Obožavamo švedske mesne okruglice, a odsad će naš predmet obožavanja biti i slasne juha sa švedskim mesnim okruglicama. Imamo super recept!
Švedske mesne okruglice stvarno mogu sve. Jednako su utješne u gustim umacima kao i u kremastoj juhi – baš poput ove prefine juhe sa švedskim mesnim okruglicama.
Ponekad nam treba upravo topla i utješna juha, odnosno zdjela nečega bogatog, hranjivog i savršeno izbalansiranog povrćem i škrobom. Ako voliš talijansku svatovsku juhu, ova nordijska verzija osvojit će te na prvu.
U ovoj juhi temeljac je jednako važan kao i same švedske mesne okruglice. Umjesto bijelog vina za podlijevanje se koristi lager pivo, koji jelu daje dodatni karakter i zaokružuje okus.
Malo senfa (za one koji vole ljuto super je odabir ljuti senf!) za fini završni udarac, vrhnje te otopljeni zreli cheddar stvaraju savršeno bogatu, ali ne pretešku juhu – dovoljno kremastu, ali i dalje laganu. Savršeni comfort food, odnosno neodoljiva hrana za utjehu!
Recept za savršenu juhu sa švedskim mesnim okruglicama je u nastavku...
Juha sa švedskim mesnim okruglicama
foto: Jessica’s Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Juha sa švedskim mesnim okruglicama
25 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE
Sastojci
Jaje
2
kom
Krušne mrvice
0,66
šalica
Češnjak
1
režanj
Slatko vrhnje
1
žlica
Sol
1
žličica
Piment
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Papar
0,50
žličica
Đumbir u prahu
0,25
žličica
Mljeveno meso - govedina
350
g
Meso iz kobasice - svinjetina
150
g
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj jaja, krušne mrvice, češnjak, slatko vrhnje, sol, piment, muškatni oraščić, papar i đumbir u prahu. Dodaj govedinu i svinjetinu i sve dobro promiješaj da se lijepo sjedini.
Napravi 18-20 mesnih okruglica (za svaku uzmi po 1 vrhom punu žlicu mesne smjese). Soži kuglice na pleh obložen papirom za pečenje.
U velikom loncu, na srednjoj vatri, ugrij ulje. poprži mesne okruglice uz povremeno okretanje, dok ne dobiju lijepu zatno-smeđu boju sa svih strana, 2-3 minute sa svake strane. Vrati okruglice u pleh obložen novim papirom za pečenje.
JUHA
Sastojci
Luk
1
kom
Celer - stabljika
3
kom
Mrkva
2
kom
Češnjak
5
režanj
Krumpir
250
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Brašno
2
žlica
Senf
1
žlica
Lager pivo
1
šalica
Pileći temeljac
2
l
Tjestenina za juhu s jajima
120
g
Cheddar
120
g
Slatko vrhnje
0,75
šalica
Listići svježeg peršina
0,25
šalica
Postupak
U istom loncu, na srednje jakoj vatri, poprži luk, celer i mrkvu, uz stalno miješanje, dok luk i celer ne omekšaju, oko 5 minuta.
Dodaj usitnjeni češnjak i dinstaj dalje, uz miješanje, dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
Dodaj krumpir narezan na kockice, dinstaj dalje uz često miješanje 3-5 minuta. Posoli i popapri.
Dodaj brašno i senf, promiješaj da oblože povrće. Dodaj pivo i pokupi sve što se primilo za dno lonca. Kuhaj, uz povremeno miješanje, dok se pivo malo na reducira, 3-5 minuta.
Dodaj pileći temeljac, smanji vatru na srednje slabu i pusti da zakipi. Dodaj mesne okruglice i kuhaj, uz povremeno miješanje, dok se sve skupa lagano na zgusne, a mesne okruglice i mrkva ne omekšaju, 7-9 minuta.
Dodaj tjesteninu i kuhaj, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude al dente, oko 6 minuta.
Dodaj još soli i papra ako je potrebno.
Makni juhu s vatre. Dodaj naribani cheddar i slatko vrhnje (ili vrhnje za kuhanje) i miješaj dok se sir potpuno ne rastopi.
Posluži juhu posutu nasjeckanim listićima svježeg peršina.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
520 kcal
26 %
MASTI
35,00 g
48 %
KOLESTEROL
0,14 g
0 %
UH
26,00 g
9 %
PROTEINI
24,00 g
48 %
Ako želiš jelo s nešto manje masnoća, izbaci slatko vrhnje (30-36% mliječne masti) i koristi vrhnje za kuhanje sa 20% mliječne masti.
Pripremi i ova divna comfort food jela, savršena za ove hladne dane: