Recepti 18. veljače 2024.

Oduševi ukućane, pripremi odličan gulaš od divljači

gulaš, knedle od kruha
Gluaš možeš poslužiti i uz knedle od kruha te salate od bijelog i ljubičastog kupusa foto: Karolina Kolodziejczak/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Gulaš od divljači odlično je i izdašno jelo, bogato okusima... A najčešće ga ostane i za sutra! Imamo najbolji recept za gulaš od divljači koji možeš poslužiti s palentom, tjesteninom ili njokima

Gulaš od divljači s njokima mnogima je omiljeno jelo koje neodoljivo podsjeća na mirise i okuse bakine kuhinje. Za skuhati dobar domaći gulaš trebat će ti nešto više vremena, ali trud će se, vjeruj nam, isplatiti! I zato je dobro da je danas nedjelja pa imaš vremena za dugo kuhanje...

U nastavku otkrivamo kako pripremiti najbolji gulaš od divljači, uz koje ga priloge servirati i kako napraviti marinadu (pac) za meso divljači koje će se topiti u ustima. 

 

Irski gulaš Možda vas zanima... Jednostavan irski gulaš jede se i na kraljevskom dvoru Recepti

 

Koji je najbolji prilog uz gulaš od divljači

Hladnije dane teško možemo zamisliti bez pravog jela na žlicu, a jedno od omiljenijih definitivno je gulaš. Specijalitet koji dolazi u mnoštvo varijacija, a rado ga spajamo s palentom, njokima, knedlama od kruha ili tjesteninom, mada se ne bi bunili ni kada bi bio poslužen samo s nekoliko kriški pravog domaćeg kruha.

gulaš | Author: Matija Habljak/PIXSELL Lovački gulaš foto: Matija Habljak/PIXSELL

Male tajne najboljeg gulaša

Veoma je važno pripaziti na vrijeme kuhanja mesa divljači prilikom pripreme gulaša jer želiš da ono bude veoma meko i da se topi u ustima, a to ovisi o vrsti i veličini na koje narežeš komade mesa.

Valja pripaziti i na veće komade povrća i na gljive koje mnogo ljudi zna također staviti u gulaš. Njih nikako ne treba stavljati u isto vrijeme kada i meso, već nekih 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja s obzirom na to da njima treba kraća termička obrada. 

 

Možda vas zanima... Goveđi gulaš s krumpirom: Brz i ukusan recept Recepti

 

Marinada za gulaš od divljači 

Pac ili marinada ili salamura pomoći će mesu da omekša i dozre, a marinadu za gulaš od divljači možeš napraviti u nekoliko jednostavnih koraka.

Srneći but špikaj češnjakom, mrkvom i slaninom i stavi ga u marinadu (salamuru/pac) preko noći, u posudu sa 2 litre vode i 1 dcl balzamičnog octa (najbolje od domaćeg ukiseljenog vina), ubaci malo lovora i ružmarina za miris, zgnječenog češnjaka i papra u zrnu.

Koliko dugo gulaš treba krčkati

Kad meso pusti krv i omekša, kratko ga prepeci na ulju da dobije boju, ubaci luk, naribanu mrkvu i celer, suhih šljiva te ostale sastojke iz recepta i sve zalij vodom. Pusti da se sve krčka otprilike 3 sata.

Kada je meso mekano, izvadi ga iz lonca i izreži na komade, a povrće izmiksaj, vrati u lonac komade mesa i pusti ih da se još malo krčkaju, oko 5 minuta. Detaljniji recept za domaći gulaš od divljači čeka te u nastavku. 

 | Author: Shutterstock Domaći gulaš od divljači, foto: Shutterstock

Gulaš od divljači 

Sastojci:

  • 60 dag luka 
  • 80 dag srnetine 
  • 5 dag suhih vrganja 
  • 10 dag mrkve 
  • 10 dag slanine
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 3 dl crvenog vina 
  • sol, lovorov list, papar u zrnu, ružmarin, list celera
  • žličica slatke paprike (5 g)
  • ulje, svinjska mast
  • šaka suhih šljiva, po želji

 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti

 

Postupak:

  1. Za gulaš luk pirjaj na ulju i svinjskoj masti.
  2. Kad poprimi zlatnu boju, dodaj meso i dinstaj ga nekoliko minuta.
  3. Potom dodaj vrganje, slaninu, naribanu mrkvu pa nastavi pirjati oko sat i pol. 
  4. Dodaj koncentrat rajčice i pirjaj 15 minuta. Ulij vino i temeljac od prokuhanih kostiju, začini pa pusti da se kuha još dva sata.
  5. Posluži toplo s domaćim njokima.

Isprobaj i ove recepte za gulaš, ne možemo se odlučiti koji nam je bolji...

 

Gulaš Možda vas zanima... Pikantni juneći gulaš koji će te zagrijati i zasititi Recepti Možda vas zanima... Jesenski "gulaš" od kestenja i gljiva zapečen s pogačicama od sira Recepti PIkantni gulaš Možda vas zanima... Pikantni gulaš idealna je opcija u hladnim danima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.