Špajza 23. ožujka 2017.

Njegovo veličanstvo - poriluk

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjajno i zdravo povrće koje možete kombinirati uz gotovo sva jela!

Iako vjerojatno postoje oni koji ne vole poriluk definitivno bi mu trebali pružiti šansu. Jer poriluk  je biljka odličnog okusa, divnog mirisa, a k tome je i zdrava.

Ne samo da od njega možete pripremiti ukusnu juhu (varivo), već ga možete koristiti za pripremu rižota, pita, tarta, a možete ga čak i puniti i ispeći.

Iako podsjeća na luk i češnjak, poriluk je znatno blažeg okusa i mirisa tako da ga možete koristiti potpuno samostalno i pripremiti od njega ukusna glavna jela, ali i priloge.

Vichyssoise juha | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Poriluk sadrži eterična sumporna ulja koja su odlična za dišne organe, probavne organe, bubrege i jetru te krv i krvne žile.

Možete ga nabaviti tijekom cijele godine, zato što je vrlo izdržljiva namirnica, a možete ga posaditi i sami - primjerice u neki veći lonac za cvijeće možete staviti nekoliko mladica poriluka i imati svoj domaći poriluk za ručak.

Većina ga priprema tako da koristi bijeli dio, no zeleni dio poriluka jednako je ukusan, a još je i zdraviji.

Za one koji vole spajanje različitih okusa, predlažemo da isprobaju sjajan spoj piletine, poriluka i oraha, s malo kandirane limunove korice. Vjerujemo kako će vas ovi okusi spojeni zajedno upravo oduševiti!

No, kao što je već rečeno, poriluk je zbog svoje mekoće kada se skuha, sjajan dodatak rižotu jer ga čini još boljim i kremastijim. A ako svemu dodate i malo brokule, dobit ćete fantastičan povrtni prilog.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Poriluk odlično možete pripremiti i u kremastoj piti koju će učiniti sočnom i nevjerojatno ukusnom.

Najbolji način za iskoristiti poriluk je naravno u divnoj krem juhi koja definitivno može biti samostalno jelo!

A da poriluk u priči o krem juhi ne mora biti sam, govori i činjenica da ga možete spojiti s mrkvom  i pripremiti valjda najkremastiju i najbolju juhu ikad!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Naravno, s porilukom možete složiti i divan tart, još ako mu dodate malo krumpira, imat ćete jedan odličan obrok koji možete ponijeti i za užinu!

Stoga, ako već niste, nabavite za današnji ručak poriluk i prepustite se njegovim čarima! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.