gastro postao
Pravo zimsko jelo stiže iz kuhinje jedne od ikona svjetske gastronomije, legendarne Julie Child.
Osim što ste njezine citate pročitali nebrojeno mnogo puta na najrazličitijim mjestima, Julia Child je zbilja bila i ostala jedna od najvećih kuharica na svijetu.
Osim njezinog super poznatog coq au vin, tu su i odlični recepti za umake, peciva i juhe. Jednu takvu Julijinu juhu donosimo vam i danas. Priprema se stvarno jednostavno, a odlično grije za vrijeme hladnih zimskih dana.
Mi smo je već stavili na popis zimskih jela koje trebamo isprobati.
Potrebno vam je:
- 2 žlice ulja
- 5 krumpira srednje veličine
- 3 veća poriluka
- 1 žlica limunovog soka
- Pola čašice kiselog vrhnja
- 1 žlica sjeckanog peršina ili vlasca
- 6 šalica temeljca
Priprema:
- Ulje zagrijte na posudi, dodajte krumpir koji ste ogulili i nasjeckali na kockice, a zatim i sjeckani poriluk.
- Kuhajte oko 10 minuta uz povremeno miješanje.
- Dodajte temeljac, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko pola sata do 40 minuta, dok povrće ne omekša.
- Povrće ubacite u blender i pretvorite u krem juhu.
- Vratite u lonac pa dodajte kiselo vrhnje, začinite sa soli i limunovim sokom.
- Servirajte u posudice i pospite svježim začinskim biljem.
Dobar tek!