gastro postao
Svaka minuta pripreme ovog jela će vam se isplatiti
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 426
Hobotnica
- 1500 g hobotnica
- 1 kom češnjak
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 1 vezica peršin, stabljika
- alkoholni ocat
- 5 žlica ulje maslinovo
- krušne mrvice
- lovorov list
- sol
- papar u zrnu
Salsa od kapara
- kapari
- 1 kom rajčica, crvena
- 1 kom ljubičasti luk
- 1 kom limun
- ulje maslinovo
- 1 kom peršin, list
- 3 kapi vinski ocat
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Češnjak prepolovimo, pokapamo maslinovim uljem i prerezanom stranom stavimo na papir za pečenje. Pečemo ga oko 20 minuta na 180°C, da iznutra skroz omekša i pretvori se u pastu kad ga istisnemo iz ljuske.
- Hobotnicu skuhamo u vodi s kvasinom, grančicama peršina, lovorovim listom, solju i paprom u zrnu.
- Kuhanu hobotnicu sameljemo ili jako sitno nasjeckamo. Začinimo pastom od češnjaka, sitno sjeckanim listom peršina, solju, paprom i maslinovim uljem.
- U smjesu dodamo bjelanke i malo krušnih mrvica (toliko da smjesa ne bude presuha i ne raspada se prilikom pečenja u tavi).
- Oblikujemo polpete i ispečemo ih u tavi na maslinovu ulju i maslacu da dobiju lijepu boju i koricu.
- Napravimo concasse (kockice oguljene rajčice bez koštica) od rajčica.
- Kapare ocijedimo i prepolovimo ako su preveliki, a ljubičasti luk nasjeckamo na brunoise (sitne kockice povrća).
- Sve pomiješamo i začinimo sokom od limuna, kvasinom, solju, paprom i maslinovim uljem. Nasjeckamo list peršina i dodamo u salsu.
- Na tanjur stavimo polpetu koju serviramo sa salsom.
Izvor "MaterChef: Dnevnik pobjednika", Šime Šušić