Recepti 18. prosinca 2023.

Ugrij se uz zimski minestrone bogat povrćem

Zimski minestrone
Zimski minestrone s povrćem i smeđom rižom jelo je koje grije u ovim hladnim danima foto: Anna Pyshniuk/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo povrća, malo žitarica, začini, povrtni temeljac... i zimski minestrone je gotov! Donosimo recept za jelo koje savršeno prija u ovim hladnim danima

Stvarno nam je hladno ovih dana, magla je, a što nas može bolje razvedriti od ukusnog jela na žlicu punog povrća. Ovaj zimski minestrone odličan je primjer jednostavnog jela koje će nas zagrijati, zasititi i osigurati nam sve potrebne nutrijente. Napomenimo i da se sve priprema u jednom loncu, pa nakon kuhanja nema dugotrajnog pranja suđa - baš genijalna stvar za vikend.

Ovo je jelo odlično za one koji žele na jedan dan odmoriti od mesa, a nije teško ni napraviti vegansku verziju – samo treba parmezan zamijeniti nekim veganskim sirom. Kako smo sada u sezoni kada nema puno svježeg povrća, korištenje onog smrznutog ili iz konzerve uvelike nam olakšava posao i pomaže da naša jela i sada ostanu raznolika.

 

smeđa riža Možda vas zanima... Koliko je smeđa riža zapravo zdrava i kako je skuhati? Špajza

 

Jedna od zanimljivih namirnica koje se koriste u ovom jelu definitivno je i smeđa riža koja nam osigurava složene ugljikohidrate i povećava osjećaj sitosti. No može ju se uvijek zamijeniti i bijelom rižom ili pak ječmom, ili nekom drugom žitaricom. A ova zimska verzija minestronea odlična je, naravno, i s tjesteninom koja ti je sigurno uvijek pri ruci.

mahune | Author: Thinkstock Zelene mahune, makar i smrzunute, odličan su dodatak ovoj juhi foto: Thinkstock

Zimski minestrone

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 veći luk, sitno sjeckan ili mljeven
  • 2 stabljike celera, sitno sjeckane ili usitnjene u sjeckalici
  • 2 srednje mrkve, sitno sjeckane ili naribane
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • ¾ šalice smeđe riže
  • 3 šalice povrtnog temeljca
  • 2 šalice vode
  • 2 žličice sušenog origana
  • 2 žličice sušenog timijana
  • 2 žličice sušenog bosiljka
  • 1 sušeni listić lovora
  • 1 šalica krumpira narezanog na kockice
  • 1 šalica smrznutih zelenih mahuna
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 100 g pelata rajčice iz konzerve
  • 1 i ½ šalica slanutka iz konzerve
  • 1 žličica soli
  • 2 šalice ribanog parmezana ili veganske inačice

 

Mahune i mladi grah Možda vas zanima... Toplo i fino: Varivo od mahuna na drugačiji način Recepti

 

Postupak:

  1. Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj luk, celer i mrkvu. Dinstaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu.
  2. Dodaj rižu, a potom i temeljac, vodu i suhe začine. Pusti da zavrije i kuhaj oko 25 minuta.
  3. Umiješaj krumpire i mahune. Kuhaj dok riža i krumpiri ne omekšaju. Umiješaj koncentrat rajčice i pelate te slanutak. Kuhaj još 10-ak minuta, odnosno dok sve ne omekša.
  4. Na kraju kuhanja dodaj sol i parmezan (ili vegansku inačicu).
  5. Posluži s malo svježe mljevenog papra na vrhu i krupnijim komadima parmezana (ili veganske inačice).

 

Možda vas zanima... Čušpajz: Sve što trebate znati o osnovnom obroku svakog kućanstva! Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sanja303 19:57 18. Prosinac 2023.

    ja bih ovo jelo skuhala malo gusce, pa bih rizu, koju prethodoi skuham u Solis kuvalu za rizu, dodala kao prilog, npr.