Voliš krumpir? Da, to je samo retoričko pitanje... Jer svi volimo krumpir, u svim oblicima u kojima ga možemo pripremiti. A još ako je domaći, lički...
Jedno od najpoznatijih specijaliteta ličke kuhinje definitivno su ličke pole. Riječ je o polovicama ličkih krumpira koje se peku u ljusci, idealno je za zimske dane i najčešće se jedu za večeru. Ličke pole mogu biti samostalno jelo, ali i ukusan prilog mesu. U svakom slučaju, uz njih je dobro poslužiti i neku salatu - primjerice zelenu, matovilac, ili ukiseljeno povrće.
Za ličku je kuhinju karakteristična jednostavnost pa tako ni pole nije teško pripremiti. Prema tradicionalnom receptu potrebne su ti samo dvije namirnice – krumpir i sol.
Donosimo ti recept za prave ličke pole, svakako isprobaj!
Ličke pole
(2 osobe, 45 minuta, jednostavno)
Sastojci:
- 1 kg ličkih krumpira
- sitna sol
- prilozi po želji
Postupak:
- Oprani i osušeni lički krumpir razrezati po dužini na pola.
- Razrezane pole posoliti po želji.
- Posložiti pole u posudu za pečenje i u zagrijanu pećnicu staviti peći na 200 stupnjeva 40 minuta.
- Ako se na gornji dio krumpira uhvatila zlatnožuta korica, a krumpir je postao mekan – police su gotove!
Posluživanje:
Pečene krumpire možeš poslužiti same ili u kombinaciji kobasicama, mesom, salatom, ukiseljenim povrćem, lukom, češnjakom, kajmakom, kriškama prepečene slanine... Izbor je na tebi!
Imamo odlične recepte u kojima je krumpir glavna zvijezda...