gastro postao
Unatoč jednostavnosti pripreme, ovo jelo podarit će glamur vašem stolu – zdrav i konkretan obrok s meksičkim prizvukom!
Hrana meksičkih siromaha postala je hit širom svijeta. Ovo originalno meksičko nacionalno jelo dobilo je naziv od Chicano kauboja u 19. stoljeću. Naziv "Fajita" je nastalo od španjolske riječi "Falditas" što znači mali komadi.
Donosimo vam recept za pileći fajitas. Osim navedenih namirnica u fajitu možete dodati i ljutu papričicu, grah, kukuruz ili neko drugo povrće.
Potrebno vam je:
- 1/2 šalice +1 žlica maslinovog ulja
- 1/4 šalice soka od limete (oko 3 limete)
- 2 žličice kumina
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike
- 1 kg pilećeg bijelog mesa (bez kostiju)
- sol
- mljeveni crni papar
- 3 paprike tanko narezane
- 1 crveni luk
- tortilje
Priprema:
- U veliku zdjelu, umutite zajedno 1⁄2 šalice ulja, sok od limete, kumin i mljevenu crvenu papriku. Začinite piletinu sa soli i paprom, zatim dodajte u zdjelu. Marinirajte u hladnjaku najmanje 30 minuta do 2 sata.
- U velikoj tavi zagrijte žlicu ulja. Dodajte piletinu i pržite je dok ne dobije zlatnu boju, oko 8 minuta, izvadite i stavite sa strane. Ostavite je da odmara oko 10 minuta te je narežite na trakice.
- Dodajte narezanu papriku i luk u istu tavu te pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte piletinu i pomiješajte da se sve poveže.
- Poslužite s tortiljama.