Recepti Ljetni gušti s grahoricama 20. kolovoza 2021.

Nachosi s mljevenim mesom za najbolju ljetnu fiestu

missGASTRO

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Trebaš pripremiti neki snack za društvo? Zapečeni nachos s mljevenim mesom su odlična ideja

Tex-mex jela su svima nama među prvim jelima internacionalnog karaktera kojih se sjećamo i oduvijek su bili sinonim za comfort food. S ovom sam se kuhinjom upoznala još krajem 1990-ih kroz tortilje, odnosno neodoljive nachos s mljevenim mesom. Upravo taj recept možeš pronaći i u nastavku!

Ova varijanta meksičkog snacka je moćna, pikantna i teško joj je odoljeti, osobito kad idu u paketu s tri osvježavajuća dodatka - salsom od rajčica i jalapeño papričica, salsom od avokada te umakom od jogurta. 

 | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Marijana Zlomislić priprema nachos s mljevenim mesom Davorin Visnjic/PIXSELL

Ova količina dostatna je za šest do osam serviranja. 

Nadjev od mesa:

  • 20 ml ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 crvena paprika
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 konzerva Podravka Baked beans u umaku od
  • rajčice
  • 10 g meksičke mješavine začina
  • 50 ml pasirane rajčice
  • 3 grančice svježeg origana ili 1 žličica sušenog
  • Sol
  • Papar
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • 300 g običnog tortilla čipsa bez začina
  • 150 g cheddar sira u bloku

Salsa od rajčica i jalapeño papričica:

  • 100 g cherry rajčica
  • 1 jalapeño papričica
  • Sok 1/2 limete
  • 2 prstohvata soli
  • 1/2 glavice ljubičastog luka

Umak od jogurta:

  • 300 g grčkog jogurta
  • 2 prstohvata soli
  • Par grančica svježeg peršina
  • 3 režnja češnjaka
  • Žličica soka limete

Salsa od avokada:

  • 1 zreli avokado
  • Sok 1/2 limete ili po ukusu
  • Malo soli

Priprema:

  1. Glavicu luka nasjeckaj i pirjaj na ulju dok ne omekša. Dodaj rajčicu izrezanu na kockice, meso, konzervu graha u umaku od rajčice, pasiranu rajčicu i začine. Pirjaj 45 min na laganoj vatri dok se umak ne izreducira. Dodaj soli i papra po ukusu.
  2. Naribaj cheddar sir.
  3. U pleh posloži jedan sloj tortilla čipsa, dodaj pola smjese s mesom i polovicu naribanog sira pa ponovi postupak. 
  4. Peci otprilike 30 min na 200 stupnjeva.
  5. Za salsu od rajčica, rajčice, luk i papričicu sitno nasjeckaj. Dodaj sol i sok limete pa promiješaj.
  6. Za umak od jogurta protisni češnjak u jogurt, dodaj sitno sjeckani peršin i ostale sastojke pa dobro promiješaj.
  7. Avokado izdubi, zgnječi vilicom, začini limetom i soli pa promiješaj. 

Sva tri dodatka serviraj u zasebnim zdjelicama uz vruće nachose.

 | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Zapečeni nachos s mljevenim mesom i dodacima; foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.