Obilne kremaste juhe dobrodošla su poslastica tijekom hladnijih mjeseci. Neki od naših favorita su Talijanska juha s aromatičnim biljem, zimski minestrone bogat povrćem i razne starinske juhe koje su znale pripremati naše bake! Obavezno ih isprobaj!
No krem juha od kiselog kupusa s krumpirom, uz dodatak malo kiselog vrhnja u tren se mogu pretvoriti u slasnu večeru i savršenu hranu za utjehu. Ono što je njezina prednost jest da većinu sastojaka vjerojatno imaš pri ruci, u smočnici, pa je teško odoljeti da je ne isprobaš, zar ne?
Ako ti se pak ne da raditi povrtni temeljac, slobodno iskoristi vodu od kuhanja krumpira kao temeljac jer je puna škroba, a to će je dodatno učiniti kremastijom i bogatijom. Kombinacija krumpira i kiselog kupusa daje ovoj juhi prekrasan okus kiselog kupusa, a da pritom nije previše opor. Lagana i izdašna, zapravo je savršena kao večernji obrok.
Kiseli kupus odlična je zimska namirnica, a u ovoj juhi posebno prija
Juha od krumpira i kiselog kupusa
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g brašnastog krumpira
- 800 ml povrtnog temeljca
- 4 grančice timijana
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 350 g pirjanog kiselog kupusa
- 2 kiselkaste jabuke
- 2 žlice maslaca
- na vrh noža mljevenog kumina
- 4 žlice kiselog vrhnja
- sol i papar
Priprema:
- Krumpir oguli, operi, nareži na kocke i kuhaj u povrtnoj juhi 20 minuta. Otrgaj nekoliko listića timijana za ukrašavanje. Kuhani krumpir izmiksaj u juhi pa dodaj koncentrat od rajčice, sol i papar.
- U juhu umiješaj pirjani kiseli kupus i timijan te prokuhaj 5-7 minuta. Jabuke operi, razreži, izvadi im koštice pa ih očišćene nareži na kriške te na naglo poprži na zagrijanom maslacu.
- Juhu kušaj, po potrebi dodaj soli, papra i kumina pa na svaku porciju stavi nekoliko kriški jabuke i žlicu vrhnja.
- Ukrasi krupno mljevenim paprom i timijanom.