Gulaš od divljači s njokima mnogima je omiljeno jelo koje neodoljivo podsjeća na mirise i okuse bakine kuhinje. Za skuhati dobar domaći gulaš trebat će ti nešto više vremena, ali trud će se, vjeruj nam, isplatiti! I zato je dobro da je danas nedjelja pa imaš vremena za dugo kuhanje...
U nastavku otkrivamo kako pripremiti najbolji gulaš od divljači, uz koje ga priloge servirati i kako napraviti marinadu (pac) za meso divljači koje će se topiti u ustima.
Koji je najbolji prilog uz gulaš od divljači
Hladnije dane teško možemo zamisliti bez pravog jela na žlicu, a jedno od omiljenijih definitivno je gulaš. Specijalitet koji dolazi u mnoštvo varijacija, a rado ga spajamo s palentom, njokima, knedlama od kruha ili tjesteninom, mada se ne bi bunili ni kada bi bio poslužen samo s nekoliko kriški pravog domaćeg kruha.
Male tajne najboljeg gulaša
Veoma je važno pripaziti na vrijeme kuhanja mesa divljači prilikom pripreme gulaša jer želiš da ono bude veoma meko i da se topi u ustima, a to ovisi o vrsti i veličini na koje narežeš komade mesa.
Valja pripaziti i na veće komade povrća i na gljive koje mnogo ljudi zna također staviti u gulaš. Njih nikako ne treba stavljati u isto vrijeme kada i meso, već nekih 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja s obzirom na to da njima treba kraća termička obrada.
Marinada za gulaš od divljači
Pac ili marinada ili salamura pomoći će mesu da omekša i dozre, a marinadu za gulaš od divljači možeš napraviti u nekoliko jednostavnih koraka.
Srneći but špikaj češnjakom, mrkvom i slaninom i stavi ga u marinadu (salamuru/pac) preko noći, u posudu sa 2 litre vode i 1 dcl balzamičnog octa (najbolje od domaćeg ukiseljenog vina), ubaci malo lovora i ružmarina za miris, zgnječenog češnjaka i papra u zrnu.
Koliko dugo gulaš treba krčkati
Kad meso pusti krv i omekša, kratko ga prepeci na ulju da dobije boju, ubaci luk, naribanu mrkvu i celer, suhih šljiva te ostale sastojke iz recepta i sve zalij vodom. Pusti da se sve krčka otprilike 3 sata.
Kada je meso mekano, izvadi ga iz lonca i izreži na komade, a povrće izmiksaj, vrati u lonac komade mesa i pusti ih da se još malo krčkaju, oko 5 minuta. Detaljniji recept za domaći gulaš od divljači čeka te u nastavku.
Gulaš od divljači
Sastojci:
- 60 dag luka
- 80 dag srnetine
- 5 dag suhih vrganja
- 10 dag mrkve
- 10 dag slanine
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 3 dl crvenog vina
- sol, lovorov list, papar u zrnu, ružmarin, list celera
- žličica slatke paprike (5 g)
- ulje, svinjska mast
- šaka suhih šljiva, po želji
Postupak:
- Za gulaš luk pirjaj na ulju i svinjskoj masti.
- Kad poprimi zlatnu boju, dodaj meso i dinstaj ga nekoliko minuta.
- Potom dodaj vrganje, slaninu, naribanu mrkvu pa nastavi pirjati oko sat i pol.
- Dodaj koncentrat rajčice i pirjaj 15 minuta. Ulij vino i temeljac od prokuhanih kostiju, začini pa pusti da se kuha još dva sata.
- Posluži toplo s domaćim njokima.
Isprobaj i ove recepte za gulaš, ne možemo se odlučiti koji nam je bolji...