Vani je kiša i opet je zahladilo, to toliko željeno proljeće nikako da stvarno stigne pa da možemo neometano uživati u bezbrižnim sunčanim danima na otvorenom koje prati hrana puna zelenila, prava proljetna. Umjesto toga, na ovakve dane kada nam se ništa ne da, posežemo za toplim varivima i juhama. Ali ne bilo kakvim juhama, već onima koje mogu biti kompletan obrok.
Baš takva je i ova raskošna gusta juha od rajčice koja grije i tijelo i dušu. Autorica recepta je slavna američka kuharica Ina Garten, poznata i kao Bosonoga kontesa, kako se zove i njezina dugovječna kulinarska emisija.
"Volim za ručak napraviti neku finu i raskošnu juhu jer mogu je skuhati u većim količinama i dio zamrznuti za drugi put. Juhe su hranjive, lijepo griju u hladnim danima i idealna su hrana za utjehu. Vrlo lako i brzo mogu se podgrijati, pa ih možeš skuhati i večer ranije, a kad se vratiš s posla dočekat će te gotov ručak!
Moj omiljeni ručak je domaća juha od rajčice i uz to grilani sendvič od sira. Ma, tu juhu svi vole! ", govori slavna kuharica koja je u ovaj recept ipak unijela malu izmjenu - umjesto grilanih sendviča sa sirom standardne veličine, napravila je njihovu mini verziju.
Juha od rajčice s grilanim krutonima sa sirom
(za 4-6 osoba)
Sastojci – za juhu:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 3 šalice sjeckanog luka (oko 2 luka)
- 1 žlica usitnjenog češnjaka (oko 3 češnja)
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 limenka konzerviranih rajčica
- veliki prstohvat šafrana
- sol, svježe mljeveni papar
- ½ šalice orzo tjestenine
- ½ šalice vrhnja za kuhanje
Sastojci – za krutone:
- 4 kriške domaćeg bijelog kruha
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 120 g sira gruyèrea, naribanog
Postupak:
- U većem loncu ugrij maslinovo ulje na srednjoj vatri dodaj luk i prži oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodaj češnjak i dinstaj još minutu.
- Ulije temeljac, dodaj i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pusti da zavrije, smanji vatru i pusti da ključa 15-ak minuta.
- Dodaj tjesteninu, umiješaj vrhnje za kuhanje, pusti da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje.
- Za krutone ugrij grill ploču, šnite kruh premaži rastopljenim maslacem, a posebno dobro premaži rubove. Dvije šnite kruha stavi na tanjur, na njih stavi ribani sir, pa poklopi s druge dvije šnite kruha. Grilaj sendviče na ugrijanom grilu oko 5 minuta. Pusti da odstoje oko minutu, potom ih nareži na kockice.
- Juhu posluži s krutonima.