gastro postao
Coquilles st. Jacques tradicionalno je kremasto francusko jelo s morskim plodovima koje unosi eleganciju na vaš tanjur
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 326
Prilog od krumpira
- 450 g krumpir, zreli
- 30 g maslac, slani
- muškatni oraščić
- sol
- svježe mljeveni papar
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Ostalo
- 8 kom jakopska kapica
- 6 žlica vino bijelo
- 1 list lovorov list
- 1 kom celer, korijen
- 4 kom papar u zrnu
- 1 grančica majčina dušica
- svježe mljeveni papar
- sol
- 230 g šampinjoni (uzgojeni)
- 0.50 kom limun
- 60 g maslac, slani
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 6 žlica mileram
- 50 g ementaler
Priprema
- Šampinjone obrišemo. Jakobove kapice očistimo. Brašnaste krumpire ogulimo i narežemo na 2 – 3 dijela. Skuhamo ih i zgnječimo s maslacem i muškatnim oraščićem. Posolimo i popaprimo, pa istučemo na slaboj vatri dok ne postanu prozračni.
- Sklonimo s vatre i umiješamo žumanjke. Ostavimo da se malo ohlade te njima žlicom napunimo slastičarsku vrećicu s običnim nastavkom. Istisnemo krumpir uz rub svake školjke ili zdjelice.
- Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Stavimo jakobove kapice u lonac, dodamo 1,5 dl vode, vino, lovorov list, komad celera debljine 7,5 cm, papar u zrnu, majčinu dušicu i prstohvat soli. Pustimo da polagano zavre, poklopimo i lagano kuhamo 1 – 2 minute.
- Prebacimo ih u zdjelu, ocijedimo tekućinu, sačuvamo je za umak i izvadimo povrće. U poklopljenom loncu kuhamo gljive s limunovim sokom, 2 žlice vode 5 – 7 minuta. Posolimo ih i popaprimo. Gljive dodamo jakobovim kapicama.
- U tavi otopimo maslac. Umiješamo brašno i lagano kuhamo 1 minutu, stalno miješajući. Sklonimo s vatre i postupno umiješamo sačuvanu tekućinu. Pustimo da polagano zavre pa nastavimo s kuhanjem, stalno miješajući dok se ne zgusne. Posolimo i popaprimo i ostavimo da lagano vrije 4 – 5 minuta.
- Smanjimo vatru i umiješamo vrhnje i polovicu sira. Narežemo svaku jakobovu kapicu na 2 ili 3 komada i umiješamo u umak s gljivama.
- Smjesu žlicom prebacimo u svaku školjku ili zdjelicu, a vrh pospemo naribanim sirom. Pečemo oko 15 minuta.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata