Recepti 07. ožujka 2022.

Gulaš od divljači: Domaći recept naglašenih okusa

Gulaš od divljači
Gulaš od divljači foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj kako pripremiti domaći gulaš od divljači. Ovo je idealan recept za kombinaciju s palentom, tjesteninom ili njokima...

Gulaš od divljači s njokima mnogima je omiljeno jelo koje neodoljivo podsjeća na mirise i okuse bakine kuhinje. Kuhanje domaćeg gulaša će ti oduzeti nešto više vremena, ali trud će se isplatiti! U nastavku otkrivamo kako pripremiti najbolji gulaš od divljači, uz koje ga priloge servirati i kako napraviti marinadu (pac) za meso divljači koje će se topiti u ustima. 

Prilog uz gulaš od divljači

Hladnije dane teško možemo zamisliti bez pravog jela na žlicu, a jedno od omiljenijih definitivno je gulaš. Specijalitet koji dolazi u mnoštvo varijacija, a rado ga spajamo s palentom, njokima, knedlama od kruha ili tjesteninom, mada se ne bi bunili ni kada bi bio poslužen samo s nekoliko kriški pravog domaćeg kruha.

Gulaš od divljači | Author: Shutterstock Domaći gulaš od divljači, foto: Shutterstock

Male tajne najboljeg gulaša

Veoma je važno pripaziti na vrijeme kuhanja mesa divljači prilikom pripreme gulaša jer želiš da ono bude veoma meko i da se "topi u ustima", a to ovisi o vrsti i veličini na koje narežeš komade mesa. Isto tako, valja pripaziti i na veće komade povrća i na gljive koje mnogo ljudi zna također staviti u gulaš. Njih nikako ne treba stavljati u isto vrijeme kada i meso, već nekih 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja s obzirom na to da njima treba kraća termička obrada. 

Marinada za gulaš od divljači 

Pac ili marinada ili salamura pomoći će mesu da omekša i dozre, a marinadu za gulaš od divljači možeš napraviti u nekoliko jednostavnih koraka. Srneći but špikaj s češnjakom, mrkvom i slaninom i stavi ga u marinadu (salamuru/pac) preko noći, u posudu s 2 litre vode i 1 dcl balzamičnog octa (najbolje od domaćeg ukiseljenog vina), ubaci malo lovora i ružmarina za miris, zgnječenog češnjaka i papra u zrnu.

Kad meso pusti krv i omekša, kratko ga prepeci na ulju da dobije boju, ubaci luk, naribanu mrkvu i celer, suhih šljiva te ostale sastojke iz recepta i sve zalij vodom. Pusti da se sve krčka otprilike 3 sata. Kada je meso mekano, izvadi ga iz lonca i izreži na komade, a povrće izmiksaj, vrati u lonac komade mesa i pusti ih da se još malo krčkaju, oko 5 minuta. Detaljniji recept za domaći gulaš od divljači čeka te u nastavku. 

Gulaš od divljači recept

Sastojci:

  • 60 dag luka 
  • 80 dag srnetine 
  • 5 dag suhih vrganja 
  • 10 dag mrkve 
  • 10 dag slanine
  •  Žličica koncentrata rajčice
  •  3 dl crnog vina 
  •  Sol, lovor, papar, ružmarin, list celera
  •  mala žlica slatke paprike (5 g)
  • ulje, svinjska mast
  • šaka suhih šljiva, po želji

Priprema:

  1. Za gulaš luk pirjaj na ulju i svinjskoj masti.
  2. Kad poprimi zlatnu boju, dodaj meso i dinstaj ga nekoliko minuta.
  3. Potom dodaj vrganje, slaninu, naribanu mrkvu pa nastavi pirjati oko sat i pol. 
  4. Dodaj koncentrat rajčice i pirjaj 15 minuta. Ulij vino i temeljac od prokuhanih kostiju, začini pa pusti da se kuha još dva sata.
  5. Posluži toplo s domaćim njokima.

U slast!

 | Author: Shutterstock Domaći gulaš od divljači, foto: Shutterstock Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti Možda vas zanima... Goveđi gulaš s krumpirom: Brz i ukusan recept Recepti Možda vas zanima... Ćufte u umaku od rajčice: Jednostavan i ukusan recept Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.