Recepti 19. studenoga 2023.

Gusta juha od rajčice, savršena za kišne dane

Gusta juha od rajčice i grilani sendvič od sira
Gusta juha od rajčice i grilani sendvič od sira - savršena kombinacija foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova raskošna juha od rajčice bogat je i hranjiv obrok koji grije dušu i tijelo, a autorici recepta, slavnoj američkoj kuharici Ini Garten ta je juha omiljen ručak, uz dodatak grilanih sendviča sa sirom - u standardnoj ili mini verziji

Vani je kiša i opet je zahladilo, to toliko željeno proljeće nikako da stvarno stigne pa da možemo neometano uživati u bezbrižnim sunčanim danima na otvorenom koje prati hrana puna zelenila, prava proljetna. Umjesto toga, na ovakve dane kada nam se ništa ne da, posežemo za toplim varivima i juhama. Ali ne bilo kakvim juhama, već onima koje mogu biti kompletan obrok.

Baš takva je i ova raskošna gusta juha od rajčice koja grije i tijelo i dušu. Autorica recepta je slavna američka kuharica Ina Garten, poznata i kao Bosonoga kontesa, kako se zove i njezina dugovječna kulinarska emisija.

 

 | Author: Facebook @Ina Garten Ina Garten - kraljica hrane za utjehu foto: Facebook @Ina Garten

 

Pileći ramen Možda vas zanima... Ugrij se uz brzinski pileći ramen Recepti

 

"Volim za ručak napraviti neku finu i raskošnu juhu jer mogu je skuhati u većim količinama i dio zamrznuti za drugi put. Juhe su hranjive, lijepo griju u hladnim danima i idealna su hrana za utjehu. Vrlo lako i brzo mogu se podgrijati, pa ih možeš skuhati i večer ranije, a kad se vratiš s posla dočekat će te gotov ručak!

Moj omiljeni ručak je domaća juha od rajčice i uz to grilani sendvič od sira. Ma, tu juhu svi vole! ", govori slavna kuharica koja je u ovaj recept ipak unijela malu izmjenu - umjesto grilanih sendviča sa sirom standardne veličine, napravila je njihovu mini verziju. 

 | Author: Facebook @Ina Garten Gusta juha od rajčice foto: Facebook @Ina Garten

Juha od rajčice s grilanim krutonima sa sirom

(za 4-6 osoba)

Sastojci – za juhu:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 3 šalice sjeckanog luka (oko 2 luka)
  • 1 žlica usitnjenog češnjaka (oko 3 češnja)
  • 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 limenka konzerviranih rajčica
  • veliki prstohvat šafrana
  • sol, svježe mljeveni papar
  • ½ šalice orzo tjestenine
  • ½ šalice vrhnja za kuhanje

Sastojci – za krutone:

  • 4 kriške domaćeg bijelog kruha
  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • 120 g sira gruyèrea, naribanog

 

Porrusalda Možda vas zanima... Porrusalda - fina gusta juha u kojoj je zvijezda poriluk! Recepti

 

Postupak:

  1. U većem loncu ugrij maslinovo ulje na srednjoj vatri dodaj luk i prži oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodaj češnjak i dinstaj još minutu.
  2. Ulije temeljac, dodaj i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pusti da zavrije, smanji vatru i pusti da ključa 15-ak minuta.
  3. Dodaj tjesteninu, umiješaj vrhnje za kuhanje, pusti da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje.
  4. Za krutone ugrij grill ploču, šnite kruh premaži rastopljenim maslacem, a posebno dobro premaži rubove. Dvije šnite kruha stavi na tanjur, na njih stavi ribani sir, pa poklopi s druge dvije šnite kruha. Grilaj sendviče na ugrijanom grilu oko 5 minuta. Pusti da odstoje oko minutu, potom ih nareži na kockice.
  5. Juhu posluži s krutonima.

 | Author: Ina Garten Instagram Ina Garten foto: Ina Garten Instagram

 

bezbrižno uživanje u večeri Možda vas zanima... Uz savjete slavne kuharice postani pravi masterchef Špajza Brza juha od leće Možda vas zanima... Juha od leće Marthe Stewart gotova je za 15 minuta! Recepti