Recepti 13. listopada 2014.

Jakobove kapice s krumpirom i umakom od gljiva

gastro postao gastro.24sata.hr
Coquilles st. Jacques tradicionalno je kremasto francusko jelo s morskim plodovima koje unosi eleganciju na vaš tanjur

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 326

Prilog od krumpira

  • 450 g krumpir, zreli
  • 30 g maslac, slani
  • muškatni oraščić
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )

Ostalo

  • 8 kom jakopska kapica
  • 6 žlica vino bijelo
  • 1 list lovorov list
  • 1 kom celer, korijen
  • 4 kom papar u zrnu
  • 1 grančica majčina dušica
  • svježe mljeveni papar
  • sol
  • 230 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 0.50 kom limun
  • 60 g maslac, slani
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 6 žlica mileram
  • 50 g ementaler

Priprema

  1. Šampinjone obrišemo. Jakobove kapice očistimo. Brašnaste krumpire ogulimo i narežemo na 2 – 3 dijela. Skuhamo ih i zgnječimo s maslacem i muškatnim oraščićem. Posolimo i popaprimo, pa istučemo na slaboj vatri dok ne postanu prozračni.
  2. Sklonimo s vatre i umiješamo žumanjke. Ostavimo da se malo ohlade te njima žlicom napunimo slastičarsku vrećicu s običnim nastavkom. Istisnemo krumpir uz rub svake školjke ili zdjelice.
  3. Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Stavimo jakobove kapice u lonac, dodamo 1,5 dl vode, vino, lovorov list, komad celera debljine 7,5 cm, papar u zrnu, majčinu dušicu i prstohvat soli. Pustimo da polagano zavre, poklopimo i lagano kuhamo 1 – 2 minute.
  4. Prebacimo ih u zdjelu, ocijedimo tekućinu, sačuvamo je za umak i izvadimo povrće. U poklopljenom loncu kuhamo gljive s limunovim sokom, 2 žlice vode 5 – 7 minuta. Posolimo ih i popaprimo. Gljive dodamo jakobovim kapicama.
  5. U tavi otopimo maslac. Umiješamo brašno i lagano kuhamo 1 minutu, stalno miješajući. Sklonimo s vatre i postupno umiješamo sačuvanu tekućinu. Pustimo da polagano zavre pa nastavimo s kuhanjem, stalno miješajući dok se ne zgusne. Posolimo i popaprimo i ostavimo da lagano vrije 4 – 5 minuta.
  6. Smanjimo vatru i umiješamo vrhnje i polovicu sira. Narežemo svaku jakobovu kapicu na 2 ili 3 komada i umiješamo u umak s gljivama.
  7. Smjesu žlicom prebacimo u svaku školjku ili zdjelicu, a vrh pospemo naribanim sirom. Pečemo oko 15 minuta.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.