gastro postao
Soupe a l'Oignon smatra se klasikom francuske gastronomije i juhom nad juhama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1241
Potrebno vam je
- 50 g maslac, neslani
- 750 g luk ,crveni
- 3 režanj češnjak
- 25 g pšenično brašno, bijelo
- 2 l povrtni temeljac
- 250 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
- lovorov list
- 2 grančica svježi timijan
- sol
- svježe mljeveni papar
- peršin, list
- 0.50 kom baguette bijeli
- 100 g sir gruyere
Priprema
- Izribajte luk na ribež (upotrijebite dio ribeža za ribanje jabuka).
- Rastopite maslac u većoj zdjeli, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta dodajući temeljac. Ne dodajte previše temeljca, tek nekoliko žlica.
- Luk nakon 50 minuta kuhanja treba biti zlatnosmeđi, sasvim mekan i pomalo karameliziran kako bi juhi dao jači okus i tamniju boju.
- Dodajte zdrobljeni i sitno narezani češnjak, brašno, te brzo miješajte kako bi se napravio zapržak.
- Polako ulijevajte temeljac, vino, često miješajući, do toga da lagano uzavrije.
- Ubacite lovorov list, timijan, sol, svježe samljeveni crni papar. Ostavite na lagajnoj vatri 35- 40 minuta. Na kraju kuhanja dodajte sitno nasjeckani svježi peršin.
- Na tavi ispecite komade bageta prekrijete ih naribanim sirom, pa stavite u pećnicu.
- Na kraju juhu poslužite u zdjelicama s komadima zapečenog bageta. Poslužite odmah kada na juhu stavite zapečene bagete sa sirom.
Izvor Đurđica Protić