Proljeće je doba laganih obroka i ukusnog sezonskog povrća. Sezonska variva i juhe idealno nadopunjuju proljetni jelovnik; lagana su, prepuna vitamina i prije svega, bogata su okusima.
U nastavku pronađi recepte sa sezonskim namirnicama i inspiriraj se za svoje omiljeno jelo na žlicu.
-
Krem juha od šparoga
Jedan od odličnih načina za uživanje u svježim šparogama je i kremasta juha koju možeš pripremiti za ručak ili večeru. Za pripremu ove zdrave i ukusne krem juhe nije potrebno nikakvo posebno umijeće, već malo truda i stručak zelenih šparoga, celer, luk, poriluk i maslinovo ulje. Ako si u žurbi, juhu možeš poslužiti uz kiselo vrhnje, a Jamie Oliver predlaže poširana jaja i prepečeni kruh.
-
Krem juha od graška po receptu Marry Berry
Isprobaj nevjerojatno kremastu i osvježavajuću juhu od graška i mente po receptu gastro dive Mary Berry. Glavni su sastojci mladi grašak i menta, a društvo im prave i luk, temeljac i maslac. Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a lagana juha poslužit će kao predjelo, lagani ručak s nogu ili večera.
-
Proljetna juha s povrćem i pancetom
Ova lagana maneštrica odličan je izbor za brzi ručak. Puna je povrća i neće ti teško pasti. Postoji mnogo kombinacija sastojaka koje možeš ubaciti u ovakve recepte, no Laura Roman ti donosi verziju koju često priprema u svom domu i koja je zaista ukusna.
-
Brzinska juha od rajčica
Miris i okus ove juhe odmah će te vratiti u djetinjstvo, u maminu ili bakinu kuhinju, u neka druga vremena. Iako za sve juhe ponekad kažemo kao da su hrana koja liječi i održava nas zdravima, juha od rajčice ili paradajz juha ima posebno mjesto. Ona je kraljica među juhama, a samo nekoliko koraka dijeli te od pripreme do gotovog proizvoda u kojem ćeš uživati.
-
Juha od ostataka piletine
Ostatke piletine jednostavno je prenamijeniti u ukusno i zasitno jelo na žlicu. Chowder je vrsta guste, kremaste juhe koja dobro funkcionira i s morskim plodovima, povrćem, ali i mesom. Postoji mnogo varijacija, a danas ti naša kolumnistica Laura Roman donosi recept za chowder s piletinom i kukuruzom. Svakako isprobaj!
-
Krem juha od tikvica
Nemoj propustiti ovaj jednostavan recept za juhu od omiljenih tikvica, koja može biti odlično predjelo i brzinska večera. Idealna je za proljetne dane, jer je lagana, a prednost je i to što je možeš jesti hladnu. Sastojci su dovoljni za četiri tanjura juhe, a sigurni smo da će te razveseliti i to što je niskokalorična. Uživaj bez grižnje savjesti u toplim danima!
-
Ukusna minestrone juha
Zagrij se uz hranjivu i ukusnu minestrone juhu koju ćeš pripremiti u tren oka. Jedna od najboljih stvari jest što za ovaj recept možeš "očistiti hladnjak". Povrće koje se najčešće stavlja u minestrone juhu su rajčica, luk, mrkva, celer, grah, krumpir, tikvica, grašak, kupus, poriluk i kelj. Uvijek možeš dodati i tjesteninu, kako bi obrok bio još zasitniji. Za još bolji okus, juhu posluži uz puno svježe naribanog parmezana!