Recepti 16. studenoga 2024.

RECEPT DANA Gusta juha od rajčice koja grije tijelo i dušu

Juha
15 MIN
45 MIN
6
SREDNJE
gusta juha od rajčice
Gusta juha od rajčice
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Ova raskošna juha od rajčice bogat je i hranjiv obrok koji grije dušu i tijelo, a autorici recepta, slavnoj američkoj kuharici Ini Garten ta je juha omiljen ručak, uz dodatak grilanih sendviča sa sirom - u standardnoj ili mini verziji

Vani je zahladilo, a proljeće nije ni blizu pa da možemo neometano uživati u bezbrižnim sunčanim danima na otvorenom koje prati hrana puna zelenila, prava proljetna. Umjesto toga, na ovakve dane kada nam se ništa ne da, posežemo za toplim varivima i juhama. Ali ne bilo kakvim juhama, već onima koje mogu biti kompletan obrok.

Baš takva je i ova raskošna gusta juha od rajčice koja grije i tijelo i dušu. Autorica recepta je slavna američka kuharica Ina Garten, poznata i kao Bosonoga kontesa, kako se zove i njezina dugovječna kulinarska emisija.

 | Author: Ina Garten Instagram Ina Garten foto: Ina Garten Instagram

Pileći ramen Možda vas zanima... Ugrij se uz brzinski pileći ramen Recepti Porrusalda Možda vas zanima... Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane Recepti

Juha od rajčice i grilani sendvič od sira - savršen par

"Volim za ručak napraviti neku finu i raskošnu juhu jer mogu je skuhati u većim količinama i dio zamrznuti za drugi put. Juhe su hranjive, lijepo griju u hladnim danima i idealna su hrana za utjehu. Vrlo lako i brzo mogu se podgrijati, pa ih možeš skuhati i večer ranije, a kad se vratiš s posla dočekat će te gotov ručak!

Moj omiljeni ručak je domaća juha od rajčice i uz to grilani sendvič od sira. Ma, tu juhu svi vole! ", govori slavna kuharica koja je u ovaj recept ipak unijela malu izmjenu - umjesto grilanih sendviča sa sirom standardne veličine, napravila je njihovu mini verziju. 

 | Author: Facebook @Ina Garten Gusta juha od rajčice foto: Facebook @Ina Garten

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od rajčice s grilanim krutonima sa sirom - recept by Ina Garten (Bosonoga kontesa)
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
JUHA
Sastojci
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Luk 2 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Povrtni temeljac 4 šalica
  • Pelati iz konzerve 1 kom
  • Šafran 1 prstohvat
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Orzo tjestenina 0,50 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,50 šalica
KRUTONI
Sastojci
  • Kruh 4 kriška
  • Maslac 2 žlica
  • Gruyere 120 g
Postupak
  1. U većem loncu ugrij maslinovo ulje na srednjoj vatri dodaj luk i prži oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodaj češnjak i dinstaj još minutu.


  2. Ulije temeljac, dodaj i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pusti da zavrije, smanji vatru i pusti da ključa 15-ak minuta.


  3. Dodaj tjesteninu, umiješaj vrhnje za kuhanje, pusti da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje.


  4. Za krutone ugrij grill ploču, šnite kruh premaži rastopljenim maslacem, a posebno dobro premaži rubove. Dvije šnite kruha stavi na tanjur, na njih stavi ribani sir, pa poklopi s druge dvije šnite kruha. Grilaj sendviče na ugrijanom grilu oko 5 minuta. Pusti da odstoje oko minutu, potom ih nareži na kockice.


  5. Juhu posluži s krutonima.


bezbrižno uživanje u večeri Možda vas zanima... Uz savjete slavne kuharice postani pravi masterchef Špajza juha od leće Možda vas zanima... UTJEHA NA ŽLICU Juha od leće - recept Marthe Stewart Recepti