Rum, med i pjenušac u istoj čaši? Zvuči jednostavno, ali ova kombinacija krije priču staru gotovo stoljeće. Ako misliš da si kušao sve klasične koktele, airmail će ti dokazati suprotno
Prvi put koktel Airmail pojavio se 30-ih godina prošlog stoljeća, u doba kad su kokteli cvjetali u barovima Havane i New Yorka. Ime "airmail" odabrano je kao hommage tadašnjem tehnološkom čudu – zračnoj pošti (pošti koja se distribuirala uz pomoć aviona i tako brže stizala na odredište).
Brzina, lakoća i doza luksuza pretočeni su u piće koje i danas mami svježinom i okusom.
Pjenušavi klasik koji spaja rum i med
Mjehurići pjenušca podsjećaju na uzlet, limeta donosi svježinu, a medni sirup dodaje toplu, bogatu notu. Nije ni čudo što ga često zovu i "ljetni French 75 s karipskim duhom". Iako je koktel dovoljno elegantan da impresionira, njegova priprema je nevjerojatno jednostavna.
Sve što ti treba su četiri sastojka i par minuta vremena - naš recept za koktel Airmail je u nastavku...
Koktel Airmail
foto: Imbibe/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Koktel Airmail
5 MIN
pripreme
4 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
SIRUP OD MEDA
Sastojci
Med
0,25
šalica
Voda
0,25
šalica
Postupak
U manjem loncu zagrij med i vodu na srednje jakoj vatri, miješajući dok se med potpuno ne rastopi (2–3 minute).
Sirup od meda M makni s vatre i ohladi. Ako ga ne koristiš odmah, možeš ga držati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do tjedan dana.
KOKTEL
Sastojci
Led
Bijeli rum
45
ml
Sok od limete
20
ml
Sirup od meda
20
ml
Prosecco
60
ml
Listići mente
Postupak
Čašu napuni ledom. U shaker stavi rum, sok od limete i sirup od meda, pa dodaj led do pola zapremine šejkera. Dobro protresi dok se stijenke šejkera ne zamagle (oko 20 sekundi). Procijedi u pripremljenu čašu.
Dolij prosecco ili neki drugi pjenušac (no prosecco najbolje odgovara zbog svoje svježine i voćnosti), lagano promiješaj i po želji ukrasi listićima mente. Posluži odmah, dok je piće svježe i pjenušavo.