Recepti Kruh i pecivo 14. svibnja 2025.

Kako ispeći naan kod kuće i uživati u svakom zalogaju

Kruh i pecivo
15 MIN
10 MIN
16
SREDNJE
naan
Naan
foto: Vegan Vitality/Pinterest
Ovo nije još jedan kruh. Ovo je naan. Legendarna indijska pogača koju ćeš totalno "posvojiti", nakon što isprobaš naš recept za naan

Zoveš ga "naan kruh"? Zaboravi to odmah. Naan već znači kruh, baš kao što "chai" već znači čaj. Pleonazmi su uvijek nepotrebni, u ovom slučaju pogotovo. Jer naan je, ako ćemo pošteno, više od riječi i više od kruha.

Meko i rastezljivo tijesto za naan

Riječ je o mekom, rastezljivom, prozračnom tijestu koje se u tradicionalnim uvjetima peče na užarenom glinenom indijskom roštilju ili tandooru. No ono što ga čini nezaboravnim nije samo metoda, već elastična tekstura, dubina okusa i mogućnost da jednako dobro funkcionira uz curry, juhu, čašu jogurta ili samo malo gheeja.

Ipak, da napraviš naan kod kuće ne treba ti tandoor već samo dobra tava, naš recept za naan i - malo strpljenja.

Kako ispeći naan kod kuće | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Svaki naan započinje strpljivim dizanjem tijesta foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Tijesto za naan temelji se na jednostavnom, ali učinkovitom spoju pšeničnog brašna, jogurta, mlijeka, kvasca i vremena. Jogurt osigurava fermentaciju i aromu, mlijeko ublažava teksturu, a kvasac daje ono potrebno dizanje.

Tijesto za naan dvaput fermentira 

Dobro umiješeno, mekano i blago ljepljivo tijesto ostaviš da fermentira dvaput: prvo da naraste, zatim da se stabilizira. Zvuči poznato? Da, vrlo je slično dobrom tijestu za pizzu, samo što se ovdje tijesto peče direktno na plamenu, bez posrednika.

Naan s jajima i avokadom Možda vas zanima... Naan može poslužiti kao baza za odličan doručak Recepti

Za savršen naan ključna je dobro ugrijana tava

Nakon drugog dizanja, tijesto se dijeli na kuglice, valja u suze ili krugove, premazuje vodom i stavlja na dobro ugrijanu tavu. U tom trenutku naan poprima svoj prepoznatljiv oblik: počinje se napuhavati, mjehuri pucaju, a mirisi se šire kuhinjom.

Ako imaš tavu s poklopcem, koristi je. Ako imaš tavu od lijevanog željeza, još bolje. Bitno je da površina bude jako vruća i da imaš poklopac koji će zadržati toplinu kako bi naan mogao narasti i dobiti karakterističnu strukturu.

Nema potrebe za savršenim oblikom. I to je dio čari — nijedan naan ne izgleda isto, ali svi uspiju.

naan | Author: QuickfixRecipes/Pinterest Naan foto: QuickfixRecipes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći naan
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mlijeko 1 šalica
  • Šećer 2 žličica
  • Suhi kvasac 1,50 žličica
  • Brašno 4 šalica
  • Sol 2 žličica
  • Jogurt 0,50 šalica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. Veliku zdjelu lagano premaži s malo ulja. U nju ćeš staviti tijesto da se diže. Odloži zdjelu sa strane.


  2. U mjernoj čaši ili manjoj zdjeli pomiješaj mlako mlijeko, šećer i suhi kvasac. Mlijeko treba biti samo mlako na dodir - ako je prevruće, kvasac neće djelovati. Pusti da stoji 5 minuta.


  3. U drugoj velikoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Dodaj jogurt, ulje i smjesu mlijeka i kvasca. Drvenom kuhačom ili rukama poveži sastojke dok ne dobiješ mekano, ljepljivo tijesto.


  4. Lagano pobrašni radnu površinu i prebaci tijesto na nju. Mijesi ga oko 5 minuta, dok ne postane glatko i podatno. Ako je tijesto presuho i teško za mijesiti, dodaj 1–2 žlice vode, malo po malo, dok ne omekša.


  5. Premjesti tijesto u podmazanu zdjelu. Pokrij je prozirnom folijom ili vlažnom krpom. Stavi na toplo, tamno i suho mjesto - može i u ugašenu pećnicu. Ostaviti da se diže 3 do 4 sata, dok se volumen ne udvostruči.


  6. Lagano stisni tijesto da ispusti zrak. Mijesi još minutu pa ga ponovno stavi u zdjelu. Pokrij i ostavi da se ponovno diže 45 minuta do 1 sat.


  7. Opet pobrašni radnu površinu. Istresi tijesto i mijesi ga još minutu-dvije dok ne postane glatko. Podijeli ga na 16 jednakih dijelova (oko 55–60 g svaki). Valjkom razvaljaj svaku kuglicu u oblik suze širine 5-7 cm, dužine 15-18 cm i debljine oko 3 mm. Kuglice ne moraju biti savršeno pravilne.


  8. Ako koristiš začinsko bilje ili začine, pospi ih po jednoj strani. Drugu stranu premaži s malo vode. Zagrij srednje veliku tešku tavu (najbolje od lijevanog željeza) s poklopcem na srednje jakoj vatri. Provjeri je li tava dovoljno vruća tako da na nju kapneš malo vode - ako odmah ispari, spremna je.


    Položi naan mokrom stranom prema dolje na tavu. Poklopi i peci oko 30 sekundi, dok se ne pojave mjehurići. Okreni naan, premaži maslacem ili gheejem i peci nepokriveno još desetak sekundi. Posluži odmah, dok je topao.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

144 kcal

7 %

MASTI

2,00 g

2 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

26,00 g

9 %

PROTEINI

4,00 g

8 %

Ispečeni naan možeš čuvati nekoliko dana u hladnjaku, zamrznuti za dulje, a najbolje ga je podgrijati u pećnici ili na tavi s malo pare. Bez mikrovalne, ako se nas pita!

Imamo još recepata jer smo dobri kao kruh!

Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 9/9 vrsta kruha i peciva? Kviz kruh Možda vas zanima... Ovaj kruh uspijeva svaki put, a uopće se ne mora mijesiti! Recepti kruh Možda vas zanima... Imamo super recept za kruh s pivom! Recepti Kruh s krumpirom Možda vas zanima... Kruh s krumpirom osvaja okusom i dugo ostaje svjež Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.