Recepti 15. siječnja 2018.

Janjetina s pestom od začinskog bilja

janjetina s pestom od začinskog bilja.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan prastari recept koji savršeno prija u ljetnim danima, ali zašto se tijekom objeda ne bismo prisjetili najtoplijeg godišnjeg doba?

Janjetina sa pestom od začinskog bilja

  • 4 janjeća kotleta
  • Za pesto od začinskog bilja:
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica sjeckanog svježeg kopra
  • 1 žlica sjeckane svježe mente
  • 1 žlica Dijon senfa
  • Sol, papar
  • Za salatu:
  • 1 šaka rikole
  • 1 mlada mrkva
  • 6 šparoga
  • Nekoliko cijelih listova svježe mente i peršina (sa stapkama)
  • 2 šalice kuhanog slanutka (ili konzerviranog)
  • Sol, papar, chili
  • Maslinovo ulje, sok polovice limuna
     
Možda vas zanima... Kamen, sunce i bračka janjetina Špajza Možda vas zanima... Najmekša janjetina koju ćete probati Recepti Mirisna-janjetina Možda vas zanima... Recepti za deset najboljih jela s janjetinom Recepti

 

Priprema:

  1. Janjeće kotlete posolite, popaprite i velikodušno zalijte maslinovim uljem. Neka odstoje tako nekoliko sati, najbolje preko noći.
  2. Prvo pripremite slanutak. Zagrijte pećnicu na 200 supnjeva C. Slanutak posolite, popaprite, začinite chilijem i dodajte žlicu maslinovog ulja. Sve dobro izmiješajte kako bi se sav slanutak dobro obložio uljem i začinima. Pecite pola sata, slanutak mora biti hrskav izvana i mekan iznutra...savršena kombinacija.
  3. Dok se slanutak peče pripremite salatu. Mrkvu i šparoge narežite na tanke trake uz pomoć noža za guljenje, pomiješajte ih sa rikolom, cijelim listovima mente i grubo natrganim peršinom.
  4. Pripremite i pesto, ubacite češnjak, sjeckani peršin, kopar i mentu u mužar, tucite i miješajte dok se češnjak ne usitni, dodajte senf, sol i papar i sve dobro promiješajte.
  5. Kad je slanutak gotov pustite da se malo ohladi, a pećnicu ostavite zagrijanu i dalje na 200 C, trebati će vam za janjetinu.
  6. Sad se bacite na janjetinu. Zagrijte roštilj tavu. Tava mora biti vrela! Jedna od najčešćih grešaka kod pečenja mesa na tavi je nedovoljno vruća tava, u takvoj tavi meso se kuha i možete zaboraviti na hrskavu koricu i lijepu boju! Vrijeme pečenja naravno ovisi o tome kako pečenu janjetinu volite. Ja sam ovaj put bila raspoložena za rare. Ako želite rare, na vruću tavu stavite janjeće kotlete i pecite ih minutu sa svake strane. Na svaki kotlet stavite jednu žlicu pesta i odmah ih prebacite u zagrijanu pećnicu na još 2 minute. Izvadite ih iz pećnice, stavite na toplo mjesto i lagano pokrijte folijom. Pustite da odmore 5 minuta. Ako želite medium rare, kotlete na tavi pecite 2 minute sa svake strane te još 3 minute u pećnici.
  7. Dok janjetina “odmara” začinite salatu. Sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna dobro izmiješajte, umiješajte u salatu i na kraju dodajte još topli slanutak.
  8. Na salatu stavite janjeće kotlete sa pestom i uživajte! Meka janjetina, pesto od začinskog bilja, svježe šparoge, hrskavi, spicy slanutak...

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.