ustima", a to ovisi o vrsti i veličini na koje narežeš komade mesa. Isto tako, valja pripaziti i na veće komade povrća i na gljive koje mnogo ljudi zna također staviti u gulaš. Njih nikako ne treba stavljati u isto vrijeme kada i meso, već nekih 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja s obzirom na to da njima treba kraća termička obrada.
Marinada za gulaš od divljači
Pac ili marinada ili salamura pomoći će mesu da omekša i dozre, a marinadu za gulaš od divljači možeš napraviti u nekoliko jednostavnih koraka. Srneći but špikaj s češnjakom, mrkvom i slaninom i stavi ga u marinadu (salamuru/pac) preko noći, u posudu s 2 litre vode i 1 dcl balzamičnog octa (najbolje od domaćeg ukiseljenog vina), ubaci malo lovora i ružmarina za miris, zgnječenog češnjaka i papra u zrnu.
Kad meso pusti krv i omekša, kratko ga prepeci na ulju da dobije boju, ubaci luk, naribanu mrkvu i celer, suhih šljiva te ostale sastojke iz recepta i sve zalij vodom. Pusti da se sve krčka otprilike 3 sata. Kada je meso mekano, izvadi ga iz lonca i izreži na komade, a povrće izmiksaj, vrati u lonac komade mesa i pusti ih da se još malo krčkaju, oko 5 minuta. Detaljniji recept za domaći gulaš od divljači čeka te u nastavku.
Gulaš od divljači recept
Sastojci:
- 60 dag luka
- 80 dag srnetine
- 5 dag suhih vrganja
- 10 dag mrkve
- 10 dag slanine
- Žličica koncentrata rajčice
- 3 dl crnog vina
- Sol, lovor, papar, ružmarin, list celera
- mala žlica slatke paprike (5 g)
- ulje, svinjska mast
- šaka suhih šljiva, po želji
Priprema:
- Za gulaš luk pirjaj na ulju i svinjskoj masti.
- Kad poprimi zlatnu boju, dodaj meso i dinstaj ga nekoliko minuta.
- Potom dodaj vrganje, slaninu, naribanu mrkvu pa nastavi pirjati oko sat i pol.
- Dodaj koncentrat rajčice i pirjaj 15 minuta. Ulij vino i temeljac od prokuhanih kostiju, začini pa pusti da se kuha još dva sata.
- Posluži toplo s domaćim njokima.
U slast!
Domaći gulaš od divljači,
Isprobaj i sljedeće recepte: