Ova raskošna juha od rajčice bogat je i hranjiv obrok koji grije dušu i tijelo, a autorici recepta, slavnoj američkoj kuharici Ini Garten ta je juha omiljen ručak, uz dodatak grilanih sendviča sa sirom - u standardnoj ili mini verziji
Vani je zahladilo, a proljeće nije ni blizu pa da možemo neometano uživati u bezbrižnim sunčanim danima na otvorenom koje prati hrana puna zelenila, prava proljetna. Umjesto toga, na ovakve dane kada nam se ništa ne da, posežemo za toplim varivima i juhama. Ali ne bilo kakvim juhama, već onima koje mogu biti kompletan obrok.
Baš takva je i ova raskošna gusta juha od rajčice koja grije i tijelo i dušu. Autorica recepta je slavna američka kuharica Ina Garten, poznata i kao Bosonoga kontesa, kako se zove i njezina dugovječna kulinarska emisija.
Juha od rajčice i grilani sendvič od sira - savršen par
"Volim za ručak napraviti neku finu i raskošnu juhu jer mogu je skuhati u većim količinama i dio zamrznuti za drugi put. Juhe su hranjive, lijepo griju u hladnim danima i idealna su hrana za utjehu. Vrlo lako i brzo mogu se podgrijati, pa ih možeš skuhati i večer ranije, a kad se vratiš s posla dočekat će te gotov ručak!
Moj omiljeni ručak je domaća juha od rajčice i uz to grilani sendvič od sira. Ma, tu juhu svi vole! ", govori slavna kuharicakoja je u ovaj recept ipak unijela malu izmjenu - umjesto grilanih sendviča sa sirom standardne veličine, napravila je njihovu mini verziju.
Gusta juha od rajčice
foto: Facebook @Ina Garten
Ne gasi ekran dok kuham
Juha od rajčice s grilanim krutonima sa sirom - recept by Ina Garten (Bosonoga kontesa)
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
JUHA
Sastojci
Maslinovo ulje
3
žlica
Luk
2
kom
Češnjak
3
režanj
Povrtni temeljac
4
šalica
Pelati iz konzerve
1
kom
Šafran
1
prstohvat
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Orzo tjestenina
0,50
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,50
šalica
KRUTONI
Sastojci
Kruh
4
kriška
Maslac
2
žlica
Gruyere
120
g
Postupak
U većem loncu ugrij maslinovo ulje na srednjoj vatri dodaj luk i prži oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodaj češnjak i dinstaj još minutu.
Ulije temeljac, dodaj i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pusti da zavrije, smanji vatru i pusti da ključa 15-ak minuta.
Dodaj tjesteninu, umiješaj vrhnje za kuhanje, pusti da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje.
Za krutone ugrij grill ploču, šnite kruh premaži rastopljenim maslacem, a posebno dobro premaži rubove. Dvije šnite kruha stavi na tanjur, na njih stavi ribani sir, pa poklopi s druge dvije šnite kruha. Grilaj sendviče na ugrijanom grilu oko 5 minuta. Pusti da odstoje oko minutu, potom ih nareži na kockice.