gastro postao
Jedan prastari recept koji savršeno prija u ljetnim danima, ali zašto se tijekom objeda ne bismo prisjetili najtoplijeg godišnjeg doba?
Janjetina sa pestom od začinskog bilja
- 4 janjeća kotleta
- Za pesto od začinskog bilja:
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica sjeckanog svježeg kopra
- 1 žlica sjeckane svježe mente
- 1 žlica Dijon senfa
- Sol, papar
- Za salatu:
- 1 šaka rikole
- 1 mlada mrkva
- 6 šparoga
- Nekoliko cijelih listova svježe mente i peršina (sa stapkama)
- 2 šalice kuhanog slanutka (ili konzerviranog)
- Sol, papar, chili
- Maslinovo ulje, sok polovice limuna
Priprema:
- Janjeće kotlete posolite, popaprite i velikodušno zalijte maslinovim uljem. Neka odstoje tako nekoliko sati, najbolje preko noći.
- Prvo pripremite slanutak. Zagrijte pećnicu na 200 supnjeva C. Slanutak posolite, popaprite, začinite chilijem i dodajte žlicu maslinovog ulja. Sve dobro izmiješajte kako bi se sav slanutak dobro obložio uljem i začinima. Pecite pola sata, slanutak mora biti hrskav izvana i mekan iznutra...savršena kombinacija.
- Dok se slanutak peče pripremite salatu. Mrkvu i šparoge narežite na tanke trake uz pomoć noža za guljenje, pomiješajte ih sa rikolom, cijelim listovima mente i grubo natrganim peršinom.
- Pripremite i pesto, ubacite češnjak, sjeckani peršin, kopar i mentu u mužar, tucite i miješajte dok se češnjak ne usitni, dodajte senf, sol i papar i sve dobro promiješajte.
- Kad je slanutak gotov pustite da se malo ohladi, a pećnicu ostavite zagrijanu i dalje na 200 C, trebati će vam za janjetinu.
- Sad se bacite na janjetinu. Zagrijte roštilj tavu. Tava mora biti vrela! Jedna od najčešćih grešaka kod pečenja mesa na tavi je nedovoljno vruća tava, u takvoj tavi meso se kuha i možete zaboraviti na hrskavu koricu i lijepu boju! Vrijeme pečenja naravno ovisi o tome kako pečenu janjetinu volite. Ja sam ovaj put bila raspoložena za rare. Ako želite rare, na vruću tavu stavite janjeće kotlete i pecite ih minutu sa svake strane. Na svaki kotlet stavite jednu žlicu pesta i odmah ih prebacite u zagrijanu pećnicu na još 2 minute. Izvadite ih iz pećnice, stavite na toplo mjesto i lagano pokrijte folijom. Pustite da odmore 5 minuta. Ako želite medium rare, kotlete na tavi pecite 2 minute sa svake strane te još 3 minute u pećnici.
- Dok janjetina “odmara” začinite salatu. Sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna dobro izmiješajte, umiješajte u salatu i na kraju dodajte još topli slanutak.
- Na salatu stavite janjeće kotlete sa pestom i uživajte! Meka janjetina, pesto od začinskog bilja, svježe šparoge, hrskavi, spicy slanutak...
Dobar tek!