Tex-mex jela su svima nama među prvim jelima internacionalnog karaktera kojih se sjećamo i oduvijek su bili sinonim za comfort food. S ovom sam se kuhinjom upoznala još krajem 1990-ih kroz tortilje, odnosno neodoljive nachos s mljevenim mesom. Upravo taj recept možeš pronaći i u nastavku!
Ova varijanta meksičkog snacka je moćna, pikantna i teško joj je odoljeti, osobito kad idu u paketu s tri osvježavajuća dodatka - salsom od rajčica i jalapeño papričica, salsom od avokada te umakom od jogurta.
Ova količina dostatna je za šest do osam serviranja.
Nadjev od mesa:
- 20 ml ulja
- 1 glavica luka
- 1 crvena paprika
- 500 g mljevene junetine
- 1 konzerva Podravka Baked beans u umaku od
- rajčice
- 10 g meksičke mješavine začina
- 50 ml pasirane rajčice
- 3 grančice svježeg origana ili 1 žličica sušenog
- Sol
- Papar
- 1/2 žličice kajenskog papra
- 300 g običnog tortilla čipsa bez začina
- 150 g cheddar sira u bloku
Salsa od rajčica i jalapeño papričica:
- 100 g cherry rajčica
- 1 jalapeño papričica
- Sok 1/2 limete
- 2 prstohvata soli
- 1/2 glavice ljubičastog luka
Umak od jogurta:
- 300 g grčkog jogurta
- 2 prstohvata soli
- Par grančica svježeg peršina
- 3 režnja češnjaka
- Žličica soka limete
Salsa od avokada:
- 1 zreli avokado
- Sok 1/2 limete ili po ukusu
- Malo soli
Priprema:
- Glavicu luka nasjeckaj i pirjaj na ulju dok ne omekša. Dodaj rajčicu izrezanu na kockice, meso, konzervu graha u umaku od rajčice, pasiranu rajčicu i začine. Pirjaj 45 min na laganoj vatri dok se umak ne izreducira. Dodaj soli i papra po ukusu.
- Naribaj cheddar sir.
- U pleh posloži jedan sloj tortilla čipsa, dodaj pola smjese s mesom i polovicu naribanog sira pa ponovi postupak.
- Peci otprilike 30 min na 200 stupnjeva.
- Za salsu od rajčica, rajčice, luk i papričicu sitno nasjeckaj. Dodaj sol i sok limete pa promiješaj.
- Za umak od jogurta protisni češnjak u jogurt, dodaj sitno sjeckani peršin i ostale sastojke pa dobro promiješaj.
- Avokado izdubi, zgnječi vilicom, začini limetom i soli pa promiješaj.
Sva tri dodatka serviraj u zasebnim zdjelicama uz vruće nachose.