Stvarno nam je hladno ovih dana, magla je, a što nas može bolje razvedriti od ukusnog jela na žlicu punog povrća. Ovaj zimski minestrone odličan je primjer jednostavnog jela koje će nas zagrijati, zasititi i osigurati nam sve potrebne nutrijente. Napomenimo i da se sve priprema u jednom loncu, pa nakon kuhanja nema dugotrajnog pranja suđa - baš genijalna stvar za vikend.
Ovo je jelo odlično za one koji žele na jedan dan odmoriti od mesa, a nije teško ni napraviti vegansku verziju – samo treba parmezan zamijeniti nekim veganskim sirom. Kako smo sada u sezoni kada nema puno svježeg povrća, korištenje onog smrznutog ili iz konzerve uvelike nam olakšava posao i pomaže da naša jela i sada ostanu raznolika.
Jedna od zanimljivih namirnica koje se koriste u ovom jelu definitivno je i smeđa riža koja nam osigurava složene ugljikohidrate i povećava osjećaj sitosti. No može ju se uvijek zamijeniti i bijelom rižom ili pak ječmom, ili nekom drugom žitaricom. A ova zimska verzija minestronea odlična je, naravno, i s tjesteninom koja ti je sigurno uvijek pri ruci.
Zimski minestrone
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 veći luk, sitno sjeckan ili mljeven
- 2 stabljike celera, sitno sjeckane ili usitnjene u sjeckalici
- 2 srednje mrkve, sitno sjeckane ili naribane
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- ¾ šalice smeđe riže
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 2 šalice vode
- 2 žličice sušenog origana
- 2 žličice sušenog timijana
- 2 žličice sušenog bosiljka
- 1 sušeni listić lovora
- 1 šalica krumpira narezanog na kockice
- 1 šalica smrznutih zelenih mahuna
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 100 g pelata rajčice iz konzerve
- 1 i ½ šalica slanutka iz konzerve
- 1 žličica soli
- 2 šalice ribanog parmezana ili veganske inačice
Postupak:
- Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj luk, celer i mrkvu. Dinstaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu.
- Dodaj rižu, a potom i temeljac, vodu i suhe začine. Pusti da zavrije i kuhaj oko 25 minuta.
- Umiješaj krumpire i mahune. Kuhaj dok riža i krumpiri ne omekšaju. Umiješaj koncentrat rajčice i pelate te slanutak. Kuhaj još 10-ak minuta, odnosno dok sve ne omekša.
- Na kraju kuhanja dodaj sol i parmezan (ili vegansku inačicu).
- Posluži s malo svježe mljevenog papra na vrhu i krupnijim komadima parmezana (ili veganske inačice).