Uz bogate aromatične note češnjaka i crvenog vina, ovaj recept za janjeću plećku sa špinatom pruža nezaboravno kulinarsko iskustvo, a garantira sočno, mekano meso!
Ovakva je kombinacija, uz puno jačih začina, omiljena čak i u indijskoj kuhinji, pa ako voliš aromatičnije okuse slobodno dodaj začine (i količine) po vlastitom ukusu. Primjerice, curry je dodatak koji će ovo jelo dodatno obogatiti I dati mu pikantniji okus.
Janjetina, umak od špinata i začini - to je rajska kombinacija svega dobrog, a nama se posebno sviđa dodatak svježeg sira i koncentrata od rajčice. Za prste polizati!
Janjeća plećka
Janjeća plećka sa špinatom
Sastojci (za 6 osoba):
- 200 g zamrznutog špinata
- 1 ljutika
- 1 češanj češnjaka
- 1 janjeća plećka bez kosti (oko 1,2 kg)
- sol i papar
- 50 g svježeg sira
- 2 rajčice
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica koncentrata od rajčica
- 400 ml temeljca
- 200 ml crvenog vina
- gustin
Postupak:
- Špinat odmrzni. Ljutiku i češnjak oljušti i sitno nasjeckaj. Meso posuši pa ga natrljaj solju, paprom i češnjakom.
- Špinat raspodijeli po mesu te premaži svježim sirom. Rajčice operi i usitni. Potom ih zajedno s ljutikom raspodijeli po špinatu. Meso smotaj i učvrsti kuhinjskim koncem.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Meso zapeci sa svih strana na tavi, na maslacu. Dodaj koncentrat rajčice, promiješaj pa ulij temeljac. Peci oko sat vremena u pećnici.
- Nakon 50 minuta ulij vino. Umak posoli i popapri pa ga zgusni razmućenim škrobom.
- Izvadi meso, ukloni kuharski konac i nareži ga na ploške. Posluži s umakom. Odličan prilog su popečci od špinata i krumpira.
Janjeća plećka